-Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι οι αποκαλύψεις για κάθε παράνομη υπόθεση η οποία αφορά και τη χώρα μας, έρχονται μέσω Βρυξελλών. Η Ελλάδα εμφανίζεται σαν μία χώρα χωρίς έλεγχο εξουσιών, χωρίς τρόπο να διαλευκάνει αντίστοιχες  υποθέσεις.

– Στην περίπτωση των υποκλοπών, ο κ. Ανδρουλάκης ανακάλυψε ότι το κινητό του είναι παγιδευμένο μέσα από μία διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι των υποκλοπών. Ερχόμαστε στο σήμερα και βλέπουμε την αστυνομία του Βελγίου να συλλαμβάνει επ’ αυτοφώρω Ελληνίδα Ευρωβουλευτή η οποία χρηματίζεται. Αυτές οι δύο υποθέσεις αφορούν κατά κύριο λόγο την Ελλάδα. Η χώρα μας έχει τους μηχανισμούς για να χτυπήσει το καμπανάκι, για να διαλευκάνουν αντίστοιχες υποθέσεις και να πιάνουν πολιτικούς; Εδώ έχουμε να συγκρίνουμε ένα σύστημα στις Βρυξέλλες το οποίο έχει κανόνες, λειτουργεί και πιάνει αυτούς που πρέπει και ένα σύστημα στην Ελλάδα που δεν έχει κανόνες και μπορεί εύκολα το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού να πει «παρακολουθήστε αυτόν» χωρίς να υπάρχει – απ’ όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα – μία εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση. Είναι θέματα βασικής αρχής λειτουργίας της Δημοκρατίας κι αν δε δούμε πού λειτουργούν και πού όχι δε θα βελτιώσουμε ποτέ το σύστημα εδώ.

-Ξέρουμε ότι κόμμα αγίων δεν υπάρχει. Τα κόμματα εκ των πραγμάτων τραβούν την προσοχή ανθρώπων με χρήματα και αυτοί οι άνθρωποι κατά καιρούς προσπαθούν να τα επηρεάσουν με τον α΄ ή τον β΄ τρόπο. Το θέμα είναι πώς γίνεται να προφυλάξεις ένα κόμμα, ώστε να λειτουργήσει προλαμβάνοντας τέτοιες καταστάσεις χωρίς να μαθαίνουμε τα γεγονότα από τα δελτία των ειδήσεων.

– Σήμερα βλέπουμε πως υπάρχει μία σπείρα, ένα μέλος της οποίας μοιάζει να είναι η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, η οποία φαίνεται ότι συνήθιζε να κάνει τις δουλειές ανθρώπων που δεν ήθελαν να φαίνονται ότι επηρεάζουν την Ε.Ε. Τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρχουν πάντα. Αυτό που έχει νόημα είναι να δούμε τι μηχανισμούς έχουμε για να τις αποκαλύπτουμε. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι μέσω των Βρυξελλών μαθαίνουμε για τις υποκλοπές και για αυτή την υπόθεση δωροδοκίας. Γιατί μόνο μέσα από τις Βρυξέλλες; Πού είναι αυτοί οι μηχανισμοί στην Ελλάδα για να σταματάμε τέτοιου είδους καταστάσεις;

– Η κα Καϊλή είναι ένα στέλεχος που μεγάλωσε μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και συχνά οι απόψεις της διαφοροποιούνταν από αυτές της ηγεσίας, όχι μόνο τώρα με τον κ. Ανδρουλάκη αλλά και παλιότερα. Πρόκειται για ένα στέλεχος που είχε τη δική του πορεία και γι’ αυτό υποστηρίζω πως είναι σημαντικό να έχουμε κόμματα τα οποία ελέγχουν και τη δυνατότητα ενός βουλευτή να κατέβει υποψήφιος. Όπως γίνεται στο δημοκρατικό κόμμα της Αμερικής, όπου υπάρχουν υπηρεσίες ελέγχου των υποψηφίων ώστε να διασφαλίζουν ότι είναι στη γραμμή του κόμματος σε ό,τι αφορά τις ιδεολογικές προτεραιότητές του.

-Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε την προσοχή των Ελλήνων πολιτών όταν επικεντρωθούμε με απόλυτη προσοχή στα προβλήματα που αφορούν την κοινωνία και έρθουμε με προτάσεις όπως αυτές που ανακοινώσαμε την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή μέσα από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Όταν έρθουμε με πολιτικές αιχμές, όπως η φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων. Όταν πούμε τι πρέπει να γίνει ώστε να απελευθερώσουμε την Ελληνίδα και τον Έλληνα που σήμερα νιώθουν εγκλωβισμένοι σ’ αυτή τη χώρα. Και τότε, όταν το πετύχουμε αυτό, δουλειά μας είναι να εξηγήσουμε γιατί έχουμε τη φερεγγυότητα, αυτά που λέμε και να τα κάνουμε.

-Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ μιλά για μία ριζική αλλαγή των προτεραιοτήτων του πακέτου στήριξης που συζητάμε αυτή τη στιγμή. Ο κ. Χριστοδουλάκης εξηγεί ότι οι προτεραιότητες των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. πρέπει ν’ αλλάξουν. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια για το πώς μοιράζονται τα χρήματα αυτά.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία καταλαβαίνει ο κόσμος ότι το μέλλον της Ελλάδας για το οποίο μιλάμε εμείς και το μέλλον για το οποίο μιλάει η ΝΔ, είναι διαμετρικά αντίθετα. Άρα, δε μιλάμε μόνο για το πώς θα φορολογηθεί ο πλούτος, αλλά και για το πώς τα χρήματα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας θα μοιραστούν με διαφορετικό τρόπο έτσι ώστε να έχουμε σοβαρή ανάπτυξη.

-Ως Έλληνας, δε θέλω να νιώθω ότι παίρνω αγαθοεργία από το κράτος. Θέλω να δουλεύω, και έτσι να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου. Εδώ, η Κυβέρνηση έρχεται και λέει πως θα πληρώσεις παραπάνω το ρεύμα και μετά θα πάρω εγώ τα χρήματα αυτά και θα στα στείλω πίσω ως κάτι ιδιαίτερα καλό.
Αυτό που θέλω είναι κανόνες μέσα στην αγορά και έλεγχό της έτσι ώστε να ξέρω ότι παίρνω εγώ τα χρήματα από τη νόμιμή μου δουλειά και έχω τα προς το ζην.
Δεν θέλω να περιμένω το τέλος του μήνα να δω πόσα χρήματα από αυτά που υπερπλήρωσα θα μου τα δώσει πίσω η Κυβέρνηση. Είναι θέμα βασικής αρχής αντιμετώπισης του πολίτη.

Το γεγονός ότι πηγαίνω στις γειτονιές και, ως ΠΑΣΟΚ, έχω να αναφέρω προτάσεις για την υγεία, για τη φορολογία κτλ, μου δίνει τη δυνατότητα να μιλήσω με την Αθηναία και τον Αθηναίο και να διεκδικήσω τις ψήφους τους. Να μιλήσω κυρίως για ό,τι αφορά το δικό τους μέλλον και πώς θα προχωρήσουμε μπροστά.

-Προτεραιότητά μας είναι να είμαστε ένα κόμμα με καθαρές γραμμές, με διακριτές διαφορές από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τις οποίες θα υπηρετούμε όλοι. Όποιος δεν την υπηρετεί, σημαίνει ότι ή δεν ανήκει σ’ αυτό το κόμμα ή ότι θέλει να του κάνει κακό. Ναι μεν είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, αλλά εφόσον έχουμε διακριτές γραμμές με τα αριστερά μας και τα δεξιά μας, αυτές τις γραμμές πρέπει να τις υπηρετήσουμε όλοι.

-Για μένα ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να βγει εκτός της διαδικασίας των συνεργασιών και να απομονώσει τη ΝΔ παρακολουθώντας το τηλέφωνο ενός αντιπάλου του. Αυτό, από μόνο του είναι λόγος για να μην μπορείς να συζητήσεις μαζί του και κατ’ επέκταση με τη ΝΔ εφόσον είναι επικεφαλής της. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προοδευτικές φωνές μέσα στη ΝΔ, είναι μειοψηφία αλλά υπάρχουν. Όπως υπάρχουν και προοδευτικές φωνές και στον ΣΥΡΙΖΑ.

-Η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για μία μετεκλογική συνεργασία μπορεί να γίνει πάνω σε κοινούς στόχους, δηλαδή σε προγραμματικό πλαίσιο.
Αντιλαμβάνομαι και από αυτά τα οποία συζητήσαμε στην Κεντρική μας Επιτροπή, ότι προτεραιότητα του κόμματός μας είναι να δημιουργήσουμε τις δομές, ώστε  η Ελληνίδα και ο Έλληνας να νιώθουν ελεύθεροι από τον εγκλωβισμό του τρόπου λειτουργίας του κεντρικού κράτους. Πρόκειται για τομές, για αλλαγές τις οποίες θέλουμε να δούμε να συμβαίνουν στην Ελλάδα.
Είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με οποιονδήποτε συμφωνήσει σε μία κοινή πορεία με στόχο αυτές τις τομές που θα βελτιώσουν τη ζωή του Έλληνα και θα αφήσουν μία χώρα καλύτερη στο μέλλον. Όχι σε μία κοινή πορεία μόνο για να μοιράσουμε Υπουργεία.

-Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που ανακοινώθηκε, υπάρχουν θέσεις και απόψεις τις οποίες μπορεί να μελετήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, να δουν που συμφωνούν και που διαφωνούν και να πείσουν ότι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Συνεταιρισμών και των Επιμελητηρίων ενώ ως Κυβέρνηση τα αποδυνάμωσε πλήρως.

-Παρακολουθώ το θέμα των υποκλοπών από την ώρα που άρχισε να γράφει για αυτό το inside story, το οποίο ουσιαστικά πήρε τις πληροφορίες που είχε και άρχισε να προβάλλει και την παρακολούθηση τού κ. Κουκάκη, τού κ. Ανδρουλάκη και όλες τις άλλες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ΕΥΠ έχει ξεπεράσει τα όριά της και ότι παρακολουθούνται άνθρωποι που δε θα έπρεπε. Αυτό συμβαίνει επειδή είτε ο κ. Μητσοτάκης, είτε το γραφείο του σε δεύτερη, χειρότερη περίπτωση εν αγνοία του, αποφάσισαν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα παρακολουθηθούν.
Το πρόβλημά μας δεν είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αξιωματούχοι, αλλά ότι παρακολουθούνται μέσα από μία διαδικασία που είναι εντελώς θολή. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός στο μέλλον μπορεί να παρακολουθεί οποιοδήποτε Έλληνα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Εμείς, υποστηρίζουμε ότι κάθε εξουσία στην Ελλάδα πρέπει να λογοδοτεί και να ελέγχεται, πρέπει να ξέρουμε γιατί κάνει το οτιδήποτε. Αυτή είναι η βασική έννοια της Δημοκρατίας. Άρα, εφόσον μιλάμε για μία Δημοκρατία η οποία λειτουργεί, πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες μέσα από τις οποίες γίνονται οι παρακολουθήσεις.
Μέχρι σήμερα, δε γνωρίζουμε τι έχει συμβεί με τις παρακολουθήσεις γιατί όταν αρχίσαμε να αναζητούμε την αλήθεια οι άνθρωποι που εμφανίστηκαν επικαλέστηκαν το απόρρητο προκειμένου να μην πουν τι συνέβη.

Η δήλωση του κ. Οικονόμου, ότι ενδεχομένως η ιστορία των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ να είναι μία δραστηριότητα εκτός πλαισίου, σημαίνει ότι ο κ. Οικονόμου αντί να αναλάβει για την Κυβέρνηση την ευθύνη της λειτουργίας της Δημοκρατίας, την αποδίδει σ’ ένα παρακράτος.
Αν λειτουργεί ένα παρακράτος στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση, τι έχει κάνει για να σταματήσει την ύπαρξή του; Αν υπάρχει παρακράτος, δεν πρέπει αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός να ηγηθεί της προσπάθειας να διαλυθεί;
Είναι προφανές ότι αυτό δε συμβαίνει, όταν οι εκπρόσωποι που στέλνει ο Πρωθυπουργός στη διαδικασία του Ελληνικού Κοινοβουλίου που νομιμοποιείται απόλυτα να ελέγξει την υπόθεση, επικαλούνται όλοι το απόρρητο.

-Πιστεύω ότι το θέμα είναι μεγαλύτερο από τις προσεχείς εκλογές οι οποίες βεβαίως είναι ένας σταθμός μέσα σ΄ αυτή τη διαδικασία.
Το θέμα της λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι σημαντικότερο από  οποιαδήποτε ευκαιριακή εκλογική αναμέτρηση.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο δεν κάνουμε διορθωτικές κινήσεις για να το αλλάξουμε. Για να κάνουμε όμως διορθωτικές κινήσεις πρέπει πρώτα να το καταλάβουμε.
Άρα, βεβαίως ανησυχώ για τις εκλογές αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι ότι λειτουργούμε σε μία Δημοκρατία που ο πολίτης δε γνωρίζει τι κάνει ο Πρωθυπουργός, γιατί το κάνει και από ποιον ελέγχεται. Αυτό είναι καταστροφικό για τη Δημοκρατία.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στο Naftemporiki TV με τον Τάκη Σπηλιόπουλο:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video