Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς;

Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, έχει ανάγκη από ένα γερό σοκ για να θυμηθεί ότι τάχθηκε να υπηρετεί τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η Δεξιά προσπαθεί να πείσει ότι μόνο πολιτικό κριτήριο είναι η οικονομία και ότι εκεί δεν υπάρχουν επιλογές και διαφοροποιήσεις. Το έχει καταφέρει, διότι η Κεντροαριστερά, αντί να προβάλει μια σοβαρή αντιπρόταση με επίκεντρο τον Άνθρωπο, προσπαθεί να πείσει ότι θα διαχειριζόταν τις οικονομικές επιλογές της Δεξιάς καλύτερα.

Γιατί η Κεντροαριστερά δείχνει τέτοια σημεία παραίτησης; Γιατί δεν παρουσιάζει τη δική της Ελληνική, Σοσιαλιστική, Ανθρωποκεντρική πρόταση για το μέλλον της χώρας; Υπάρχουν δύο λόγοι: ο ένας είναι ότι βολεύτηκε με τα Μνημόνια και τώρα δεν ξέρει πώς να φύγει από αυτά.

Ο άλλος, ότι αδυνατεί να παρουσιάσει μια πειστική αντιπρόταση για τη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου και της μείωσης της εισοδηματικής ψαλίδας, βασική συνθήκη για μια δίκαιη κοινωνία.

Υπάρχει λύση; Προφανώς και υπάρχει. Οι μεγάλες ανισότητες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κοινωνίες μας προέρχονται από την καταπάτηση βασικών μας δικαιωμάτων από τη μεριά του πολιτικού συστήματος.  Δικαιώματά μας, όπως αυτό της Ασφάλειας, της Ισότητας, της Συμμετοχής, της Προόδου, της Δημιουργίας, δικαιώματα που θα έπρεπε να χαίρεται κάθε πολίτης για να νιώθει ελεύθερος, καταπατούνται από τη συγκέντρωση της εξουσίας και την αναλγησία του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Όσο την εξουσία στην Ελλάδα ελέγχει το Υπουργικό Συμβούλιο ο πολίτης θα εξυπηρετεί το κράτος και όχι το κράτος τον πολίτη. Για αυτό πιστεύω στην αποσυγκέντρωση της εξουσίας.

Στη μεταφορά εξουσιών σε θεσμούς όπως οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, συνδικαλιστικοί φορείς και συνεταιρισμοί που λογοδοτούν και ελέγχονται από τον πολίτη πολύ αποτελεσματικότερα από το απρόσωπο, κεντρικό κράτος. Μόνο η ανακατανομή εξουσίας θα οδηγήσει σε δίκαιη ανακατανομή του πλούτου.

 

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ.