Από τα μνημόνια και έπειτα, το πολιτικό σύστημα έχει ξεχάσει ότι η πολιτική είναι περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι είναι η οικονομία και ότι σε πολλά πράγματα που υπολειπόμαστε, χρειάζονται μεγάλες και γενναίες μεταρρυθμίσεις μία, εκ των οποίων, αφορά την εκπαίδευση η οποία πρέπει να έχει ως βασικό στόχο να μπορούν 2 μαθητές που μαθαίνουν με διαφορετικό τρόπο, να βρουν το εκπαιδευτικό σύστημα που τους ταιριάζει. Το μονόχνωτο και απαρχαιωμένο σύστημα, που θεωρεί ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται με τον ίδιο τρόπο, έχει ξεπεραστεί και τα αποτελέσματα αυτού είναι εμφανή. Δυστυχώς, έρχονται τέτοιου είδους διαγωνισμοί, όπως αυτός της PISA, για να μας ξυπνήσουν, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει ένα ουσιαστικό σχέδιο για την Παιδεία και τα περισσότερα αφορούν «μερεμέτια». Είχα παρακολουθήσει ένα προεκλογικό debate, μεταξύ της κ. Κεραμέως και του κ. Φίλη, και τα θέματα που τους απασχολούσαν ήταν οι προσλήψεις και οι καταλήψεις, αλλά τα αποτελέσματα αυτά δεν ήρθαν ούτε από τις καταλήψεις ούτε από τις προσλήψεις.

Στο θέμα τής Παιδείας -το οποίο προηγήθηκε- αλλά και στο θέμα τής οπαδικής βίας, σύμφωνα με τα τρέχοντα συμβάντα στη χώρα, έχουμε μείνει πολύ πίσω. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει ο ίδιος, 3 φορές, μια σειρά από μέτρα τα οποία είχαμε εφαρμόσει, ως ΠΑΣΟΚ, πριν από 10-12 χρόνια και είχαμε δει την αποτελεσματικότητά τους. Εκείνος, απλά τα ανακοινώνει και δεν εφαρμόζονται ποτέ, με αποτέλεσμα, σήμερα, να βλέπουμε πως καθυστέρησε πολύ να αντιδράσει η Κυβέρνηση και δυστυχώς να χάνονται ζωές. Γιατί δεν παίρνουμε παράδειγμα από οτιδήποτε λειτουργεί καλά στην Ελλάδα; Όπως συμβαίνει με τον τουρισμό, την ψηφιοποίηση, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική. Στα οποία είναι η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, η συνέχεια από τη μία πολιτική στην άλλη και τα συστήματα, διασφαλίζουν ότι οποιαδήποτε πολιτική θα τηρείται σε αυτήν τη διαδικασία. Tα αποκαλώ τα τρία «σίγμα»: Συνεργασίες, συνέχεια και συστήματα. Όπου έχουμε καταφέρει να επιβάλλουμε αυτά τα 3 «σίγμα», καταφέρνουμε και έχουμε μεγάλες και θετικές αλλαγές.

Όλα όσα λέει, σήμερα, η Κυβέρνηση, τα είχαμε εφαρμόσει, ως ΠΑΣΟΚ, πριν 10 χρόνια. Αν αυτά τα μέτρα τα αφήναμε να ωριμάσουν, δεν θα χρειαζόταν να ανακοινώσουμε και πάλι καινούργια μέτρα. Θα σας αναφέρω άλλο ένα παράδειγμα, όταν τότε με τα λεφτά τού ΟΠΑΠ, υποστηρίξαμε πως αν ο αθλητικός δικαστής βάλει ένα πρόστιμο 1.000 ευρώ, ο ΟΠΑΠ θα κόβει 10 χιλιάδες από τις ομάδες. Αυτό κάναμε αυτό και είχε άμεσα αποτελέσματα. Μέσα σε μία χρονιά, έπεσε η οπαδική βία κατά 25%. Δε λέω ότι κοιμόμουν καλά το βράδυ και δεν ανησυχούσα ότι ένα παιδί μπορεί να χάσει τη ζωή του. Βεβαίως και ανησυχούσα. Αλλά, παρατηρούσαμε να προοδεύουν τα πράγματα και αισθανόμουν ότι αυτό διασφάλιζε πως το θέμα θα λυθεί σωστά.

Σήμερα, ακούγεται ότι θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση το κλείσιμο των γηπέδων. Καθετί, δηλαδή, που δεν λειτουργεί, θα το κλείνουμε; Ας υποθέσουμε ότι κλείνουμε τα γήπεδα που δεν λειτουργούν σωστά, αύριο τι δεν θα λειτουργεί; Η δημοσιογραφία; Θα κλείσουμε και τη δημοσιογραφία; Αύριο αποφασίζουμε ότι δεν λειτουργούν τα δικαστήρια, κλείνουμε τα δικαστήρια; Αυτές δεν είναι σοβαρές αποφάσεις. Η δουλειά μίας Κυβέρνησης δεν είναι να κλείνει πράγματα, είναι να τα διορθώνει. Και αυτή η Κυβέρνηση αφήνει τα πράγματα να σαπίσουν.

Αυτό που υποστηρίζω είναι: «κάντε τη δουλειά σας». Δεν είναι δουλειά σας να κλείνετε το ποδόσφαιρο, δουλειά σας είναι να το φτιάξετε και για να φτιαχτεί, οφείλει η Κυβέρνηση να σταματήσει να ανακοινώνει πράγματα, τα οποία δεν εφαρμόζει. Εφαρμόστε τα, διορθώστε τα. Εδώ θα είμαστε και εμείς να κάνουμε αξιόπιστη κριτική και να τα διορθώνουμε σιγά σιγά.

Η Κυβέρνηση, προεκλογικά, μας έκανε ευθεία επίθεση σε σχέση με τη φορολογία. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, μιλήσαμε για τα μερίσματα και τον φόρο κληρονομιάς. Όσα κάνει σήμερα η Κυβέρνηση δεν αποτελούν καταπολέμηση φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή καταπολεμάται με διασταύρωση στοιχείων. Η διασταύρωση στοιχείων, στην πράξη, διαπιστώνει αν κάποιος πληρώνει τους υπαλλήλους, διαχρονικά, περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι δηλώνει ο ίδιος. Και, εφόσον, γνωρίζει η Κυβέρνηση ότι υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν μισθούς μεγαλύτερους από το εισόδημά τους αυτό που χρειάζεται είναι να κάνει έλεγχο και διασταύρωση στοιχείων. Αντίθετα, αντί να προβεί σε αυτό, λέει: «επειδή κάποιοι κάνουν αυτό, εγώ θα βάλω ένα οριζόντιο μέτρο». Το οποίο δεν πιάνει αυτούς που φοροδιαφεύγουν πολύ, πιάνει αυτούς που φοροδιαφεύγουν λίγο. Αντί να λύσει το θέμα τής φοροδιαφυγής, βάζει έναν οριζόντιο φόρο.

Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε πει ότι αν πρόκειται να μπουν φόροι, δεν πρέπει να μπαίνουν στα εισοδήματα που η Κυβέρνηση φαντάζεται ότι υπάρχουν, αλλά στον πλούτο που γνωρίζει ότι υπάρχει. Έχουμε πει, όμως, και πως θα τους στηρίξουμε, αναφανδόν, υπέρ μιας πραγματικής, πολιτικής μεταρρύθμισης που θα οδηγήσει στην πάταξη τής φοροδιαφυγής. Όχι για 600-700εκ., αλλά για δις που φοροδιαφεύγoνται, αυτήν τη στιγμή, από το παραεμπόριο. Αντ’ αυτού όμως, φέρνουμε ένα μερεμέτι, κυρίως για να συμπληρώσει τα έσοδα τής Κυβέρνησης, το οποίο χρειάζεται η ίδια, για να συμπληρώσει την πολιτική των Pass, την ίδια ώρα η Ευρώπη έχει αρχίσει τα δημοσιονομικά. Επομένως, ο μόνος λόγος για τον οποίο φέρνει ένα τέτοιο Νομοσχέδιο η Κυβέρνηση είναι ακριβώς, για να στηριχθεί στα έσοδα που θα έρθουν με αυτήν τη μέθοδο φορολόγησης.

Μαχητό τεκμήριο σημαίνει ότι, θα πληρώσει κανείς τον φόρο σε χρήματα που δεν έβγαλε και θα πάει να βρει το δίκιο του στα δικαστήρια. Αυτό δεν αποτελεί σοβαρή λύση. Από ένα κράτος απαιτούμε περισσότερα απ’ ό,τι απαιτούμε από τον πολίτη. Και γι’ αυτό, δεν παίρνουμε μέτρα στα οποία το κράτος και ο πολίτης βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, όπως για παράδειγμα δεν δεχόμαστε τη θανατική ποινή. Κρατάμε το κράτος σ’ ένα standard υψηλότερο τού πολίτη, αυτός πρέπει να είναι πάντα ο στόχος μας. Για να κρατήσουμε το κράτος σε υψηλότερο επίπεδο από τον πολίτη, δεν επιτρέπεται να λέμε: «κλέβει ένας πολίτης, πάμε να κλέψουμε και εμείς άλλον ένα». Αλλά, να υποστηρίζουμε: «Κλέβει ένας πολίτης; Πάμε να τον βρούμε και να τον πιάσουμε». Αυτή είναι η λύση. Αυτό συμβαίνει στα άλλα κράτη. Όπως, επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα να αφαιρείς τα έξοδά σου το οποίο σημαίνει πως μαζεύεις αποδείξεις. Υπάρχει μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία, μαζί, μπορούν να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, διότι αν σταθούμε στα μέτρα που προτείνονται -αυτήν τη στιγμή- για την πάταξή της, θα κάνουμε τον κόσμο να κρύβεται περισσότερο.

Οι συμπράξεις γίνονται από κάτω προς τα πάνω, από τη βάση. Και ο Πρόεδρός μας το έχει υποστηρίξει και εγώ αρκετές φορές. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλά πράγματα, όταν δεν βάζουμε στο τραπέζι τα μεγάλα ζητήματα. Είναι άλλο να συνεργαστεί κάποιος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλο να συζητήσουμε για το ποια είναι η αντίληψη τού ΣΥΡΙΖΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα κόμμα το οποίο, ουσιαστικά, χειραγώγησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή προσπάθησε, τουλάχιστον, όσο καλύτερα μπορούσε. Αντίθετα, εμείς είμαστε ένα κόμμα το οποίο, μονίμως, προσπαθούμε να χειραφετήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να τής δώσουμε τα εργαλεία, να τής δώσουμε τη γνώση.

Είναι εύκολο να συμπράξεις στον Δήμο, αλλά δύσκολο να συμπράξεις στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Εμείς θέλουμε, καταρχάς, να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες στη βάση. Από εκεί και πέρα, δική μας δουλειά είναι πείσουμε αυτά τα 2,5εκ., Ελληνίδες και Έλληνες που έχουν φύγει από την κάλπη, ότι έχουμε ένα πρόγραμμα καλύτερο από τον κ. Μητσοτάκη. Και αν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα δείτε τα ποσοστά να ανεβαίνουν.

Ζυμώσεις και συζητήσεις γίνονται πάντα. Αν πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία, σε επίπεδο κορυφής, για μία σύμπραξη, θα πω πως έχουμε χάσει απίστευτο χρόνο στο παρελθόν για αυτά τα ζητήματα. Ειδικά, με κόμματα όπως ήταν «Το ποτάμι», με αρχηγίσκους οι οποίοι είχαν μικρές ομάδες.

Ο κόσμος αισθανόταν ότι ασχολούμαστε με τους εαυτούς μας, αντί να ασχολούμαστε με την κοινωνία και αυτό, δεν μας οδήγησε πουθενά. Γι’ αυτό και μείναμε καθηλωμένοι σε χαμηλά ποσοστά.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη:

 

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video