“Η ανισότητα μεγαλώνει και το βλέπουμε διότι κλείνουν συνεχώς οι μικρές επιχειρήσεις, τα μικρά μαγαζιά. Υπάρχει μία αρκετά συντονισμένη θα έλεγα επίθεση κατά της μικρής επιχείρησης, του ελεύθερου επαγγελματία με τη δικαιολογία ότι φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν. Υπάρχει ένα πολύ κακό κλίμα για την επιχειρηματικότητα και ειδικά για την μικρή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και είναι εξαιρετικά σημαντικό να αλλάξει αυτό. Διάβασα με αρκετή προσοχή την έκθεση Πισσαρίδη που ουσιαστικά απαλλάσσει το υπάρχον κεφάλαιο, τις υπαρκτές πηγές κεφαλαίου από την γραφειοκρατία. Και ορθά κάνει. Είναι κάτι το οποίο χρόνιζει στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Αυτό που δεν απαντάει η έκθεση Πισσαρίδη είναι πως μπορεί να κινητοποιηθεί ένα μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και να ενταχθεί μέσα στην παραγωγή του κοινωνικού, του πολιτισμικού και του οικονομικού πλούτου. Και είναι μεγάλη ευκαιρία για τον πολιτικό μας χώρο αντί να κάνουμε απλώς στείρα κριτική να φέρουμε προτάσεις για το πώς ακριβώς αυτό θα γίνει. Αυτό δουλεύουμε αυτό τον καιρό και γι’ αυτό σας μιλάω με μεγάλη σιγουριά για το ότι η επόμενη μέρα εάν τη διαχειριστούμε σωστά μπορεί πραγματικά να φέρει κάτι καλύτερο για όλους τους Έλληνες”.

“Δεν νομίζω ότι απασχολούν κανέναν αυτή τη στιγμή οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Αυτό που έχει σημασία είναι τι πρεσβεύουν οι άνθρωποι που αύριο θα έρθουν να παλέψουμε για την όποια θέση εξουσίας και για μένα όσο περισσότερο μείνουμε στη συζήτηση για το πώς η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κρίση πιο δυνατή τόσο καλύτερη υπηρεσία προσφέρουμε στην πολιτική”. 

“Χρειαζόμαστε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα μιλάνε για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου κάνεις όμως δεν λέει το πως; Ο μόνος τρόπος να αλλαξει είναι με μια ριζική διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Όταν μόνο πέντε- δέκα οικογένειες, όπως είπατε, συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική βάση της χώρας οι οικονομικές δραστηριότητες θα είναι συρρικνωμένες. Αν πολλαπλασιαστούν οι άνθρωποι που συμμετέχουν θα αυξηθεί και η οικονομική δραστηριότητα.  Άρα, χρειάζεται να διευρύνουμε την παραγωγική βάση. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Η πραγματικότητα είναι ότι επειδή έχουμε μικρά μεγέθη στην οικονομία με μικρές εταιρείες, ελεύθερους επαγγελματίες ο μόνος τρόπος για να ξαναμπούν αυτοί στο παιχνίδι είναι να δημιουργήσουμε πάλι δυνατές συλλογικότητες κυρίως γύρω από πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας που σήμερα είναι αναξιοποίητες. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να αξιοποιήσεις το πολύ καλό όνομα που έχει η Ελλάδα στον πρωτογενή τομέα εάν δεν κάνεις συνεταιρισμούς και δεν τους συνδέσεις και με τον τουρισμό. Δεν μπορείς να αλλάξεις το τουριστικό σου μοντέλο αν δεν δημιουργήσεις συνεργασίες μικρών επιχειρηματιών σε μέρη που δεν έχουν τουρισμό όπως είναι η Θράκη, η Ήπειρος και η Πελοπόννησος.  Άρα, οι συνεργασίες έχουν σημασία. Για να υπάρξουν όμως αυτές οι συνεργασίες θα πρέπει να μιλήσουμε για μία αλλαγή του τρόπου που κινείται το κράτος γιατί το κράτος αυτή τη στιγμή, το κεντρικό πολιτικό σύστημα δουλεύει κυρίως με μεγάλους. Για να αρχίσουν οι μικροί να έχουν φωνή και να μπορούν να διεκδικήσουν ένα μέρος του πλούτου που θα παραχθεί και όταν λέω πλούτο εννοώ και τον πολιτισμικό πλούτο και τον κοινωνικό πλούτο και τον οικονομικό, για να διεκδικήσουν, λοιπόν, περισσότεροι Έλληνες πλούτο πρέπει να  αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία που σήμερα υπάρχει μόνο στα υπουργικά γραφεία. Πιο συγκεκριμένα, ενώ σήμερα όλη η εξουσία  απορρέει μόνο από το πρωθυπουργικό γραφείο πρέπει να εμπιστευτούμε συλλογικότητες όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, οι συνεταιρισμοί και κοινότητες γύρω από πλουτοπαραγωγικές πηγές που παραμένουν αναξιοποίητες. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να διευρύνουμε την παραγωγική βάση και να βάλουμε περισσότερους Έλληνες στο παιχνίδι της επόμενης μέρας”.

 

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video