Το γεγονός πως προβάλλεται τόσο το θέμα τού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό έναν αποπροσανατολισμό τής κοινής γνώμης, όταν υπάρχει ακρίβεια και τόσα άλλα θέματα. Αφού, το κράτος και με την αποδοχή τής εκκλησίας, έχουν αποδεχθεί το σύμφωνο συμβίωσης, 2 ανθρώπων ιδίου φύλου. Στην περίπτωση των γυναικών, ειδικά, η μία από τις δύο μπορεί να κάνει ένα παιδί και να το μεγαλώσουν. Άρα, με την υπάρχουσα νομοθεσία, δύο γυναίκες μπορούν να μεγαλώσουν ένα παιδί και η βασική αντίσταση όσων υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό έχει ήδη καμφθεί. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και για δύο πατεράδες. Αυτό που καλείται να κάνει ο νόμος, είναι να δώσει νομική υπόσταση, ώστε αν το παιδί χάσει τη μητέρα που το γέννησε, να μην μείνει και νομικά ορφανό, αλλά ο γονέας ο οποίος μένει πίσω, να έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει αυτό το παιδί νομίμως. Άρα, πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος είναι ετεροχρονισμένος, αφού σήμερα, δύο γονείς ίδιου φύλου μπορούν να μεγαλώσουν ένα παιδί. Εφόσον, ένα παιδί είναι ευτυχισμένο, εφόσον είναι περιτριγυρισμένο από αγάπη, ο νόμος οφείλει να έρθει και να συμπληρώσει νομικά αυτό που ήδη υφίσταται.

-Η σύγκριση τής προ τετραετίας Κυβέρνησης Μητσοτάκη και τής σημερινής, θα αιτιολογήσει τον όρο «κουρασμένη» με τον οποίο χαρακτηρίζω την Κυβέρνηση. Πριν από 4 χρόνια, η  Κυβέρνηση ήρθε με έτοιμα Νομοσχέδια, με φρέσκα πρόσωπα, με ανθρώπους οι οποίοι συντονίζονταν σωστά. Αυτό αποδείχθηκε στον Έβρο, στο πρώτο κύμα τής πανδημίας, όπου θαύμαζαν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα για τον χειρισμό της (τουλάχιστον στην πρώτη φάση) και οι Ιάπωνες μας θαύμαζαν για την ψηφιοποίηση. Από τότε, βρίσκει τη σημερινή Κυβέρνηση η μία καταστροφή μετά την άλλη, τις οποίες δεν έχει διαχειριστεί με αντίστοιχο τρόπο. Κερδίζει μεν τις εκλογές, αλλά παράλληλα αρχίζει μια αντίστροφη μέτρηση για την ίδια, είτε με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, είτε με Νομοσχέδια τα οποία έφερε που είναι κατώτερα των αναγκών τής κοινωνίας. Η χώρα χρειάζεται 3 μεγάλες αλλαγές, τις οποίες η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Οι Υπουργοί της αλληλοκατηγορούνται, κάτι που είναι σημάδι μιας Κυβέρνησης που τρώει τα σωθικά της. Την ώρα που χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο τής χώρας, δηλαδή θα βάλουν περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες στο παιχνίδι,  την ώρα που χρειάζεται μια ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση για να αποσυγκεντρωθεί η εξουσία που βρίσκεται στο Μαξίμου, την ώρα που χρειάζεται μια κοινωνική μεταρρύθμιση, σε ό,τι αφορά την Υγεία και την Παιδεία. Για παράδειγμα, η Κυβέρνηση θέτει το θέμα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Παιδεία.

-Σχετικά με τις μετοχές τού Αεροδρομίου, το πιο εύκολο κομμάτι τής εξίσωσης είναι αυτό τής Aegean. Όπως όλες οι αεροπορικές εταιρείες, η Aegean υπέφερε από τον κορονοϊό χάνοντας μεγάλα ποσά χρημάτων. Έδωσε την περίοδο εκείνη άδεια η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, να βρουν έναν τρόπο στήριξης από τα κράτη, για να επιβιώσουν. Το ίδιο έκανε η ελληνική Κυβέρνηση με την Aegean, τής έδωσε περίπου 120 εκατομμύρια και έναντι αυτών πήρε κάποιες «μετοχές», ονομάζονται warrants, είναι σαν μετοχές χωρίς laying τις οποίες θα μπορούσε να εξαργυρώσει μέχρι το 2026. Βλέπουμε, τώρα, πολύ βιαστικά στην αρχή του ΄24, να τις εξαργυρώνει με χασούρα και το ερώτημα που θέτουμε εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, είναι: «γιατί τόση χασούρα, γιατί δεν περιμένει λίγο ακόμα η Κυβέρνηση;» Έχει ένα-ενάμιση χρόνο ακόμα, που είναι το όριο για να εξαργυρωθούν οι μετοχές. Ο Τουρισμός πηγαίνει καλά, η Aegean έχει να καρπωθεί από τα καλά τού Τουρισμού, άρα γιατί δεν περιμένει να τις εξαργυρώσουν αργότερα; Το δεύτερο θέμα είναι τού Αεροδρομίου, όπου το Αεροδρόμιο με τη συμφωνία που είχε κλείσει το ΠΑΣΟΚ τότε, φέρνει στο ελληνικό Δημόσιο το αντίστοιχο ποσοστό τους σε 680 εκατομμύρια το χρόνο. Δηλαδή, δίνει μέρισμα 680 εκατομμύρια τον χρόνο, εκ των οποίων την πλειοψηφία των μερισμάτων παίρνει το ελληνικό Αεροδρόμιο, το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Και αυτή, είναι μια επιχείρηση η οποία μόνο κέρδη έχει από την ανάπτυξη τού Τουρισμού, αλλά δεν περιμένουμε αυτό το ποσό να πέσει στο εγγύς χρονικό διάστημα. Έρχεται, τώρα, η Κυβέρνηση και λέει: «Εγώ ξεπουλάω αυτή τη ροή των χρημάτων στο χρηματιστήριο και την προεισπράττω σε ένα τίμημα», το οποίο θα δούμε ποιο θα είναι, «γιατί θέλω λεφτά τώρα». Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει, ξανά, είναι γιατί να ρευστοποιήσει κάτι το οποίο θα δίνει χρήματα, και θα δίνει χρήματα σε άλλες Κυβερνήσεις και σε άλλες γενιές Ελλήνων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Γιατί βιάζεται και το κάνει αυτό; Υπάρχουν 4 σενάρια με τους λόγους, ή η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η Aegean και το Αεροδρόμιο θα φαλιρίσουν και είναι ώρα να ξεφορτωθεί τις μετοχές -αυτό είναι το πρώτο σενάριο- αλλά δεν υπάρχει κάποια ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση. Το δεύτερο σενάριο, είναι πως θεωρούν ότι η ελληνική Οικονομία δεν θα πάει καλά και γι’ αυτό θα υπάρξει πίεση και πρέπει να μαζέψουν χρήματα. Το τρίτο σενάριο, είναι ότι δεν έχουν χρήματα για τις ταμειακές ανάγκες και άρα κεφαλαιοποιούν σήμερα αυτά που θα έπαιρναν επόμενες γενιές. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό χρημάτων, το οποίο όμως τής στερεί από κάποια από τα μερίσματα που θα έπαιρνε στο μέλλον. Η Κυβέρνηση προεισπράττει κάτι το οποίο θα το χαίρονταν οι επόμενες γενιές Ελλήνων εσαεί και το ερώτημα είναι γιατί; Για εμάς, στο ΠΑΣΟΚ, το πιο πιθανό σενάριο είναι το δεύτερο.

Το τέταρτο είναι ένα σενάριο, που δεν θα ήθελα να σκέφτομαι, ειδικά στην περίπτωση τού Αεροδρομίου, αφού μια κίνηση όπου η ένταξη των μετοχών στο Χρηματιστήριο θα είναι χαμηλότερη από την πραγματική αξία του, θα είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο στους 2 υπάρχοντες μετόχους. Δηλαδή αν, για παράδειγμα, η τιμή μπει στο Χρηματιστήριο 25 % χαμηλότερα από εκεί που θα την αξιολογήσει η αγορά και οι υπάρχοντες μέτοχοι πρέπει να αγοράζουν με 10 % παραπάνω τιμή από αυτήν που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, ότι οι παλιοί μέτοχοι παίρνουν ένα δωράκι 15% σε ένα δυσθεώρητο ποσό. Θα κρίνουμε όμως την Κυβέρνηση σε σχέση με το τίμημα το οποίο θα αποφασίσει ότι αξίζει το Αεροδρόμιο. Για εμάς, στο ΠΑΣΟΚ, το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η ελληνική Οικονομία δεν πηγαίνει όσο καλά πήγαινε στο παρελθόν, όπου η Ευρώπη σφίγγει τις κάνουλες τής ρευστότητας για τις Οικονομίες οι οποίες έχουν πρόβλημα, όπως η ελληνική που έχει μεγάλο χρέος και δίδυμα ελλείμματα, θα βρει την Κυβέρνηση χωρίς χρήματα, ενώ έχει εθιστεί να δίνει δωράκια, είτε με εκούσιες φοροαπαλλαγές, είτε με τα pass που δίνει. Χωρίς, λοιπόν, τη δυνατότητα να συνεχίσει τη στρατηγική που είχε μέχρι σήμερα, ο κόσμος θα αρχίσει να αντιδρά και αυτό είναι που φοβάται ο κύριος Μητσοτάκης και εισπράττει νωρίτερα κάτι το οποίο θα μπορούσαν να χαρούν οι επόμενες γενιές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο στόχος των προοδευτικών δυνάμεων, ευρύτερα στην Ευρώπη, πρέπει να είναι μια δυναμική παρουσία, με σκοπό να σταματήσει αυτή η διάθεσή της, να βοηθά περισσότερο τις Οικονομίες που έχουν δυνατότητες και να φρενάρει όσες δεν έχουν. Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων που υπάρχουν και μεταξύ των χωρών τής Ευρώπης και μεταξύ κοινωνικών ομάδων εντός των χωρών, όπως παρατηρείται και στην Ελλάδα με ανισότητες σε εισόδημα, σε πλούτο και σε πρόσβαση στην εξουσία, πρέπει να είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών και πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να κατέχουν αυτή την ατζέντα. Εάν τη χάσουν, εάν θεωρήσουν ότι αυτές οι εκλογές είναι «μια από τα ίδια» για την Ευρώπη, τότε ενδεχομένως  θα συνεχιστεί αυτή η τάση των συντηρητικών δυνάμεων να πιέζουν τις ήδη πιεσμένες οικονομίες, ενώ θα προμοτάρουν τις δυνατές και δυναμικές. Πράγμα που θα είναι καταστροφικό για τη συνοχή τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Αν οι προοδευτικές δυνάμεις χάσουν το στοίχημα τού διακυβεύματος τής ενωμένης Ευρώπης τότε θα έρθουν οι ακροδεξιές δυνάμεις με ένα λόγο, ο οποίος θα μοιάζει φιλολαϊκός, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι φιλολαϊκός μέχρι το σημείο που βοηθάει τα συμφέροντα. Ο χώρος μας, ο σοσιαλδημοκρατικός, έχει το μεγάλο στοίχημα να δείξει ότι είναι δίπλα στον πολίτη, πως βάζει πρώτα τον πολίτη και την κοινωνία και ότι ακολουθεί η Οικονομία, άρα, πως θέλει να δώσει μια διαφορετική πορεία στην Ευρώπη και ότι αυτή η Ευρώπη θα είναι πιο ενωμένη και πιο συνεκτική.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM 104,9», με τον δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video