Για τους Μεσογειακούς Αγώνες

Πρωτολογία στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Παύλου Μαρκάκη, σχετικά με την προετοιμασία της χώρας μας για τους Μεσογειακούς αγώνες του 2013

Κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ για την ευκαιρία να ενημερώσω γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Όπως γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό, όπως γνωρίζει και η διεθνής κοινότητα, το 2004 η χώρα μας διοργάνωσε άρτιους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλοι μας πίστωσαν μ’ αυτήν τη μεγάλη επιτυχία. Η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 ήταν ακριβώς κεφαλοποίηση της εμπιστοσύνης που απέρρεε από την επιτυχία αυτών των Αγώνων, του 2004.

Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τη μεγάλη πρόκληση της διεξαγωγής των Ολυμπιακών, αποδεικνύοντας στους εαυτούς μας και στη διεθνή κοινότητα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όταν υπάρχει πολιτική βούληση, καλός συντονισμός και σαφής ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Μπορούμε, αν εμπνεύσουμε την κοινωνία, να συμβάλλει σε συγκεκριμένους στόχους όσο μεγαλεπήβολοι και αν είναι.

Αυτό, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί σε ό,τι αφορά τους Μεσογειακούς Αγώνες. Η αλήθεια είναι ότι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, όπως βέβαια την ίδια εποχή είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του και το κράτος.

Τα έργα του φακέλου διεκδίκησης καθυστερούν επικίνδυνα και σήμερα όλοι οι Έλληνες καλούμαστε να καλύψουμε αυτές τις καθυστερήσεις με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και ακόμη περισσότερη δουλειά. Η κατάσταση που παραλάβαμε πρέπει και μας ανησυχεί όλους γιατί οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν, βεβαίως, ένα εθνικό στοίχημα. Είναι προφανές ότι σε αυτό το εθνικό στοίχημα δεν μπορούμε να αποτύχουμε.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ενώ η Οργανωτική Επιτροπή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 συστάθηκε τον πέμπτο μήνα από τους ογδόντα τέσσερις εναπομείναντες μέχρι την έναρξη των Αγώνων, η Οργανωτική Επιτροπή για τους Μεσογειακούς Αγώνες συστάθηκε δύο σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη των Αγώνων.

Η Οργανωτική Επιτροπή που συστάθηκε σήμερα δεν έχει καν το προσωπικό για να κάνει το έργο της. Ενδεικτικά, επίσης, αναφέρω ότι δεν βρήκαμε μελέτες όλον αυτόν τον καιρόν για αθλητικές υποδομές ούτε καν προκηρύξεις. Η εγκληματική αδράνεια της προηγούμενης Κυβέρνησης δεν δικαιολογείται με τίποτα, ούτε τα θέματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος μπορούν να αιτιολογήσουν την απελπιστικά πολύμηνη αδράνεια.

Όμως η αδράνεια τελειώνει εδώ. Η δική μας Κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ως Αντιπολίτευση προσπαθήσαμε με συνεχείς πρωτοβουλίες και ερωτήσεις των αρμοδίων μελών της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να αναδείξουμε τα διαφαινόμενα αδιέξοδα και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Και σήμερα, όπως κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί ο Πρωθυπουργός, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, για να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι Μεσογειακοί Αγώνες, μέσα στο περιθώριο βεβαίως που μας έχει απομείνει.

Από τα έργα στο φάκελο διεκδίκησης, το Κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας και το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο ξεκινούν άμεσα και με ταχείς ρυθμούς μπορούν να υλοποιηθούν στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας.

Για το Μεσογειακό Χωριό η μελέτη χωροθέτησης ξεκίνησε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, όμως ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Λάρισας-Βόλου έχει μείνει πολύ πίσω και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να μην χαθεί αυτό το έργο πνοής για τη Θεσσαλία.

Σας ευχαριστώ.

 

Δευτερολογία στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Παύλου Μαρκάκη, σχετικά με την προετοιμασία της χώρας μας για τους Μεσογειακούς αγώνες του 2013

 

Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, δεν θα μπω στον πειρασμό να αναφερθώ στο δικό σας χαρακτηρισμό ως «κύριος Αλμούνια των Μεσογειακών Αγώνων». Οι Αγώνες αυτοί είναι μια επένδυση για τη χώρα μας και νομίζω ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο όλοι εδώ είμαστε συνεργάτες και όχι απλά ελεγκτές ο ένας του άλλου.

Όπως σας είπα, κατευθυντήριος άξονας για την επιτυχία αυτών των Αγώνων είναι το τρίπτυχο αθλητισμός-πολιτισμός-τουρισμός, ένα όραμα που οδήγησε ουσιαστικά και στη συγχώνευση των τριών Υπουργείων. Όπλο μας για να πετύχουν οι Αγώνες αυτοί είναι η τεχνογνωσία που έχουμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτή θα την εκμεταλλευθούμε στο έπακρον.

Επίσης, η πολιτική μας βούληση είναι να καλύψουμε όλοι το χαμένο χρόνο. Πιστεύω επίσης ότι η δυνατότητά μας, την οποία έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, να εμπνεύσουμε τον τοπικό πληθυσμό να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια είναι άλλη μια εξασφάλιση ότι αυτοί, οι Μεσογειακοί Αγώνες θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους.

Ο σχεδιασμός, λοιπόν, παραμένει ως έχει, λαμβάνοντας βεβαίως υπ’ όψιν τα χρονικά περιθώρια που έχουν απομείνει, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτιστικής Μεσογειάδας. Όπως είπα και στην πρωτολογία, δεν αλλάζουν αυτή τη στιγμή τα χρονικά διαγράμματα και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αλλαγή των χώρων διεξαγωγής της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας, όπως ενδεχομένως έχετε ακούσει από πηγές, που δεν αφορούν εμάς αυτή τη στιγμή.

Επίσης, δεσμευόμαστε να ενημερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εκεί νομίζω ότι θα είναι ένα καλό πεδίο συνεργασίας όλων μας. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι η επιτυχία των Αγώνων αυτών είναι μια εθνική υπόθεση και θα αναζητήσουμε τη στήριξη όλων, για να τα καταφέρουμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το χρόνο που απομένει και παρά την υπάρχουσα οικονομική συγκυρία, θα διασφαλίσουμε ό,τι χρειάζεται, όπου χρειάζεται και τις αμέσως επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί το συντονιστικό όργανο των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων που εμπλέκονται στους Αγώνες, όπως προβλέπεται από το ν. 3773/2009, ακριβώς όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θα αξιοποιηθεί άμεσα η τεχνογνωσία που έχει το Υπουργείο από τους Ολυμπιακούς και θα συγκροτηθεί Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων παρά τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Τέλος, όλες οι συνέργιες που προκύπτουν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, έτσι όπως τις παρουσίασα και στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, θα αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και πάλι μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχουμε μπροστά μας. Και εδώ, αν θέλετε, είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουν αυτοί οι Αγώνες.

Αν δεν επενδύσουμε σωστά σ’ αυτούς τους Αγώνες, δεν θα αφήσουν τίποτα πίσω τους. Θα αφήσουν πίσω τους στάδια που παραμένουν κουφάρια και σκουπιδότοποι, όπως, δυστυχώς, συνέβη μετά την έλλειψη αξιοποίησης των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Και αν η προβολή που μπορούμε να δώσουμε σ’ αυτούς τους Αγώνες χαθεί, δεν θα μπορέσουμε να την κεφαλαιοποιήσουμε για το καλό της περιοχής και νομίζω ότι είναι ένα στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε όλοι μας, αυτοί οι Μεσογειακοί Αγώνες να αναδείξουν τις δυο πόλεις που τους διοργανώνουν.

Ευχαριστώ πολύ.