Κ. Υπουργέ, μας εντυπωσιάσατε.

Πραγματικά, δεν περίμενα ότι μας ακούγατε, όταν σας λέγαμε ότι το πρώτο σχέδιο Προϋπολογισμού που φέρατε, στερείται επαφής με την πραγματικότητα. Ό,τι δεν αντέχει στον χρόνο και την συγκυρία.

Δυστυχώς, αντί να πάτε να διορθώσετε τα διαρθρωτικά προβλήματα που έχει, τα διπλά ελλείμματα, την διευρυμένη φοροδιαφυγή… Τι κάνατε; Χτίσατε ένα μαξιλαράκι ασφαλείας. Πώς; Αυξάνοντας τούς φόρους.

Κάτι που δεν ήταν στο πρόγραμμά σας. Κάτι που, προεκλογικά, διαρρηγνύατε τα ιμάτιά σας στα κανάλια ότι δεν θα κάνετε. Ξεχνάτε τι έλεγε ο Αντιπρόεδρος τού κόμματός σας; «Οι φόροι με Μητσοτάκη μόνο προς τα κάτω! Τελεία».

Το νέο σχέδιο, τού Προϋπολογισμού σας, δεν συνυπολογίζει μόνο αύξηση των εσόδων από την φορολόγηση των αυξήσεων που, μόλις, δώσατε με τυμπανοκρουσίες, αλλά και 700 εκ. νέους φόρους από την διεύρυνση τής φορολογικής βάσης. Συγκεκριμένα, των ελεύθερων επαγγελματιών.

Θυμόσαστε τη φράση: «Διαβάστε τα χείλη μου, κανένας νέος φόρος»; Έμεινε στην ιστορία της πολιτικής επικοινωνίας, ως το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ειπωθεί προεκλογικά. Την είχε πει ο υποψήφιος Πρόεδρος τής Αμερικής, μπαμπάς Μπους. Φίλος τής οικογένειας Μητσοτάκη. Δεν τού βγήκε σε καλό. Και δεν τού βγήκε σε καλό, διότι οι ψηφοφόροι δεν συγχωρούν το ψέμα. Ειδικά, σε ό,τι αφορά τους φόρους.

Αλλά, για πείτε μου εσείς κ. Υπουργέ;

Τι είναι χειρότερο; Να λες ψέματα στους ψηφοφόρους ή να χλευάζεις τους αντιπάλους σου, όταν τους λένε την αλήθεια; Θα μου πείτε: «τι σημασία έχει;». Αφού, εσείς καταφέρατε να κάνετε και τα δύο σε μια μόνο εκλογική αναμέτρηση.

Όχι μόνο είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό, όχι μόνο, εσείς και οι ταγμένοι σας δημοσιογράφοι, χλευάσατε με αλαζονεία, ειρωνεία και περιφρόνηση, νέες και νέους πολιτικούς που έλεγαν στους πολίτες την αλήθεια, αλλά κατηγορήσατε και τους αντιπάλους σας, για κρυφό σχέδιο φορολόγησης. Όταν το κρυφό σχέδιο φορολόγησης, μόνο εσείς είχατε στο συρτάρι.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με μια συγγνώμη που χρωστάτε για την προεκλογική σας συμπεριφορά.

Αλλά για να δούμε, γιατί κοροϊδεύατε τους αντιπάλους σας; Διότι τόλμησαν να πουν ότι δίκαιο φορολογικό μέτρο, είναι η αύξηση του φόρου κληρονομιάς στις μεγάλες περιουσίες. Ένα μέτρο που υποστηρίξαμε, ανοιχτά, στο πρόγραμμά μας και άρα, μόνο ως μυστικό σχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ένα μέτρο, που και εσείς και εμείς, για άλλους λόγους ο καθένας, θα έπρεπε να θεωρούμε σωστό και δίκαιο και άρα, θα έπρεπε να μπορούμε να υποστηρίξουμε. Γιατί και οι δύο;

Εμείς, ως σοσιαλιστές, πιστεύουμε ότι η κοινωνική συνοχή διασφαλίζεται, όταν δεν υπάρχουν μεγάλες και διαχρονικές κοινωνικές ανισότητες. Ανισότητες που εκφράζονται, κατά κύριο λόγο, στην συσσώρευση πλούτου σε λίγους, για πολλές γενιές.

Εσείς, ως γνήσιοι καπιταλιστές που λέτε ότι είστε, θα έπρεπε να θεωρείτε ότι η κοινωνία πηγαίνει μπροστά, όταν όλοι μας βάζουμε τα δυνατά μας και όταν το ταλέντο αναγνωρίζεται και καλλιεργείται από όπου και αν πηγάζει.

Ούτε για εσάς, λοιπόν, η συσσώρευση πλούτου σε λίγους για μεγάλα διαστήματα βοηθάει, για να αναγνωριστεί το ταλέντο όλων. Αφήστε που λίγοι στην τρίτη, τέταρτη γενιά συσσωρευμένου πλούτου συνεχίζουν να «βάζουν τα δυνατά τους».

Η πραγματικότητα είναι ότι οι μόνοι που αντιτάσσονται στην φορολόγηση τού συσσωρευμένου πλούτου είναι κάποιοι από εκείνους που τον έχουν. Και άρα, εσείς απλά συμπεριφέρεστε, ως «Μπάρμπα-Θωμάδες». Διότι τι κάνατε, όταν κάποιοι αντιτάχθηκαν στα κανάλια; Αφηνιάσετε! Και τι δεν βγήκε από το στόμα το δικό σας, αλλά και των υποστηρικτών της Κυβέρνησης, σε χολή και αλαζονεία! Και τι κάνετε 4 μήνες μετά;

Αυξάνετε τους φόρους. Όχι αυξάνοντας έναν φόρο που όλοι μπορούμε να δεχτούμε ως κοινωνικά εξηγήσιμο. Όχι καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή, μέτρο που επίσης θα στηρίζαμε. Αλλά, φορολογώντας ένα εισόδημα που φαντάζεστε ότι υπάρχει, αλλά δεν ξέρετε ότι υπάρχει.

Δηλαδή, φορολογείτε το επάγγελμα, αντί να φορολογείτε το εισόδημα.

Και, όταν ένα κράτος φορολογεί ένα εισόδημα που φαντάζεται ότι υπάρχει, αλλά δεν ξέρει αν υπάρχει,
ενώ θα μπορούσε να φορολογήσει τον πλούτο που γνωρίζει ότι υπάρχει, τότε αποδέχεται την αποτυχία του και αναδεικνύει την αναλγησία του.

Σε μια ευνομούμενη κοινωνία, όχι μόνο φορολογείσαι αποκλειστικά για το εισόδημα που βγάζεις, όχι μόνο φορολογείσαι δίκαια σε σχέση με τον διπλανό σου, αλλά αν το κράτος σε αδικήσει, τότε μπορείς να βρεις το δίκιο σου στα δικαστήρια.

Για πείτε μου, μία μεταρρύθμιση που έχετε κάνει σε αυτούς τους τομείς; Μια επιτυχία σας εδώ, σε σχέση με άλλες Κυβερνήσεις; Μην ψάχνετε, δεν θα βρείτε!

Σε μια εποχή, που μπορείτε να βρείτε ποιος βγάζει τι, που μπορείτε να διασταυρώσετε με ένα κουμπί διαφορετικά στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας, και που ξέρετε τι ξοδεύει, τι αποταμιεύει και τι στέλνει στο εξωτερικό ο καθένας και η καθεμιά μας, είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα παίρνετε οριζόντια μέτρα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, ότι τα ονομάζετε «πάταξη φοροδιαφυγής». Και ακόμα πιο ειρωνικό, ότι αυτό το κάνει μια Κυβέρνηση που θεωρεί ότι το πιο σημαντικό της επίτευγμα, η μεγαλύτερή της μεταρρύθμιση, είναι η ψηφιοποίηση του κράτους.

Θα έλεγα ότι, εδώ, χωράει μια δεύτερη συγγνώμη στον ελληνικό λαό. Αλλά και μια τρίτη.

Διότι, τα οριζόντια μέτρα τα παίρνετε, στοχοποιώντας μια συγκεκριμένη ομάδα, τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Γιατί τους ελεύθερους επαγγελματίες;
«Διότι», λέτε, «αυτοί ίσως, μάλλον, φαίνεται, πιστεύουμε φοροδιαφεύγουν πιο πολύ από τις άλλες Ελληνίδες και Έλληνες».
«Διότι», λέτε, «κάποιοι δηλώνουν λιγότερα, ακόμα και από αυτά που πληρώνουν τους υπαλλήλους τους».
«Διότι», λέτε, «δεν μπορείς να κάνεις μια ζωή μεγάλη και να δηλώνεις ένα εισόδημα μικρό».

Μα, έτσι ακριβώς κυνηγούν τα ευνομούμενα κράτη την φοροδιαφυγή. Καλούν τους φορολογούμενους να εξηγήσουν τα εισοδήματα τους.

Με την επιχειρηματολογία σας, κατά των ελεύθερων επαγγελματιών -μιας κοινωνικής ομάδας που τσουβαλιάζετε ως τον μεγάλο εχθρό της κοινωνίας-, δίνετε και τη λύση, αν ασχολούσασταν
στοιχειωδώς με τη φοροδιαφυγή.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, την τρίτη συγγνώμη την οφείλετε, διότι κατηγορείτε άλλους για λαϊκισμό στα λόγια, όταν δεν χάνετε ευκαιρία να λαϊκίσετε με τις πράξεις σας.

Διότι, λαϊκισμός δεν είναι να υπόσχεσαι πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Αυτό μπορεί να είναι και λάθος. Λαϊκισμός, είναι να δημιουργείς φανταστικούς εχθρούς, προσπαθώντας να συσπειρώσεις ένα έθνος εναντίον τους. Αυτό δεν κάνουν, όσοι τα βάζουν με μια κοινωνική ομάδα; Τους μετανάστες, τις μειονότητες, τους πλούσιους ή αυτούς που έχουν άλλες προτιμήσεις, χωρίς διάκριση;

Χωρίς αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους; Όταν επικαλούνται ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Αυτό ακριβώς κάνετε, όταν απομονώνετε και στοχοποιείτε μια ομάδα, ως πηγή όλων των προβλημάτων τής εισοδηματικής σας πολιτικής.

Φορολογώντας το επάγγελμα και όχι το εισόδημα, προσπαθείτε να καλύψετε την αποτυχία σας. Και αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι η χειρότερη μορφή λαϊκισμού. Και αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι τής Νέας Δημοκρατίας, είναι λόγος να ταχθείτε και εσείς απέναντι σε αυτό το μέτρο.

Με ένα μόνο μέτρο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταφέρατε να αθετήσετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις, να αναιρέσετε καθετί που ονομάζατε επίτευγμα και να λαϊκίσετε, βάζοντας τον έναν ‘Ελληνα απέναντι στον άλλον και τη μία Ελληνίδα απέναντι στην άλλη.

Εντυπωσιακό. Ένα αφήγημά σας, έμεινε. Ότι είστε πιο αποτελεσματικοί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο τον Προυπολογισμό σας και τις τελευταίες εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είμαι σίγουρος πόσο μακριά ακόμα μπορεί να σάς πάει αυτό το επιχείρημα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία μου:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video