1. Στις 27 Νοεμβρίου 2023, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μιλήσαμε για την κυρία Ειρήνη, μία από τις εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας, που ζουν μια δύσκολη καθημερινότητα εγκλωβισμένοι σε κόκκινα δάνεια. Το κάναμε στην προσπάθειά μας να πείσουμε την Κυβέρνηση για πραγματικές, ουσιαστικές, θετικές για τον δανειολήπτη αλλαγές σε σχετικό Νομοσχέδιό της. Γιατί, ως ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση της ΝΔ που πιστεύει ότι, για να σωθούν οι δανειολήπτες, πρέπει να έχουμε δυνατές τράπεζες, εμείς πιστεύουμε ότι, για να σώσουμε τις τράπεζες, πρέπει να έχουμε δυνατούς δανειολήπτες. Ο δανειολήπτης πρέπει να είναι το επίκεντρο, όχι οι τράπεζες, τα funds και οι εισπρακτικές εταιρείες.

Μπορεί, η Κυβέρνηση να μην θέλησε να μας ακούσει και να προχώρησε τελικά στη ψήφιση ενός νόμου που δεν επιλύει τίποτα, ουσιαστικά, αναφορικά με τον εφιάλτη των κόκκινων δανείων, ως εκ θαύματος όμως, στις 5 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πρόστιμα σε δύο εισπρακτικές εταιρείες για αθέμιτες και προσβλητικές πρακτικές έναντι καταναλωτών. Υπήρξε, μάλιστα, και μπαράζ δημοσιευμάτων τις επόμενες ημέρες πως η Τράπεζα της Ελλάδος βάζει «στο μικροσκόπιο» τις εισπρακτικές εταιρείες, κάποιες εκ των οποίων περιέπεσαν σε διοικητική αναταραχή. Η δε αναφορά μας στην κυρία Ειρήνη κινητοποίησε εμπλεκόμενη τράπεζα προς την εξεύρεση λύσης μέσα σε δύο μέρες, λύση που καθυστερούσε χρόνια. Γνωρίζουμε πολύ καλά, βέβαια, ότι αυτός δεν είναι ο τρόπος για να λύνονται τα θέματα. Δεν κάνουμε τη δουλειά μας, αν λύνουμε μόνο το θέμα της κυρίας Ειρήνης. Ούτε με 1-2 πρόστιμα για τα μάτια του κόσμου. Τα θέματα των δανειοληπτών πρέπει να λύνονται από ένα πλαίσιο το οποίο στηρίζει και τις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Από μια μεταρρύθμιση που θα στηρίζει και την κοινωνία και την οικονομία. Και εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, αυτό το πλαίσιο καταθέσαμε, γι’ αυτό το πλαίσιο πιέσαμε και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε επίμονα, αποφασιστικά, πολιτικά. Γιατί, η Πολιτική μετράει και φέρνει αποτελέσματα, όταν εκφράζει την αγανάκτηση της κοινωνίας και προτείνει λύσεις.  Κι αν έχεις στην Αντιπολίτευση υπομονή και πιστεύεις σε αυτή, μπορείς να καταφέρεις έστω μικρές νίκες υπέρ του πολίτη, μέχρι να έρθει η ώρα να πραγματοποιήσεις ως Κυβέρνηση τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία.

2. Στις 6 Φεβρουαρίου 2024, καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση για τις τραπεζικές χρεώσεις στο σύστημα IRIS, επισημαίνοντας πως αν και όλη η Κυβέρνηση με πρώτο τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας το διαφήμιζαν ως ένα σύστημα «χωρίς καμία χρέωση», εντούτοις, με το που κατέστη νομοθετικά το IRIS υποχρεωτικό για τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι τράπεζες άρχισαν να τους επιβάλλουν χρεώσεις. Η πρώτη αντίδραση «κύκλων» του Υπουργείου Οικονομικών, που πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη» μπροστά στην προφανή ανακολουθία μεταξύ κυβερνητικών λόγων και τραπεζικών έργων, ήταν να μας ειρωνευτεί ότι «δεν καταλάβαμε». Μετά, υποστήριξαν πως αυτό που ήθελαν να πουν ήταν ότι το IRIS είναι χωρίς χρέωση για τον πολίτη, εννοώντας τον καταναλωτή, λες και ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν είναι πολίτης ή οι χρεώσεις του δεν είναι χρεώσεις.

Τελικά, αποδείχθηκε ότι είχαμε καταλάβει πάρα πολύ καλά. Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μας στη Βουλή, στις 19 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι όντως επιβλήθηκαν χρεώσεις για τη χρήση του IRIS μετά τη θέσπιση της υποχρεωτικότητάς του στους ελεύθερους επαγγελματίες, χρεώσεις που δεν υπήρχαν πριν. Δύο, μάλιστα, μέρες μετά τη συζήτηση, μπροστά στην επιμονή τη δική μας, ως ΠΑΣΟΚ, να αναδεικνύουμε ότι οι τράπεζες κάνουν ό,τι θέλουν στο ζήτημα των προμηθειών, ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με εκπροσώπους τραπεζών και παρόχων POS  για να τους πει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «εξετάστε τη μείωση προμηθειών». Μετά, η Κυβέρνηση άρχισε να διαρρέει πως είναι δήθεν αποφασισμένη ακόμα και να νομοθετήσει αν χρειαστεί για μειώσεις στις χρεώσεις των POS, εκ των υστέρων βέβαια. Οι δε τράπεζες, σύμφωνα πάλι με δημοσιεύματα, άρχισαν να ανακοινώνουν μειώσεις στις χρεώσεις για τη χρήση IRIS. Προφανώς, υπάρχουν φορές που η Πολιτική μετράει ακόμα και όταν η Κυβέρνηση στηρίζει τους φίλους της.

Φυσικά, η επιβάρυνση του καταναλωτή και του μικρομεσαίου επιχειρηματία και επαγγελματία από τις πάσης φύσεως προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές παραμένει εξοντωτική, η δε αδυναμία του τραπεζικού συστήματος και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να αντιληφθούν το πρόβλημα, εξοργιστική. Αλλά, δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε και να πιέζουμε για δικαιοσύνη και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, κερδίζοντας υπέρ των πολλών ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε. Και θα συνεχίσουμε, να θέτουμε τους πάντες προ των ευθυνών τους με επιχειρήματα υπέρ της κοινωνίας και της οικονομίας, γιατί αυτές πρέπει να υπηρετεί η Πολιτική.

3. Στις 19 Φεβρουαρίου 2024 κάναμε, ως ΠΑΣΟΚ, αυτό που αρνήθηκε να κάνει η Κυβέρνηση αναφορικά με το πώς αξιοποιούνται στη χώρα μας τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.: να ενημερώσει με διαφάνεια. Μετά από εξαντλητική έρευνα και αφού μελετήσαμε, όσο πιο επισταμένα γίνεται, πλειάδα στοιχείων χαμένα μέσα στο διαδίκτυο, δώσαμε στη δημοσιότητα, σε απλά λόγια και προσθέτοντας περιγραφές για να είναι κατανοητό κάθε αντικείμενο, «τη λίστα που η Κυβέρνηση δεν ήθελε να δει ο Έλληνας πολίτης ποτέ»: το σύνολο των έργων για τα οποία ζητήθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση η αναθεώρησή τους ή η απένταξή τους από το πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από τη λίστα, προέκυπτε ότι τροποποιούνται ή και απεντάσσονται έργα που έχουν να κάνουν με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, τη Διαφάνεια και την πάταξη της φοροδιαφυγής, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων, αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, σημαντικά οδικά δίκτυα, επιμορφωτικά προγράμματα για δημοσίους υπαλλήλους και ανέργους, κοινωνικά προγράμματα που αφορούν την Υγεία και την τεχνολογική διασύνδεση των νησιών μας.

Η επίσημη απάντηση της Κυβέρνησης στη δημοσίευση της λίστας και στον καταιγισμό σχετικών δημοσιευμάτων που ακολούθησαν ήταν μια εκκωφαντική, όσο και αποκαλυπτική, σιωπή. Πέντε ημέρες μετά –τέλη Φεβρουαρίου- κατάφερε να… αναρτήσει στα ελληνικά το έγγραφο, που εμείς της υποδείξαμε ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τη λίστα των έργων που η ίδια τροποποίησε ή απένταξε από το Ταμείο Ανάκαμψης από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. Και λίγο αργότερα, ξεκίνησε δειλά-δειλά να δίνει, με το σταγονόμετρο πάντα, κάποιες πρώτες απαντήσεις, όπως εδώ σε σχετικό άρθρο του insidestory, όπως ότι «κανένα έργο δεν θα χαθεί» και για το «τι μέλλει γενέσθαι» σε έργα που η Κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως οι υποδομές ασφαλείας στις 10 μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες του ΟΣΕ, η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS) στο σιδηροδρομικό δίκτυο και κομβικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα στο Ωραιόκαστρο, στην Αιτωλοακαρνανία, στο Λασίθι και στο Λουτράκι. Προκαλέσαμε μία μικρή ρωγμή στο κυβερνητικό τείχος αδιαφάνειας και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, κάνοντας ακόμα και τη δουλειά που αρνείται να κάνει η Κυβέρνηση, για να μάθει ο κάθε πολίτης πού πηγαίνει και πώς δαπανάται κάθε ευρώ που του ανήκει. Γιατί, αυτό είναι Πολιτική και η Πολιτική μετράει.

4. Αυτήν την εβδομάδα, με επίκαιρη ερώτηση που καταθέσαμε στις 8 Μαρτίου επικαλούμενοι συγκεκριμένα στοιχεία από το οικονομικό ρεπορτάζ, φέρνουμε στη Βουλή το τεράστιο θέμα των ανισοτήτων στο εισόδημα, καθώς οι αυξήσεις στα εταιρικά κέρδη στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερες από οποιεσδήποτε αυξήσεις στους μισθούς, με τις τελευταίες να είναι και χαμηλότερες από τις αυξήσεις στις τιμές. Το αποτέλεσμα είναι η ψαλίδα των ανισοτήτων, μεταξύ μισθών και εταιρικών κερδών στην Ελλάδα, συνεχώς να ανοίγει, αποκλίνοντας από την αντίστοιχη πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα μάλιστα που όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των συνεχώς αυξανόμενων εταιρικών κερδών στη χώρα φεύγει στο εξωτερικό.

Μπορεί να είναι σύμπτωση αλλά παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες ότι η Κυβέρνηση μιλάει συνεχώς για επικείμενη ανακοίνωση αύξησης του κατώτατου μισθού. Το πρόβλημα, φυσικά, δεν επιλύεται με μία αύξηση, ούτε μπορεί να επιλυθεί από μία Κυβέρνηση ανισοτήτων, όπως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα μιλήσουμε για το τι θα κάναμε εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, για τη ριζική μείωση των ανισοτήτων στο πλαίσιο μιας διακυβέρνησης δικαιοσύνης στην οικονομία. Θα μιλήσουμε, όπως πάντα, πολιτικά και μακάρι να πείσουμε έστω και στο ελάχιστο τη σημερινή Κυβέρνηση να μας ακούσει. Θα είναι σημαντικό και για την κοινωνία και για την οικονομία. Κι αυτό είναι που μετράει.