“Δεν ξεκινάω την πολιτική συζήτηση με το θέμα των συνεργασιών για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό εκπέμπει ένα μήνυμα και μόνο. Ότι ψάχνω να βρω μία θέση, ότι ψάχνω να βρω μία καρέκλα να κάτσω. Καταρχήν, δεν απασχολεί σε κανένα βαθμό τον Έλληνα πολίτη. Σίγουρα δεν θα έπρεπε να απασχολεί εμάς. Και το λέω αυτό διότι βλέπουμε μια πολιτική σκηνή η οποία είναι πολύ βαριά “μπανταρισμένη” προς τα δεξιά διότι η κεντροαριστερά δεν έχει βρει τον βηματισμό της. Δεν έχει βρει το χώρο εκείνον, τον οποίο μπορεί να οριοθετήσει και να καλέσει τον κόσμο να την υποστηρίξει. Η κοινωνία κοιτάζει δεξιά για να βρει λύσεις και δεν έχουμε εμείς εκφράσει το όραμα το οποίο χρειάζεται για να αρχίσουμε να μαζεύουμε τον κόσμο και να προχωρήσουμε μπροστά. Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αυτό μπορούμε να το χτίσουμε εμείς. Χρειάζεται ένα άλλο κοινωνικό μοντέλο. Αυτό μπορούμε να το χτίσουμε εμείς. Εμείς δουλεύουμε σήμερα ακριβώς πάνω σε αυτά τα θέματα και το υλικό το οποίο μαζεύουμε από τις διεθνείς τάσεις, από τα πανεπιστήμια τα οποία δουλεύουν πάνω σε αυτά τα θέματα, όλα δείχνουν την κεντροαριστερά όλα δείχνουν προοδευτικά όλα δείχνουν σοσιαλιστικά. Σήμερα οι κοινωνίες ζητούν πολύ πιο ουσιαστική δημοκρατία, ζητούν αποσυγκέντρωση της εξουσίας, ζητούν αποσυγκέντρωση του πλούτου και αυτά είναι πράγματα τα οποία ο δικός μας ο χώρος τα πιστεύει βαθιά. Είναι μέσα στο αξιακό μας DNA και αυτό ακριβώς είναι που εμένα μου λέει ότι έτσι όπως οδευει η χώρα σήμερα τα πράγματα πάνε σε μία λάθος κατεύθυνση γιατί μπορεί να διαχειριζόμαστε τη μέρα με μέρα και να μπορούμε να πούμε ότι σε κάποια πράγματα κάναμε σωστή δουλειά όπως έγινε με τον κορονοϊό, αλλά δεν χτίζουμε την Ελλάδα του μεθαύριο.”

“Εμένα με ανησυχεί το γεγονός ότι ακόμα και στις καλές του ημέρες, δηλαδή ακόμα και στην εποχή του κορονοϊού που έκανε πολύ σωστή και σοβαρή αντιπολίτευση βλέπουμε ότι βγαίνει από αυτή την περίοδο χωρίς να έχει πάρει πόντους και αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει. Διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν ομάδες που δουλεύουν σωστά, υπάρχουν ομάδες που παράγουν πολιτική, υπάρχουν ομάδες που δίνουν πολύ πιο σοβαρές λύσεις μέσα στον πολιτικό χώρο από αυτά τα οποία βλέπουν από τα δύο άλλα κόμματα και η πραγματικότητα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις αυτή τη δουλειά δεν την αποτυπώνουν.”

Το ερώτημα δεν είναι αν μπορεί το Πασοκ- Κιναλ να πρωταγωνιστήσει την επόμενη μέρα, είναι αν θα το κάνει και αυτό το λέω διότι από όσο βλέπουμε όλα τα πειράματα που έχουν γίνει δεν έχουν καταφέρει να δώσουν ένα στίγμα ενός πατριωτικού κόμματος το οποίο πιστεύει στον Έλληνα και και το οποίο ψάχνει να δημιουργήσει συνέχεια τις συνθήκες έτσι ώστε ο Έλληνας να πρωταγωνιστήσει. Και το λέω αυτό γιατί βλέπουμε στην οικονομία μεγάλη έμφαση για να έρθουν εδώ οι ξένοι να επενδύσουν και πολύ μικρότερη έμφαση για το πώς θα γίνει η ζωή των Ελλήνων που επενδύουν εδώ, που επενδύουν στη χώρα τους, που επενδύουν στα παιδιά τους. Πώς θα γίνει η δική τους ζωή καλύτερη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.”

Γι’ αυτό από την αρχή μίλησα για τις αρχές και τις αξίες γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που όντας στην αντιπολίτευση σχεδίασε μία Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της. Μετά ήρθαν οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά πήγαν λάθος. Νιώσαμε μία άνεση, την οποία ενδεχομένως δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε. Αλλά ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ εκείνο τον καιρό και ο λόγος που ενθουσίασε τους Έλληνες το ΠΑΣΟΚ είναι γιατί είπε ότι επιτέλους δεν μπορούμε να πηγαίνουμε παρακαλώντας δεξιά και αριστερά, είναι ώρα να σταθούμε στα πόδια μας, είναι ώρα να δείξουμε ότι είμαστε ένα περήφανο έθνος το οποίο  μπορεί να προχωρήσει μπροστά, μπορεί να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις και αυτό έκανε και τους Έλληνες περήφανους και την Ελλάδα να μπορέσει να δει με άλλο μάτι το αύριο. Έτσι φτάσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι φτάσαμε στην ΟΝΕ, έτσι φτάσαμε σε μία αισιοδοξία την οποία ποτέ δεν είχε ξαναδεί το ελληνικό έθνος, μόνο και μόνο για να καταστραφούν όλα αυτά από μια κυβέρνηση του Καραμανλή που ούτε όραμα είχε, ούτε ήξερε πως να πάει στο επόμενο βήμα σε αυτή την πορεία.”

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=oW98ijfMiTc