-Όταν έχεις την εξουσία καλό θα ήταν, σε περίοδο πυρκαγιών, να μην ξεκινάς με τη φράση «η κλιματική αλλαγή…». Η κλιματική αλλαγή υπάρχει εδώ και 20 χρόνια και θα ήταν ορθότερο να κοιτάξουμε αν έχουν γίνει σωστά τα πράγματα. Και τα 3 κόμματα έχουν κυβερνήσει και είναι προτιμότερο να πούμε τι έχουμε μάθει μέχρι στιγμής. Ένα πράγμα το οποίο είναι ξεκάθαρο είναι ότι, αυτή τη στιγμή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση ως άλλοθι, διότι δεν υπάρχουν τα πραγματικά μέσα που απαιτούνται για να γίνει σοβαρή δουλειά.

Η Κυβέρνηση λέει «ξηλώστε εκεί, κάντε αποψιλώσεις», αλλά δεν έχουν δώσει χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις αποψιλώσεις. Στη Ρόδο για παράδειγμα, ποιος έχει εκπαιδευτεί για να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση πυρκαγιάς;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα της πρόληψης και της οργάνωσης τής τοπικής κοινωνίας. Σήμερα, όμως, δεν έχει τα μέσα για να το πετύχει αυτό. Και αυτό συμβαίνει διότι επιμένουμε να γίνονται και να ελέγχονται όλα από το κεντρικό κράτος που το ονομάζουμε και επιτελικό. Οι φωτιές ανάβουν πλέον ταχύτατα και σβήνουν δύσκολα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι αναγκαία η έγκαιρη πρόληψη.

-Πριν 10 χρόνια, ως τότε Κυβέρνηση, με τα ξενοδοχεία στη Ρόδο άδεια, ήταν ανάγκη να φέρουμε περισσότερο κόσμο, ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν οι υποδομές. Αυτή η στρατηγική όμως που εφαρμόσαμε τελείωσε. Παρόλα αυτά εδώ και δέκα χρόνια συνεχίζουμε να κοιτάμε πως θα φέρουμε περισσότερο κόσμο. Παλαιότερα, ήταν άδεια τα ξενοδοχεία, φέρναμε κόσμο και μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μία εκκένωση. Σήμερα, δεν έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε μία εκκένωση τουριστών και να βρούμε τρόπο ώστε να φτάσουν πίσω στις πατρίδες τους. Αυτά είναι βασικά προβλήματα, τα οποία αν δεν λύσουμε, θα επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια λάθη.

Δείτε τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη.

https://youtu.be/nUawWGLTsCY