-Υπάρχουν γειτονιές στην Αθήνα οι οποίες υποφέρουν ακόμα από τις πλημμύρες, όπου υπάρχουν προβλήματα που χρονίζουν εδώ και πολύ καιρό. Τη λύση την έχουν δώσει ειδικοί, έχοντας αναφέρει ότι οποιαδήποτε αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων χρειάζεται 3 πράγματα. Αρχικά, χρειάζεται πρόβλεψη στην οποία εντάσσεται και ο συντονισμός τής κοινωνίας, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει μεγάλο ρόλο. Ακόμη, πρέπει να αγοραστούν τα εργαλεία που χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα και επίσης, είναι απαραίτητος ο συντονισμός των κινήσεων, όσο εξελίσσεται το φαινόμενο. Η Κυβέρνηση είναι καλή μόνο στην αγορά εργαλείων. Πρόβλεψη και συντονισμός δεν υπάρχει και το αναφέρουν όλοι οι ειδικοί οι οποίοι έχουν δει πού ακριβώς έχει αποτύχει το κεντρικό πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. Οι ειδικοί, ξανά και ξανά, φέρνουν στο προσκήνιο τις ευθύνες τονίζοντας τόσο την έλλειψη πρόβλεψης, όσο και την έλλειψη συντονισμού.

Ζούμε την 93η μέρα από τις 100 πρώτες μέρες τρόμου της ΝΔ. Από την στιγμή που ανέλαβε η Κυβέρνηση βλέπουμε να υπάρχει έλλειψη συντονισμού, να υπάρχουν υπερκαλύψεις αρμοδιοτήτων αλλά και κενά αρμοδιοτήτων. Δεν κρίνεται μόνο το καιρικό φαινόμενο αλλά ο τρόπος αντιμετώπισής του από πλευράς Κυβέρνησης. Σήμερα, τα Υπουργεία είναι αποσυντονισμένα και ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να τρέξει από το ένα Υπουργείο στο άλλο, χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης των φαινομένων. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι δεν είναι οι 100 πρώτες μέρες μιας Κυβέρνησης η οποία ανέλαβε χθες, είναι οι δεύτερες 100 πρώτες μέρες της. Εκτός από το συστημικό πρόβλημα μέσα στην ελληνική δημόσια διοίκηση, υπάρχει και ένα συστημικό πρόβλημα μέσα στην Κυβέρνηση. Χρήζει συζήτησης άμεσα, διότι την τελευταία φορά που εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή ήταν μετά τις πυρκαγιές και έδειξε να μη θέλει να ακούσει κανέναν. Υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι έχουν χειριστεί αντίστοιχα θέματα και είναι γνώστες. Γιατί να μην ακούσει ανθρώπους από άλλα κόμματα ή ακόμα και από ανθρώπους που τα έχουν χειριστεί καλύτερα από τον ίδιο σε άλλες Κυβερνήσεις; Πώς ο κ. Χρυσοχοΐδης κοιτούσε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι «μόνο εμείς νοιαζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή» χωρίς να αντιδράσει, όταν ο ίδιος είχε χειριστεί πολύ δύσκολα αντίστοιχα ζητήματα και μάλιστα πολύ καλά; Υπάρχει, λοιπόν, ένας Πρωθυπουργός ο οποίος, αφότου έχουν συμβεί όσα έχουν συμβεί, λέει πως όλοι είναι άχρηστοι και οι ίδιοι οι άριστοι. Δεν πρόκειται όμως, να διορθωθούν τα πράγματα, αν συνεχίσουμε έτσι.

Θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν τραγικό, το γεγονός ότι μετά από 50 χρόνια Δημοκρατίας -μετά την πτώση της Χούντας- στη χώρα, κάθε Κυβέρνηση θεωρεί ότι η Δημοκρατία ξεκίνησε με αυτήν και θα τελειώσει με αυτήν. Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται με τις υποκλοπές, το οποίο είναι πραγματικά μια βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας, είναι η προσπάθεια συγκάλυψης. Όλα καταδεικνύουν πως η Κυβέρνηση κάπου εμπλέκεται και στην περίπτωση, όμως, που δεν εμπλέκεται, πώς θα μάθουμε τι πρέπει να διορθωθεί στην ΕΥΠ; Κάθε φορά που γίνεται αναφορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είτε στην Εξεταστική είτε στην ΑΔΑΕ, η ΝΔ αλλάζει τους ανθρώπους ή αλλάζει ολόκληρη τη διαδικασία.

Το πλαίσιο που άλλαξαν στη Βουλή δεν είναι πιο αυστηρό. Αντίθετα γίνεται λίγο πιο κομματικό, δηλαδή μειώνει τη δύναμη των Ανεξάρτητων Αρχών και αυξάνει τη δύναμη του Κοινοβουλίου. Κάποιες από τις αρμοδιότητες των Ανεξάρτητων Αρχών θα μπορούσαν να έρθουν πιο κοντά στο Κοινοβούλιο, αλλά αυτό να γίνει με έναν τρόπο, ώστε εκεί η εκπροσώπηση των κομμάτων να μην είναι απλώς συνεπής με την ενισχυμένη αναλογική, αλλά να είναι συνεπής με την παρουσία των κομμάτων μέσα στη Βουλή. Η ΝΔ κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να μην πέσει φως σ’ αυτήν την υπόθεση. Και αυτή η τελευταία εξέλιξη δείχνει ότι η υπόθεση των υποκλοπών χτυπά κατευθείαν το γραφείο Μητσοτάκη και την καρδιά της ΝΔ.

-Κάποια πράγματα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει από την εικόνα, πριν δει την ουσία των πραγμάτων. Έτσι έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας και απέτυχε προτού έρθουν τα μνημόνια και του δοθεί δεύτερη ευκαιρία. Επίσης, έκρινε τον κ. Βαρουφάκη, ως καλό Υπουργό Οικονομικών, πριν καν κριθεί πολιτικά. Πρέπει να έχεις κριθεί, να έχεις πάει σε 2 διαπραγματεύσεις, πριν εφαρμόσεις θεωρία παιγνίων στην ΕΕ, ειδικά στις χώρες οι οποίες θέλουν να σε κρεμάσουν. Αυτό το οποίο μου έχουν μάθει είναι ότι, όταν έχεις κάποιον που ενθουσιάζεται με την εικόνα και όχι με την ουσία, σημαίνει ότι κάτι λείπει στον ίδιο. Και εδώ το μεγάλο ερώτημα είναι: ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά έχει ένα πραγματικό όραμα για τη χώρα στο οποίο μπορεί να ηγηθεί ένας άνθρωπος; Διότι στο τέλος από αυτό κρινόμαστε στο τέλος στην πολιτική. Δηλαδή, από το όραμα το οποίο βάζουμε στο τραπέζι και από τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να κάνει πράξη αυτό το όραμα.

Τα κόμματα είναι θεσμοί όπου και το καθένα έχει από ένα όραμα για την κοινωνία και το οποίο, βεβαίως, εξειδικεύεται με τον εκάστοτε Πρόεδρο κλπ. Αλλά, όταν παρατηρώ έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ακολουθεί τόσο εύκολα κάποιον που δεν γνωρίζει, αρχίζω και αναρωτιέμαι αν ξέρει όντως τον εαυτό του. Και εκεί πιστεύω ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, στην εκπομπή «Kontra24», με τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη: 

https://www.youtube.com/watch?v=Wamqq_wh6Qg