-Στο μετεκλογικό μέτωπο στο οποίο βρισκόμαστε, αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε πως το ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργεί στο κενό, υπάρχει μέσα σε ένα ολόκληρο πλαίσιο. Ένα θέμα το οποίο δεν γίνεται να παραλειφθεί, είναι η αποχή. Αυτήν τη στιγμή, η αποχή, μαζί με ένα αντισυστημικό ποσοστό, το οποίο πήγε σε μικρά κόμματα, δημιουργεί ένα πλαίσιο απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, όπως το ξέρουμε. Με λίγα λόγια, ο πολίτης μάς γυρνάει την πλάτη. Ο κόσμος δεν εμπνέεται από αυτό το οποίο βλέπει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει όλους, όχι τον καθέναν ξεχωριστά. Το δεύτερο μήνυμα των εκλογών, είναι ότι τελειώνει «το ποσοστό του 41%». Η νοοτροπία της Νέας Δημοκρατίας, από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση μέχρι σήμερα, είναι βαθύτατα αλαζονική, δίχως να δέχεται καμία εποικοδομητική κριτική. Το τρίτο θέμα, είναι πως η Ελλάδα δεν πείθεται από το lifestyle politics του κου Κασσελάκη. Είδαμε το όριό του και δεν είναι εντυπωσιακό.

-Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως δεν πετύχαμε τον στόχο της δεύτερης θέσης. Η αποτίμηση πρέπει να γίνει μέσα στα θεσμικά όργανα, διότι με έναν εμπεριστατωμένο απολογισμό, διασφαλίζεται η ενότητα της επόμενης ημέρας. Αν ο ένας να κατηγορεί τον άλλο, το αποτέλεσμα θα είναι το ΠΑΣΟΚ να πάει διχασμένο στις επόμενες εκλογές.

-Δεν θα έκανα καμία ανάρτηση πριν από τα όργανα, εάν δεν είχα προκληθεί από τις ανακοινώσεις για την Αθήνα, την Αττική και τα αστικά κέντρα. Στην Αθήνα, διαχρονικά, έχουμε χαμηλά ποσοστά. Ακόμα και το 2009, που είχαμε μια τεράστια επιτυχία, με πολλούς βουλευτές εκλεγμένους, η Αθήνα ήταν πίσω σε σχέση με το εθνικό ποσοστό.

-Στην πολιτική και δημοσιογραφική στοχοποίηση των βουλευτών της Αττικής, η απάντηση είναι ότι η Ά Αθήνας ήταν η μόνη που έφερε περισσότερους ψηφοφόρους. Από την ώρα που μας ζήτησε το κόμμα να κινητοποιηθούμε για τις εκλογές, στόχος μας ήταν να φέρουμε περισσότερους ανθρώπους στην κάλπη. Αν ο καθένας μας κινητοποιούσε από έναν άνθρωπο, τότε θα αυξάναμε τον απόλυτο αριθμό ψηφοφόρων, η αποχή θα μας ευνοούσε και θα βγαίναμε δεύτερο κόμμα. Στην Αθήνα, το πετύχαμε αυτό γιατί το θέσαμε μέσα συγκεκριμένους στόχους. Πρέπει να δούμε, πώς βάζουμε τους στόχους μας για τις επόμενες εκλογές, για να τους πετύχουμε.

– Το προσωπικό μου μέλλον, είναι το τελευταίο που με αφορά. Η μόνη προτεραιότητα που θα πρέπει να θέσουμε, είναι να δούμε πώς το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί στα πόδια του. Πώς θα κρατήσουμε τον κόσμο μας ενεργό, με το κεφάλι ψηλά, για να δώσουμε την επόμενη μάχη που έρχεται.

– Η επιστολή του κου Κωνσταντινόπουλου, όπως και κάθε συντεταγμένη πρόταση, η οποία οδηγεί στην ενδυνάμωση του κόμματος, είναι καλοδεχούμενη. Είναι πολύ σημαντικό, να μην να μην νιώθει ο κόσμος ότι προσπαθούμε να κρυφτούμε. Με δημοκρατικές διαδικασίες αξιολόγησης, θα βγούμε πιο ενωμένοι και πιο δεμένοι.

– Η δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, είναι απαραίτητο συστατικό της Δημοκρατίας. Θα πρέπει, όμως, να γίνει με «καθαρές» λύσεις. Αν μπούμε σε μια ατελεύτητη συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς γενικά, χωρίς να έχουμε κάνει τη δική μας αποτίμηση, δεν θα έχουμε καμία ουσιαστική αλλαγή.

– Η πολιτική πρόταση πρέπει να στηρίζεται από ομάδα και από αρχηγό. Όταν έχεις μια δυνατή πολιτική πρόταση που υποστηρίζεται από ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να την κάνουν πράξη, τότε αρχίζεις και εμπνέεις κυβερνησιμότητα και τότε ο κόσμος θα σε εμπιστευτεί, για να για να διοικήσεις τη χώρα.

– Όταν τελειώσει η διαδικασία της αποτίμησης, θα είμαστε ενωμένοι και θα πάμε μπροστά, γιατί το πρόβλημα στο οποίο ζει η Ελληνίδα και ο Έλληνας, δεν λύνεται μόνο με τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει Κυβέρνηση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», στην εκπομπή «Αταίριαστοι», με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video