-Ο κ. Δούκας είχε μία μεγάλη ανηφόρα να ανέβει σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα κατάφερε πολύ καλά και είναι αισιόδοξο το αποτέλεσμα. Ήταν χαρά και τιμή μου που τον στήριξα με κάθε δυνατό τρόπο, είναι ένας πάρα πολύ καλός υποψήφιος για Δήμαρχος.

Ο κ. Δούκας είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος για Δήμαρχος, αξίζει πραγματικά να τον παρακολουθήσει κανείς, να τον γνωρίσει, για να δει ότι η Αθήνα πλέον έχει επιλογή. Μέχρι τώρα υπήρχε μία δυναμική του κ. Μπακογιάννη, διότι δεν ήταν καθαρό το τοπίο. Ούτε γνώριζαν τον κ. Δούκα ούτε τους άλλους υποψήφιους που κατέβηκαν, τώρα όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο κ. Δούκας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι τεχνοκράτης, μελετάει τα θέματα, δεν τον απασχολεί πιο πολύ η επικοινωνία από την ουσία και γι’ αυτό πιστεύω ότι έχει μεγάλες ελπίδες για τον β’ γύρο.

Ο κ. Μπακογιάννης είχε πολλά χρήματα που του άφησε ο κ. Καμίνης -γιατί πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον κ. Καμίνη αλλά έκανε μία χρηστή διαχείριση των χρημάτων- χρημάτων της Κυβέρνησης και των προγραμμάτων. Είχε απίστευτο πλούτο με λίγα λόγια. Για αντιπολίτευση είχε εμένα, τον Ηλιόπουλο και τον Σοφιανό και διέθετε σε μεγάλο βαθμό τα μέσα επικοινωνίας με το μέρος του. Και παρόλα αυτά, αντί να απογειώσει την Αθήνα, πνίγηκε στην Πανεπιστημίου.

Η Πανεπιστημίου έχει έναν συμβολισμό. Στα debate τότε με τον κ. Μπακογιάννη, ο κ. Μπακογιάννης έπαιρνε μία ξεκάθαρη θέση υπέρ του κέντρου της Αθήνας, σε σχέση με σχεδόν όλες τις άλλες παρατάξεις που μιλούσαν για την ανάγκη ενίσχυσης των περιφερειακών διαμερισμάτων. Αυτή ήταν η δική του θέση την οποία και υπηρέτησε. Έμεινε στο κέντρο.

Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται δεύτερη αυτοδιοικητική δύναμη, διότι οι θέσεις του με την αυτοδιοίκηση ήταν πάντοτε καθαρές και διαχρονικές. Εμείς, από τότε που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, πιστεύουμε σε μία δυνατή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάτι το οποίο δεν το συναντάμε ούτε από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τη μεριά της ΝΔ. Η Από τη μία, η ερμαφρόδιτη απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα, ήταν μία λογική χειραγώγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από την άλλη, τα τελευταία 3 νομοσχέδια που έφερε η ΝΔ είναι νομοσχέδια τα οποία, επίσης, προσπαθούν να κάνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση μακρύ χέρι της Κυβέρνησης.

-Η αποχή πρέπει να κάνει πιο πολύ εμάς να προβληματιστούμε, απ’ ό,τι τη ΝΔ. Η ΝΔ βολεύεται με την αποχή. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν δρόμο μπροστά μας, να εμπνεύσουμε τον κόσμο, να μπορέσουμε να τον κάνουμε να επιστρέψει στις κάλπες και στις εθνικές, στις αυτοδιοικητικές και στις ευρωεκλογές.

Λέγεται πως η Λαϊκή Συσπείρωση είναι διαχρονική και τίμια. Διαχρονική είναι, τίμια δεν είναι διότι, αυτήν τη στιγμή, η Λαϊκή Συσπείρωση αντί να πάρει μία πολιτική θέση απέναντι σε ανθρώπους που πιστεύουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ανθρώπους που μπορεί να είναι και κοντά στις ιδέες της, τραβάει τη γραμμή πίσω και ουσιαστικά έτσι πριμοδοτεί τη ΝΔ.

-Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ στην Παλαιστίνη και στον Λίβανο, έχουν τεράστια κοινωνικά ερείσματα, λόγω της τεράστιας φτώχειας που υπάρχει. Αυτές οι δύο οργανώσεις σε έναν βαθμό με αυτό που κάνουν, κρατούν σε ομηρία τους αντίστοιχους Άραβες. Γιατί δεν είναι εύκολο να είσαι στον Νότιο Λίβανο και να μιλήσεις κατά της Χεζμπολάχ ή να είσαι στην Παλαιστίνη και να μιλήσεις κατά της Χαμάς. Άρα, εκ των πραγμάτων, πρόκειται για δύο μεγάλες οργανώσεις οι οποίες εργαλειοποιούν, σε μεγάλο βαθμό, τις υπάρχουσες εντάσεις και πίσω από αυτές τις δύο, βρίσκεται το Ιράν. Αυτό που δεν συζητά κανείς στη Δύση, είναι την οποιαδήποτε λύση του θέματος η οποία περνάει μέσα από το Ιράν. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η Δύση απέναντι στο Ιράν, είναι διατεθειμένη η Αμερική να βρει τρόπο να σπάσει αυτούς του δεσμούς, τη βολεύει την Αμερική αυτό το οποίο γίνεται, ποιο είναι το κόστος ενός πολέμου με το Ιράν. Τα διλήμματα που μπαίνουν από αυτήν εδώ τη θέση, είναι σε έναν ευάλωτο κόσμο και σε μία ευάλωτη Δύση. Και βρισκόμαστε έρμαια μιας κατάστασης την οποία ελέγχουν τρομοκρατικές οργανώσεις. Λοιπόν, είναι σημαντικό να δούμε όλη την εικόνα, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας, γιατί το Ιράν δεν θα μείνει εκτός συζήτησης για πολύ καιρό.

Οι εντάσεις που δημιουργούνται και οι εντάσεις που χρησιμοποιούν η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, σε μεγάλο βαθμό, προκαλούνται από μία συντηρητικοποίηση της ισραηλινής κοινωνίας την οποία βλέπουμε συνέχεια. Δηλαδή τα διλήμματα που βάζει ο Νετανιάχου πια, τα οποία τα έβαζε με τις μυστικές του υπηρεσίες, με τον πόλεμο στη δικαιοσύνη, με διάφορους τρόπους, είναι τέτοια που τα πάντα βρίσκονται σε ένα όριο. Είτε μιλάμε με για τον Τραμπ από τη μία μεριά, είτε μιλάμε για άλλους ηγέτες από την άλλη, οι ηγέτες που πιέζουν τα πράγματα στα όρια, δεν αφήνουν να αποσυμπιεστεί η ένταση και η ένταση κάπου θα καταλήξει. Θα καταλήξει σε πόλεμο; Σε μία εσωτερική επανάσταση; Ή σε έναν εμφύλιο; Δεν το γνωρίζουμε. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι ηγέτες οι οποίοι πιέζουν τα πράγματα στα άκρα.

-Το στοιχείο που λείπει από την Ελλάδα, είναι το θέμα των ελέγχων. Ξεχνάει ο κόσμος ότι οι αυξήσεις των τιμών ξεκίνησαν το 2021. Η Κυβέρνηση θεώρησε ότι αυτή η αύξηση των τιμών, θα περάσει. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 όμως, ήρθε ο πόλεμος της Ουκρανίας. Η ακρίβεια υπάρχει για 2 χρόνια πλέον. Όταν βλέπεις τόσο γρήγορες αυξήσεις στις τιμές, αλλά και καθυστέρηση στην πτώση αυτών, σημαίνει ότι απουσιάζουν οι έλεγχοι από την αγορά. Αυτό ήταν κάτι το οποίο εμείς το λέγαμε από την αρχή και δεν μας άκουσαν.

Ήμουν πρόσφατα σε ένα συνέδριο οικονομολόγων στη Νέα Υόρκη οι οποίοι εστίαζαν ειδικά στο θέμα της ακρίβειας και είχαν απομονώσει τους τομείς οι οποίοι ευθύνονται για αυτήν. Είναι διαφορετική δηλαδή η ακρίβεια στις αυξήσεις των τροφίμων  διαφορετική στην ενέργεια κλπ. Μία Κυβέρνηση, αν θέλει πραγματικά να έχει μία ολοκληρωμένη πολιτική, δεν μπορεί να την προχωρήσει χωρίς να εφαρμόζει ελέγχους.  Καλά τα pass κι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ελαφρύνουν το βάρος, αλλά εδώ πιστεύω ότι από ιδεοληψία η ΝΔ καθυστέρησε να σκεφτεί το θέμα των ελέγχων. Οι σχέσεις της με τα σουπερμάρκετ, με τις εταιρείες ενέργειας κλπ. την κάνανε να καθυστερήσει, με αποτέλεσμα όταν πια ενεργοποιήθηκε, να είναι πολύ αργά.

Συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, στην εκπομπή Παρεμβάσεις και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Ξενάκη

https://youtu.be/QYTK8stmlTY