Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video

Η ενίσχυση του τουριστικού ενδιαφέροντος από τη Βρετανία (μεγάλη παραδοσιακή αγορά για τη χώρα μας) προς την Ελλάδα και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της δυναμικής της χώρας είναι οι κεντρικοί στόχοι της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στο Λονδίνο. Μετά τη δύσκολη περσινή χρονιά -που παρόλα αυτά έκλεισε με οριακές απώλειες στις αφίξεις σε σχέση με το 2009- τώρα διαμορφώνονται οι δυνατότητες για αναστροφή του κλίματος  ώστε πραγματικά ο τουρισμός να σηματοδοτήσει την επιστροφή της  ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς στις μεγάλες αγορές τώρα διαμορφώνεται το ενδιαφέρον για τις καλοκαιρινές διακοπές, γίνονται οι προκρατήσεις και προωθούνται τα σχετικά ταξιδιωτικά πακέτα. Το κλίμα είναι ήδη θετικό με αύξηση στις προκρατήσεις, όμως στόχος είναι να διευρυνθούν αυτές οι δυνατότητες τόσο στις παραδοσιακές αγορές που πέρυσι παρουσίασαν μικρή υποχώρηση (6% στη Βρετανία, 4% στη Γερμανία) όσο κυρίως στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ρωσίας αλλά και της Ουκρανίας που μετά τις διευκολύνσεις που δόθηκαν για την έκδοση visa σημειώθηκε κάθετη άνοδος, αλλά και του Ισραήλ που η δημιουργία κλίματος φιλίας και συνεργασίας και η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας που είναι ελκυστικά για το Ισραήλ οδήγησαν σε σημαντική αύξηση αφίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στο Λονδίνο, ξεκίνησε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου με σειρά συσκέψεων με tour operators, διαδικτυακούς κόμβους προώθησης ταξιδίων, σημαντικά μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον ήδη παραχώρησε συνεντεύξεις σε CNN και Guardian με κεντρική θεματολογία την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και την αλλαγή που συντελείται στο τουριστικό τοπίο μέσω σειράς μέτρων αλλά και της ανάδειξης νέων προϊόντων και της έννοιας των εμπειριών.

Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Παύλος Γερουλάνος  – ο οποίος συνοδευόταν  στο Λονδίνο από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Γιώργο Κολέτσο – είχε συνάντηση με τον senior director Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας του Trip Advisor. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη δυναμική που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, αλλά κυρίως στην ανάγκη να αλλάξει το σύστημα αστεροποίησης στα ελληνικά ξενοδοχεία. Στον τομέα αυτό παρακολουθείται μια αναντιστοιχία, που αναδεικνύεται με τρόπο συχνά δυσφημιστικό καθώς οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα μέσω ίντερνετ να καταγγέλουν συνθήκες που κρίνουν ότι δεν ανταποκρίνονται στα αστέρια που έχουν ορισμένα ξενοδοχεία. Προς την κατεύθυνση αυτή διερευνάται το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Τrip Αdvisor για την αλλαγή της εικόνας που διαμορφώνεται σε σχέση με τα αστέρια.

Ακολούθως ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είχε συνάντηση με τον εκδότη και διευθυντή του περιοδικού Monocle καθώς και με το επιτελείο του. Εκεί έγινε αναφορά στην αλλαγή της τουριστικής πολιτικής αλλά και στη νέα Ελλάδα που αναδύεται και η οποία σηματοδοτείται από την ανάδειξη των αξιών και των χαρακτηριστικών που κάνουν τη χώρα μας μοναδική και αυθεντική. Μια μέρα μετά την απονομή των βραβείων Όσκαρ, ο κ. Παύλος Γερουλάνος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στη δυναμική γενιά των νέων δημιουργών που δεν δημιουργούν απλά σημαντικό έργο αλλά δίνουν εξωστρέφεια στην ελληνική τέχνη, όπως είναι η περίπτωση του Γιώργου Λάνθιμου. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε συνολικά στις νέες τάσεις που υπάρχουν στο χώρο της τέχνης στην Ελλάδα και στη δέσμευσή του να τις στηρίξει παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αλλά και στη δέσμευση της Ελλάδας για τη διατήρηση και προβολή  της πολιτιστικής μας παράδοσης και της αρχαιολογικής κληρονομιάς.

Όσον αφορά στον τουρισμό, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και από τις δυο πλευρές στην αυθεντικότητα και μοναδικότητα των εμπειριών που μπορεί να έχει ένας επισκέπτης στην Ελλάδα, παράλληλα αλλά και πέρα από την μοναδική εμπειρία που προσφέρει η απόλαυση της θάλασσας και του ήλιου στη χώρα μας. Ο κ. Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε και στην πολιτική ανάδειξης των αστικών κέντρων, μέσω της παρουσίασης των τουριστικών προϊόντων Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Athens Every Week.

Επόμενη συνάντηση ήταν αυτή με τον head destination development της Εxpedia, κ Βerthold Holly, ο οποίος τόνισε πως ήδη υπάρχει σημαντική αύξηση προκρατήσεων για την Ελλάδα. Και εδώ έγινε παρουσίαση των νέων τουριστικών προϊόντων και των δυνατοτήτων προώθησής τους μέσω της Εxpedia, Επιπλέον συζητήθηκε ο τρόπος προώθησης της Ελλάδας σε Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία, μέσω στοχευμένης προβολής και απεύθυνσης σε ειδικά κοινά.

Στη συνέχεια ο ΥΠΠΟΤ έδωσε συνέντευξη στην travel editor και στον foreign editor της εφημερίδας Guardian για τις αλλαγές που έχουν γίνει στις υποδομές του τουρισμού (μείωση του ΦΠΑ για τα καταλύματα στο 6,5%, άρση του καμποτάζ, διευκόλυνση του καθεστώτος έκδοσης visa, εφαρμογή του προγράμματος ΕΣΠΑ για τον πράσινο και τον εναλλακτικό τουρισμό, αλλά και προώθηση νομοσχεδίου για διευκόλυνση των επενδύσεων στον ελληνικό τουρισμό) όσο και στα τουριστικά προϊόντα και στην εικόνα της χώρας. Όπως και στο Monocle έτσι και εδώ ο κ. Παύλος Γερουλάνος έκανε μεγάλη αναφορά στην ελληνική γαστρονομία, μέσα όμως από το πρίσμα του ελληνικού τραπεζιού που αναδεικνύει το σύστημα αξιών της Ελλάδας: μοιρασιά, φιλία, φιλοξενία, συνύπαρξη, διάλογος ταυτόχρονα με τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων και της κουζίνας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι επαφές με την εκδότρια του Conde Nast Traveller Βρετανίας, την εταιρεία tour operator Οlympic Holidays που μετακινεί  προς τη χώρα μας περίπου 400.000 τουρίστες ετησίως, αλλά και με σειρά συντακτών κυρίως από έντυπα που συνδέουν τη γαστρονομία με την ταξιδιωτική εμπειρία.

Τέλος ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος έδωσε συνέντευξη στον Richard Quest στο CNN, η οποία προβλήθηκε χθες το βράδυ (21.30 ώρα Ελλάδος). Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα, στο κλίμα αισιοδοξίας και συνέχισης της δουλειάς που γίνεται σε όλα τα επίπεδα και πέρασε στη συνέχεια στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και δη στην ανάπτυξη του τουρισμού. Οι δυνατότητες και η εικόνα της νέας Ελλάδας που αναδύεται ήταν και εδώ ένα από τα κεντρικά μηνύματα.

Σήμερα Τρίτη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού θα συνεχίσει τις επαφές με σημαντικά μέσα ενημέρωσης και tour operators ενώ λίγο πριν την αναχώρησή του θα έχει συνάντηση με έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παύλος Γερουλάνος θα συνεχίσει με επισκέψεις στις κορυφαίες αγορές μας το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αλλάξει οριστικά το κλίμα για τον ελληνικό τουρισμό ήδη από το 2011. Έτσι τις προσεχείς εβδομάδες θα βρεθεί στην μεγάλη τουριστική έκθεση του Βερολίνου ΙΒΤ αλλά και στην ταξιδιωτική έκθεση της Μόσχας.