Συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», στην εκπομπή «Τώρα Μαζί», με τους δημοσιογράφους Σπύρο Χαριτάτο και Ευλαμπία Ρέβη

-H μεγάλη δύναμη της Ελλάδας είναι ότι μπορεί και μιλάει προς όλες τις κατευθύνσεις και τη σέβονται όλες οι μεριές των μεγάλων διενέξεων, που αναπτύσσονται αυτόν τον καιρό. Ανέκαθεν, μιλούσαμε άνετα και με τους Ουκρανούς και με τους Ρώσους, με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και με τους υπόλοιπους Άραβες. Αυτή ήταν πάντα η δύναμη και ο ρόλος μας. Ο κος Μητσοτάκης έχει επιλέξει μια απομονωτική πολιτική, δηλαδή συντάσσεται απόλυτα μόνο με τη μια μεριά όλων αυτών των διενέξεων και, κυρίως, την αμερικανοκεντρική μεριά, μη αφήνοντας πόρτες ανοιχτές για την Ελλάδα να επιτελέσει σωστά τον ρόλο της. Η χώρα μας πάντα δυναμώνει όταν γίνεται γέφυρα και «μαραζώνει» όταν είναι σύνορο. Αποτέλεσμα αυτής της εξωτερικής πολιτικής είναι η απομόνωσή μας μέσα στα Βαλκάνια. Διότι, όλα αυτά τα μέτωπα δημιουργούν πάλι ένα τόξο επιρροής της Τουρκίας και αποδυνάμωσης της χώρας. Έτσι λοιπόν, μετέτρεψε ένα αλβανοευρωπαϊκό ζήτημα σε ελληνοαλβανικό και η Ευρώπη «νίπτει τας χείρας της» σε ό,τι αφορά αυτήν την υπόθεση. Τώρα, έρχεται εδώ ο κος Ράμα και το χειρότερο είναι ότι, διπλωματικά, ο κος Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιδράσει.

-Η Τουρκία για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και σε όλη την πορεία της θητείας του κου Erdoğan, έχει αποφασίσει ότι ο ρόλος της στην περιοχή, είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν χρηματικά για να επιλυθεί κάθε κρίση που προκύπτει, όπως το μεταναστευτικό ή η οποιαδήποτε ένταση υπάρξει μεταξύ της Τουρκίας και των ανατολικών της συνόρων. Η Ευρώπη συνέχεια «τρέχει» πίσω από την Τουρκία και κάθε τόσο, η δεύτερη ανακαλύπτει έναν καινούριο τρόπο να διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις προς όφελός της. Παρατηρούμε ότι ίδια είναι η σχέση της και με τη Ρωσία και με τις αραβικές χώρες. Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα έχει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, τον οποίο χάνουμε δυστυχώς την τελευταία τετραετία. Σε έναν συνεχή διάλογο, τέτοιου είδους γεγονότα καλό είναι να μην μένουν αναπάντητα. Όταν γίνεται μια τέτοια επιθετική κίνηση, πρέπει να αναβάλλεται οποιαδήποτε διαδικασία, η οποία υποσκιάζεται από ένα άλλο γεγονός. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη ατζέντα για το τι ακριβώς θα συζητήσει ο κος Μητσοτάκης.

 

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», στην εκπομπή «Τώρα Μαζί», με τους δημοσιογράφους Σπύρο Χαριτάτο και Ευλαμπία Ρέβη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video