-Προφανώς, ως ΠΑΣΟΚ, επιθυμούμε να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας με όλα τα κόμματα, γιατί πραγματικά στην εξωτερική πολιτική έχουμε πετύχει μία συνέπεια ως χώρα, η οποία παρατηρείται όταν υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ των κομμάτων, έτσι ώστε να τηρούμε μία κοινή γραμμή και μία κοινή αντιμετώπιση των πραγμάτων, ακόμα κι αν υπάρχουν επιμέρους διαφορές.

Η συνάντηση, Μητσοτάκη και με Μπλίνκεν είναι λίγο «χθεσινά νέα» γιατί η καλύτερη στιγμή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων -εννοώ την πρόσφατη περίοδο- ήταν όταν μίλησε ο κ. Μητσοτάκης στο Κογκρέσο. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι το να επιμένει κανείς στην ίδια πολιτική έχει τους εξής κινδύνους και τους βάζω πάνω στο τραπέζι, διότι θεωρώ πως πρέπει να αρχίσουμε να τους παίρνουμε πολύ σοβαρά. Σήμερα, η επένδυση που κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεπεράσει τα όρια τού τι είναι καλό για τη χώρα, διότι όπου να ‘ναι θα γίνουν εκλογές στην Αμερική. Είναι πολύ πιθανή η αλλαγή καθεστώτος στην Αμερική και εκεί δεν υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας. Η πολιτική τού κ. Τραμπ απέναντι στη Ρωσία είναι διαφορετική. Δηλαδή, μπορεί ένα πρωί να έχουμε και την Αμερική και τη Ρωσία απέναντι. Κάτι το οποίο ποτέ δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα και θα δεν είναι καλό για τη χώρα. Ακόμη, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση όταν είναι γέφυρα και όχι σύνορο. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να θέτει την Ελλάδα, ως ανατολικό σύνορο τής Δύσης. Δεν πρέπει να παίζουμε αυτόν τον ρόλο, γιατί όσο συμβαίνει αυτό, κινδυνεύουμε και κινδυνεύουμε από πολλούς εχθρούς. Τέλος, πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι πως όλη αυτή η ιστορία γίνεται για τα F16 και τα F35 και άρα δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι η σημερινή στάση τής Τουρκίας θα διαρκέσει. Είναι ευκαιριακή, έχει συγκεκριμένους στόχους που θέλει να πετύχει και γι’ αυτό και κάνει αυτά τα ανοίγματα. Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Ερντογάν κερδίζει πάντα όταν είναι παράγων αποσταθεροποίησης και εμείς όταν είμαστε παράγοντες σταθεροποίησης. Άρα, χρειάζεται μία προσοχή όταν βλέπεις τον απέναντί σου να αλλάζει τόσο ριζικά τη στάση του, για να εφησυχάζεις. Τα παραπάνω είναι τα 3 σημεία εδώ, στα οποία ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει ένα γύρισμα γρήγορα, αν θέλει η Ελλάδα πραγματικά να είναι μπροστά στις εξελίξεις αυτές.

-Το έχει πει και ο Πρόεδρός μας, ότι υπάρχει ένα εύφορο έδαφος στη βάση και αν υπάρχουν συζητήσεις εκεί, καλώς να υπάρξουν. Όπως υπήρξε, για παράδειγμα, στη συνεργασία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους Δήμους τής χώρας, που ήταν σημαντικές την ώρα που έγιναν. Το θέμα που προκύπτει, όμως, είναι πώς είναι διαφορετική η συζήτηση που γίνεται για συνεργασίες σε έναν Δήμο ή σε ένα Επιμελητήριο, και διαφορετική όταν τίθενται οι θέσεις των κομμάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο τραπέζι; Γιατί εκεί η συζήτηση γίνεται με άλλους όρους και είναι πιο δύσκολη; Η μόνη θέση τού ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει σήμερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το Νομοσχέδιο το οποίο, κάθε άλλο παρά Νομοσχέδιο χειραφέτησής είναι. Πρόκειται για ένα Νομοσχέδιο χειραγώγησής της. Έχει αλλάξει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούμε να συζητήσουμε, επί τής ουσίας, για θέματα τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ένα κόμμα το οποίο θέλει, υπό τον έλεγχό του, τους φορείς. Πριν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ των κομμάτων, είναι πολύ σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεδιαλύνει τις θέσεις του ώστε να γνωρίζουμε για τι μιλάμε.

Είναι προφανές, πια, ότι μία «κουρασμένη» Κυβέρνηση, αντί να ασχολείται με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, ασχολείται με επί μέρους κομμάτια τού προβλήματος. Τα θέματα τής ασφάλειας, για παράδειγμα, είναι ένα από αυτά. Ποτέ η ασφάλεια δεν προσδιορίζεται μόνο με την αστυνόμευση. Ασφάλεια, νιώθει ο πολίτης όταν ξέρει ότι το νοσοκομείο θα τον εξυπηρετήσει αξιοπρεπώς, όταν ξέρει ότι το παιδί του είναι σε ένα καλό σχολείο, όταν υπάρχει ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας. Αυτά τα έχει αγνοήσει τελείως η ΝΔ και η Κυβέρνηση τού κ. Μητσοτάκη και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια -όπως την εννοεί η ΝΔ- ασχολείται μόνο με την καταστολή και λιγότερο με την πρόληψη. Ξέρουμε ότι τα κοινωνικά προβλήματα που βλέπουμε σήμερα στους νέους αλλά και η ενδοοικογενειακή βία κλπ, είναι κυρίως θέματα τα οποία χρειάζονται πρόληψη. Μέσα σε αυτό το σκηνικό και πάλι η ΝΔ με μέρος του προβλήματος, γιατί μόνο με αυτό νιώθει άνετα, και παραβλέπει αυτό στο σύνολό του.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό « ANT1», στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα», με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video