Το φορολογικό Νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση είναι «μερεμέτια», την ώρα που χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό σπίτι. Έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Ενώ έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην οικονομία, η Κυβέρνηση εμμένει σε παλιές φόρμουλες τις οποίες τροποποιεί λίγο, χωρίς όμως να γίνεται ουσιαστική αλλαγή στο πλαίσιο.

Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνει μία ουσιαστική μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια. Με την κερδοφορία των τραπεζών, βρίσκονται σε ένα πιο στέρεο έδαφος και ήρθε πλέον η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα διαφορετικά. Θεωρούμε ότι έχουν σωθεί οι τράπεζες και πλέον, προτεραιότητά μας είναι οι δανειολήπτες. Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι παλεύουν -και όχι μόνο αυτών που έχουν φτάσει να χάσουν το σπίτι τους- καθημερινά και υποφέρουν, για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το σημαντικό είναι πως πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι, ουσιαστικά, αδρανοποιούνται από την ενεργή οικονομία. Άρα, είτε το δει κανείς κοινωνικά και είναι κοινωνικά ευαίσθητος, είτε το δει οικονομικά, οφείλουμε και στις δύο περιπτώσεις να ελαφρύνουμε αυτά τα νοικοκυριά, έτσι ώστε να μπορέσουν να είναι ενεργοί στην οικονομία τής χώρας.

Οι εγγυητές αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα το οποίο δεν συζητείται: όταν τους ζητούν να εγγυηθούν τα δάνεια, τους ζητούν κιόλας να αποποιηθούν και τα δικαιώματά τους. Άρα, μιλάμε για εγγυητές που έχουν λιγότερα δικαιώματα ακόμη και από τους δανειολήπτες. Δεν μπορεί να είναι ένας εγγυητής δανείου και να βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα απ’ ό,τι ο ίδιος ο δανειολήπτης. Γιατί τότε, θα υπάρχει και το κίνητρο των τραπεζών να ζητήσουν τα χρήματα από ανθρώπους που δεν πήραν ποτέ το δάνειο. Εδώ, παρατηρείται μία σειρά από αδικίες.

Το ΠΑΣΟΚ, έχουμε φέρει μια σειρά από Νομοσχέδια: τον νόμο Κατσέλη τού 2010 τον οποίο και επικαιροποιούμε, τον νόμο για την προστασία τής αγροτικής γης, ακόμη τροπολογίες για ανθρώπους με δάνεια με ελβετικό φράγκο, για τους παλιννοστούντες, για τον συμψηφισμό οφειλών με το δημόσιο. Έχουμε ανοίξει μία βεντάλια από παρεμβάσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με τους ανθρώπους που, σήμερα, είναι υπερχρεωμένοι και στο ιδιωτικό χρέος και όχι τόσο με τις τράπεζες.

Στην ομιλία μου, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών, για το σχέδιο νόμου που αφορά τα κόκκινα δάνεια, έκανα αναφορά σε μία γυναίκα η οποία είναι μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αναπηρίας η οποία βρέθηκε μπλεγμένη να πρέπει να πληρώσει από τη μία εισπρακτική εταιρεία στην άλλη. Δεν μπορούσε να βρει το δίκιο της, δεν μπορούσε καν να βρει το ιστορικό τού δανείου, για να μάθει γιατί χρωστά όσα χρωστά. Αυτό ξεκίνησε από τη στιγμή που μπήκε εγγυήτρια για δάνειο γείτονά της. Ήταν τότε οι καλές εποχές που ο κ. Καραμανλής μάς έλεγε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται σε γερά πόδια και έτσι η γυναίκα ανοίχτηκε με αυτόν τον τρόπο και βρέθηκε, ξαφνικά, να χρωστά 40.000 ευρώ.

Το βασικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, είναι ότι και υπογράφουν συμβόλαια στα οποία δεν τούς εξηγούνται οι όροι, αλλά και μετά δεν μπορούν να βρουν ποιο είναι το ιστορικό τού δανείου τους. Δηλαδή, δεν μπορούν να αναζητήσουν και να πουν, «τι πλήρωσα εδώ, γιατί το πλήρωσα, πού ήταν οι τόκοι, πού ήταν οι υπερημερίες, πώς αυξήθηκε το δάνειο, γιατί μπήκαν αυτές οι ποινές που μπήκαν». Αυτό το πακέτο που πρέπει να υπάρχει, για να μπορεί ένας δικηγόρος, πια, να διεκδικήσει για τον πελάτη του κάτι, δεν υφίσταται σήμερα στις τράπεζες. Και, οι τράπεζες έχουν δυσκολία να δώσουν αυτές τις πληροφορίες στους πελάτες τους.

Το πρώτο που οφείλουμε να διασφαλίσουμε, είναι η διαφάνεια. Ο κ. Χατζηδάκης προσθέτει τη λέξη «διαφάνεια» στον τίτλο τού Νομοσχεδίου, ενώ στην το νομοσχέδιο λέει πως η τράπεζα υποχρεούται να αναφέρει ποιο είναι το κεφάλαιο, ποιος ο ισχύων τόκος, ποιες οι προσαυξήσεις οι οποίες υπάρχουν πάνω στο δάνειο.

Δεν υπάρχει πουθενά η διασφάλιση ότι το ιστορικό θα κρατηθεί, θα περάσει από τη μία τράπεζα στην άλλη και θα ξέρει κανείς πώς βρέθηκε να χρωστά όσα χρωστά, για να μπορεί να διεκδικήσει έστω κάτι καλύτερο. Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τροπολογία σε σχέση με αυτό.

-Πιστεύω ότι πρέπει να εδραιώσουμε μία συζήτηση στη βάση. Είδαμε τι έγινε στον Δήμο τής Αθήνας και θεωρώ ότι είναι καλό παράδειγμα. Έρχονται εκλογές σε Επιμελητήρια, έρχονται εκλογικές διαδικασίες στις οποίες είναι πιο εύκολο να δημιουργήσεις μία κοινή ατζέντα. Όταν μπουν τα θέματα στα γραφεία τής Χαριλάου Τρικούπη, στους επικεφαλής εν πάση περιπτώσει, όπως καταλαβαίνετε το εύρος των κινήσεων που μπορείς να κάνεις είναι μικρότερο. Αλλά, το να συμπράξει ένα Επιμελητήριο, για να κερδίσει το Επιμελητήριο, πιστεύω ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να το διεκδικούμε.

-Δεν θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Δε σημαίνει ότι, επειδή πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ανεβούμε αυτόματα εμείς. Ο κόσμος που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ για εκείνες τις επαναστατικές του λογικές, τώρα που έχει απογοητευτεί, κάνει ένα βήμα πίσω και περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σταδιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχθηκε, έχοντας την εξουσία στα χέρια του. Δεν έφυγε ο κόσμος την ίδια μέρα από εκεί ή γύρισε πίσω στο ΠΑΣΟΚ, διότι αυτή η διαδικασία χρειάζεται χρόνο.

Πόσα χρόνια είχαμε μια παγιοποιημένη, σε μεγάλο βαθμό, πολιτική κατάσταση και τι μεγάλη κρίση πέρασε, για να αλλάξει; Άρα, εμάς η δουλειά μας είναι να εμπνεύσουμε τον κόσμο ότι το πρόγραμμά μας είναι καλύτερο από τού κ. Μητσοτάκη. Αυτό έχει ένα ακροατήριο το οποίο φτάνει, πολύ πριν τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι 2.5 εκ. ψηφοφόροι, Ελληνίδες και Έλληνες, οι οποίοι έφυγαν από τις κάλπες τα τελευταία 10-12 χρόνια και οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, ήταν ψηφοφόροι τού ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή. Αυτούς προσπαθούμε να προσεγγίσουμε, σε αυτούς μιλούμε και αν πείσουμε αυτούς, τότε σας διαβεβαιώ ότι και από τις άλλες μεριές θα έχουμε εισροές.

Δείτε τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA, στην εκπομπή KONTRA24, με τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video