Ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης και ο Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, υπέγραψαν σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των δικαιολογητικών και τον ορισμό του περιεχομένου της Σύμβασης για την Εκτέλεση Περιηγητικών Πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα (σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 περ. γ΄ του ν. 3872/2010). Ακολουθεί η εισήγηση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού:
Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά σημαντική για τον τουρισμό, καθώς η άρση του καμποτάζ είναι ένα αίτημα του κλάδου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι έως σήμερα δεν είχε προχωρήσει.
Ήταν από τις πρώτες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και μάλιστα είχε μιλήσει σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός στην τελευταία γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, δεσμεύτηκε για αυτό και σήμερα αυτή η δέσμευση γίνεται πράξη. Όπως καταλαβαίνετε όλος ο κλάδος καλωσορίζει μία τέτοια κίνηση, γιατί προσδοκούν και να αυξηθεί η τουριστική σεζόν και να δοθεί μία ώθηση σε αυτό που λέμε city break, που είναι ουσιαστικά ο τουρισμός της πόλης. Οι δύο μεγάλες πόλεις έχουν πολλά να κερδίσουν από αυτό. Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι λιμάνια που προσφέρονται για τέτοιου είδους δραστηριότητες, αυξάνονται οι αφίξεις στην περιφέρεια, που είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και δίνεται η ευκαιρία οι εταιρίες αυτές να επενδύσουν στη χώρα μας, στους χώρους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν. Για εμάς αξιοσημείωτο είναι, ότι αυτό δεν είχε γίνει έως τώρα και όλοι γνωρίζετε ότι χρειάστηκε κάποιος  να πάρει την απόφαση, να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η διαβούλευση που έγινε, πραγματοποιήθηκε με όλα τα μέρη που σχετίζονται με την απόφαση, που πήρε αυτή η κυβέρνηση και τελικά σήμερα έχουμε να σας δώσουμε ένα υλικό με το οποίο θα μπορείτε να δείτε ότι πλέον γίνεται πάρα πολύ εύκολο μία εταιρία κρουαζιέρας του εξωτερικού, να έρθει στην Ελλάδα και να δραστηριοποιηθεί εδώ. Πραγματικά πιστεύουμε ότι έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και σε αυτό το πλαίσιο, άμεσα θα βρεθούμε με τις εταιρίες που κάνουν αυτή τη δουλειά, για να συζητήσουμε μαζί τους πως θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε στο βαθμό που μπορούμε αυτή την πρωτοβουλία για το 2011 και βεβαίως να αρχίσουμε να χτίζουμε το 2012, στο οποίο θα μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως η άρση του καμποτάζ.