Η Ελλάδα έχει ανάγκη από γενναία ανατροπή του πολιτικού συστήματος ώστε να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της. Μια διοικητική μεταρρύθμιση που θα μεταφέρει, με διαφάνεια, τις εξουσίες από το κεντρικό κράτος σε θεσμούς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, οι Συνεταιρισμοί, τα τοπικά Πανεπιστήμια, για να μπουν περισσότερες Ελληνίδες και Ελληνες στον δρόμο της προόδου και να διευρύνουν την παραγωγική βάση.

Μια τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση απαιτεί ένα προοδευτικό κόμμα αισιόδοξο, με σχέδιο, και πολιτικούς με πίστη στις δυνάμεις μας που θα διεκδικήσουν την εξουσία για να τη μοιράσουν. Τέτοιο κόμμα δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Αντίθετα, υπερεκπροσωπείται η συντήρηση, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά του φάσματος. Κόμματα που πιστεύουν ότι η πολιτική είναι θέμα διαχείρισης, όχι οράματος, ότι το σύστημα δεν αλλάζει, ότι η εξουσία πρέπει να εναλλάσσεται μεταξύ «δικών μας» και «δικών τους». Το πολιτικό κενό που έχουν αφήσει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι δυσθεώρητο.

Οταν χτίζαμε τον Τομέα Επικοινωνίας στο ΠΑΣΟΚ ξεκινούσαμε από μια θεμελιώδη αρχή: για να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πού θέλουμε το κόμμα στο τέλος της διετίας. Ο στόχος να καθορίζει το άμεσο. Γιατί έτσι έχεις στρατηγική και δεν άγεσαι και φέρεσαι από την επικαιρότητα, χτίζεις ομάδα και δεν σέρνεσαι από το κάθε στέλεχος, δεν μένεις δέσμιος σε προσλαμβάνουσες του χθες. Αν ξεκινήσουμε σήμερα να χτίζουμε το πατριωτικό, προοδευτικό κόμμα του μέλλοντος θα το έχουμε έτοιμο να διεκδικήσει την εξουσία σε δύο χρόνια.

Για να γίνει αυτό, ο νέος πρόεδρος (δεν γνωρίζω ακόμα ποιος θα εκλεγεί) πρέπει να στείλει δείγματα γραφής άμεσα για να κερδίσει τις εντυπώσεις:

Να διευρύνει την ομάδα του με ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Μια μικρή κάστα δεν μπορεί να φτιάξει ένα μεγάλο κόμμα που πιστεύει στην Ελληνίδα και τον Ελληνα.

Να ξεκινήσει αλλαγές στο καταστατικό. Να ανοίξει το κόμμα με εργαλεία, όπως οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ώστε να καταστήσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σύγχρονο και δημοκρατικό, ανοιχτό στα λαϊκά στρώματα.

Να «λιώσει σόλες». Να μεταφέρει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ότι κάτι αλλάζει, να ενεργοποιήσει στελέχη που παραμένουν αδρανή, που με τη σειρά τους θα φέρουν στις κάλπες όσους σήμερα δεν πιστεύουν ότι η πολιτική μπορεί να γίνει φορέας αλλαγών. Η πολιτική ανασυγκρότηση του κόμματος δεν μπορεί να γίνει από το εξωτερικό.

Τέλος, να μεταφράσει τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις που αφορούν την κοινωνία σήμερα. Αυτό απαιτεί ένα δημοκρατικό συνέδριο θέσεων με ευρύ προσυνεδριακό διάλογο και σύνθεση. Η ομάδα μου και εγώ προτείναμε το σχέδιο Αναγέννηση. Είναι στη διάθεση του νέου προέδρου.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Μπορεί όμως να γίνει. Μπορεί να αγκαλιάσει και να εμπνεύσει, να δώσει ελπίδα και να αγαπηθεί, να δείξει εμπιστοσύνη και να εισπράξει εμπιστοσύνη. Δευτέρα πρωί ξημερώνει μια νέα μέρα για τον χώρο και άρα για τη χώρα. Θα πάμε εκεί που θα μας δείξουν ή εκεί που θα επιλέξουμε; Το δεύτερο θα μας κάνει ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/323384_i-epomeni-mera-sto-pasok-kinima-allagis-proodos-i-syntirisi