-Η επόμενη Κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει τι είναι αυτό που θα αλλάξει στη χώρα. Βασική προτεραιότητα είναι να αντιμετωπίσουμε τις διευρυμένες ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία, που δυστυχώς κρατάνε πολύ σημαντικές δυνάμεις της χώρας πίσω. Οι ανισότητες δημιουργούνται, επειδή συρρικνώνεται η παραγωγική βάση της χώρας, συνέχεια μειώνονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που συμμετέχουν στο παιχνίδι διότι έχουμε μία υπερσυγκέντρωση της εξουσίας. Όσο είναι συγκεντρωμένη η εξουσία, τόσο συγκεντρώνεται και ο πλούτος και τόσο συρρικνώνεται η παραγωγική βάση.

Πολλά παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας μένουν ανενεργά, διότι το πολιτικό σύστημα έχει επιλέξει να απορροφά τα κονδύλια της Ε.Ε. με κριτήριο το μέγεθος των επιχειρήσεων αλλά και λόγω του ότι πολλές Ελληνίδες και Έλληνες έχουν μείνει εκτός παραγωγικής διαδικασίας εξαιτίας των δανείων που έχουν πάρει στο παρελθόν. Δεν μένουν μόνο οι γονείς, που πήραν τα δάνεια, σε ομηρία από τις τράπεζες, αλλά και τα παιδιά τους. Το ελληνικό σύστημα ξέρει να δανείζει με βάση τις εμπράγματες εγγυήσεις, καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι μια οικογένεια που ήδη έχει υποθηκεύσει το σπίτι του, δεν μπορεί να πάρει οποιοδήποτε άλλο δάνειο, για να κάνει τη δουλειά του.

Το φαινόμενο της ακρίβειας στην Ελλάδα προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την κωλυσιεργία της Κυβέρνησης να πάρει μέτρα. Και τι εννοώ με αυτό; Η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει το αφήγημα πως η ακρίβεια ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν ισχύει αυτό, η ακρίβεια για όσους είναι κοντά στην αγορά, ξεκίνησε περίπου 6 μήνες πριν. Τότε η Κυβέρνηση και οι βασικές κεντρικές τράπεζες έλεγαν «μην ανησυχείτε, θα φύγει η ακρίβεια σε ελάχιστο χρονικό διάστημα». Δεν ίσχυσε όμως αυτό και βλέπουμε την ακρίβεια να βαστάει. Οι τιμές ανέβηκαν πολύ γρήγορα και κατεβαίνουν αργά, με αποτέλεσμα η ακρίβεια να ανεβαίνει πιο γρήγορα απ’ όσο θα έπρεπε και κρατάει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ όσο θα έπρεπε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες στην ελληνική αγορά, το κράτος δεν έκανε τους απαραίτητους ελέγχους. Είναι σημαντικοί οι έλεγχοι της ελληνικής αγοράς όπως και η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγουμε πράγματα που συμμετέχουν στην ακρίβεια. Για παράδειγμα, η ενέργεια δε θα έπρεπε να παράγεται στη χώρα μας, όπως στοχεύει η Κυβέρνηση, αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον ένα μέρος αυτής της ενέργειας να παράγεται από ενεργειακές κοινότητες από τους Δήμους της χώρας, τους Συνεταιρισμούς και τα Επιμελητήρια της χώρας. Γιατί έτσι πολλοί από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που παίρνουν επιδόματα, δε θα τα χρειάζονταν. Θα μπορούσαν να πάρουν μία ενέργεια από τον Δήμο τους, από το Επιμελητήριό τους ή από τον Συνεταιρισμό τους. Οι Ανανεώσιμες Πηγές, εκτός του ότι είναι καλές για το περιβάλλον, έχουν ένα άλλο πολύ βασικό χαρακτηριστικό και αυτό είναι ότι βοηθούν στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας. Ο απώτερος σκοπός τους είναι να παράγουμε ο καθένας την ενέργεια που καταναλώνουμε. Όπως ο Δήμος της Λάρισας, για παράδειγμα, όπου δίνεται η ευκαιρία να δοθούν στα νοικοκυριά αντί για επιδόματα, χαμηλή ενέργεια ή ενέργεια σε χαμηλό κόστος. Θα μπορούσαν ακόμη να βοηθηθούν οι αγρότες οι οποίοι σήμερα έχουν υψηλό κόστος ύδρευσης των χωραφιών τους. Με τις λύσεις που μας δίνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές, αυτά τα επιδόματα θα είχαν αποφευχθεί. Ο κόσμος δεν θα ένιωθε συνέχεια ότι παίρνει μία ελεημοσύνη αλλά ότι είναι πιο ανταγωνιστικός.

-Ο κ. Μητσοτάκης δεν πίστεψε ποτέ στην απλή αναλογική. Όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ που την ψήφισε, δεν την πιστεύει και θα σας εξηγήσω γιατί. Στην απλή αναλογική δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Στην ενισχυμένη, βεβαίως υπάρχει νικητής, ο πρώτος παίρνει και το μπόνους και κυβερνά. Στην απλή αναλογική ο πρώτος δεν παίρνει όλο το πακέτο, νικητής είναι αυτός που μπορεί να συγκεντρώσει 46%. Όταν έχεις έναν Πρωθυπουργό που έθεσε την απλή αναλογική, αλλά μιλά για Κυβερνήσεις Ηττημένων, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι ένας πρόεδρος κόμματος που δεν την πιστεύει. Άρα, είναι πιθανό και να την έχεις ψηφίσει και να μην την πιστεύεις, όπως γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Ένα μικρό κόμμα, με την απλή αναλογική, έχει την ευκαιρία να μπολιάσει το πολιτικό σύστημα και κυρίως να ενισχύσει τον έλεγχο της εξουσίας. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα υποφέρει από τις υποκλοπές και τα Τέμπη. Και τα δύο θα είχαν αποφευχθεί, αν υπήρχε κάποιος εκεί να πει στον κ. Μητσοτάκη ότι όσα κάνει είναι λάθος. Δεν λέω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος λογοδοσίας, καθώς ο καλύτερος είναι να λογοδοτεί η Κυβέρνηση όσο πιο κοντά στον λαό γίνεται, αλλά τουλάχιστον υπάρχει έτσι μία ασφαλιστική δικλείδα.

Πόσα χρόνια έχουμε εφαρμόσει την ενισχυμένη αναλογική και πόσο καιρό συζητάμε για την απλή; Εδώ πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι η απλή αναλογική απαιτεί από τον λαό να ωριμάσει το πολιτικό σύστημα. Συχνά, οι πολιτικοί λένε ότι οι Έλληνες δεν είναι ώριμοι για απλή αναλογική. Κάνουν λάθος. Το πολιτικό σύστημα μπορεί να μην είναι ώριμο για απλή αναλογική. Η απλή αναλογική δεν είναι ένα δώρο που δίνεται σε έναν λαό που ωρίμασε, αλλά είναι ένα εργαλείο με το οποίο ένας λαός ωριμάζει το πολιτικό του σύστημα.

Ακούστε τη συνέντευξή μου στο Real FM και την δημοσιογράφο Κάτια Μακρή.

https://youtu.be/unGAgTbPboQ