Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video

Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Κοντογιάννη, σχετικά με τη χρηματοδότηση του μονοπατιού Αρχαίας Ήλιδας – Αρχαίας Ολυμπίας


Κύριε συνάδελφε, όταν αναλάβαμε το ενοποιημένο πια Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, βρήκαμε μια μελέτη η οποία είχε γίνει επί Νέας Δημοκρατίας και την οποία είχε χρηματοδοτήσει ο Έλληνας πολίτης με ένα μεγάλο ποσό. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η μελέτη ήταν πάρα πολύ σοβαρή. Τη χρησιμοποιήσαμε, λοιπόν, για να δούμε τι είχε γίνει μέχρι τότε και να δώσουμε μια συνέχεια στα πράγματα, τα οποία είχατε εσείς ξεκινήσει.

Αυτό που ανακαλύψαμε προς μεγάλη μας στεναχώρια, θα έλεγα, είναι ότι αυτή η μελέτη έμεινε στα συρτάρια. Ξοδεύτηκαν, δηλαδή, πολλά χρήματα και η μελέτη αυτή έμεινε στις καλένδες. Τι έλεγε η μελέτη;

Η μελέτη έλεγε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από το μοντέλο του τουρισμού, το οποίο είχε μέχρι τότε και να πάει σε ένα άλλο μοντέλο τουρισμού. Δηλαδή, να φύγει από το μοντέλο το οποίο λέει: «ήλιος, θάλασσα και λίγα αρχαία» και να πάει σε ένα μοντέλο, το οποίο αναδεικνύει τις εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ένας τουρίστας στην Ελλάδα.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι, η Ολυμπία και ειδικά η διαδρομή την οποία αναφέρετε είναι το κλασσικό παράδειγμα, το οποίο μένει αναξιοποίητο ακριβώς μέσα από αυτήν τη λογική, μέσα από την απαρχαιωμένη λογική ότι φέρνουμε κάποιους τουρίστες στην Αθήνα, τους πάμε για μια μέρα στην Ηλεία, βλέπουν την Ολυμπία και φεύγουν. Ο τουρίστες που μας ενδιαφέρουν, οι τουρίστες που έχουν δυνατότητα να διαθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τον τουρισμό τους, είναι ακριβώς οι επισκέπτες, οι οποίοι έχουν διάθεση να ζήσουν την περιοχή, να ζήσουν την Ηλεία, να απολαύσουν τα μονοπάτια τους, το φαγητό και τη ζωή του κόσμου κ.λπ.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο το μονοπάτι, το οποίο περιγράφετε, είναι ακριβώς αυτό το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε στο μέλλον σαν προϊόν – λυπάμαι για τη λέξη, αλλά αυτή είναι- το οποίο μπορούμε να προσφέρουμε στον επισκέπτη από το εξωτερικό.

Η πραγματικότητα δυστυχώς, είναι ότι η συγκεκριμένη διαδρομή, όταν προσπαθήσαμε να την αξιολογήσουμε μέσα από το ΕΣΠΑ του πολιτισμού, είχε δύο δυσκολίες: Η πρώτη δυσκολία είναι ότι δεν είχαμε κεντρικό ΕΣΠΑ, άρα έπρεπε να δουλέψουμε μέσα από τα ΠΕΠ. Αυτά τα γνωρίζετε.

Η δεύτερη δυσκολία ήταν ότι δεν υπήρχαν ώριμες μελέτες γι’ αυτή τη διαδρομή. Δηλαδή, όλοι οι φορείς, οι οποίοι αξιολόγησαν τις μελέτες, είπαν ότι οι μελέτες που είχαμε στα χέρια μας μέχρι εκείνη την ώρα δεν ήταν ώριμες. Και αυτή ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία.

Όμως, εδώ συμβαίνει το εξής ενδιαφέρον και νομίζω ελπιδοφόρο: Όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην Αντιπολίτευση –θυμάστε, μετά τις εκλογές του 2007- υποσχεθήκαμε ότι το 1/3 της κρατικής επιχορήγησης για την προεκλογική εκστρατεία θα πήγαινε στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας. Από αυτό το ποσό, περίπου μισό εκατομμύριο έχει διατεθεί ακριβώς για την ανάδειξη αυτής της διαδρομής. Πιστεύω ότι, παρ’ ότι αυτό το ποσό δεν είναι επαρκές για την πλήρη ανάπτυξη και αξιοποίηση της διαδρομής, είναι μια καλή αρχή, με την οποία θα ξεκινήσουμε τώρα, με περαιτέρω δυνατότητα στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Κοντογιάννη, σχετικά με τη χρηματοδότηση του μονοπατιού Αρχαίας Ήλιδας – Αρχαίας Ολυμπίας

Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχάς συμφωνούμε απολύτως στο ότι τα λεφτά στον πολιτισμό είναι επένδυση για τον τόπο. Υπό αυτήν την έννοια, έχω κρατήσει τις προτάσεις που έχετε κάνει για τη συγκεκριμένη διαδρομή. Θεωρώ πολλές από αυτές υλοποιήσιμες.
Χαίρομαι να πω ότι στην τελευταία επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα ξεκίνησε τουλάχιστον η αναβίωση του θεσμού της ολυμπιακής εκεχειρίας, την οποία την είχε ουσιαστικά αναπτύξει πολύ ο Πρωθυπουργός και είχε μείνει αναξιοποίητη την πενταετία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, συμφωνώ για τις μελέτες. Υπάρχουν όντως τρεις. Και οι τρεις είναι ανώριμες. Μπορώ να σας δώσω τα στοιχεία της αξιολόγησής τους.

Αυτό το οποίο, όμως, θα ήθελα να επισημάνω στη δευτερολογία μου, κύριε συνάδελφε, είναι το εξής: Με ρωτάνε πολύ συχνά, τί θα ήθελα να αφήσω πίσω μου, όταν φύγω από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Ξέρετε, από αυτά που έχω δει μέχρι τώρα, θα σας έλεγα ότι θα ήθελα να μείνει ένα Υπουργείο το οποίο ξέρει να σχεδιάζει σωστά, να υπόσχεται αυτά που μπορεί να κάνει και να κάνει περισσότερα από αυτά που νομίζει. Αυτά θα ήταν τα τρία πράγματα που θα ήθελα να αφήσω πίσω μου.

Και το λέω αυτό γιατί έχουμε γεμίσει κουφάρια από στάδια, σε όλη την Ελλάδα, τα οποία τα κτίσαμε και κανείς δεν θέλει να τα αξιοποιήσει. Έχουμε φτιάξει έργα, τα οποία δεν αξιοποιούμε ποτέ, για να δημιουργήσουμε τον πλούτο που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε. Δημιουργούμε πράγματα συνέχεια, τα οποία δεν τα αναδεικνύουμε, όπως θα έπρεπε να τα αναδείξουμε.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όλα αυτά τα πράγματα τα οποία κάνουμε -για να γίνουν πραγματικά τα χρήματα στον πολιτισμό επένδυση, δεν φτάνει απλώς να φτιάξουμε κάτι- να τα αναδείξουμε.

Νομίζω ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία τώρα είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μισό εκατομμύριο ευρώ, το οποίο σας επαναλαμβάνω, δεν είναι από την υπόσχεση του κ. Σπηλιωτόπουλου για 2,5 εκατομμύρια. Είναι από τα χρήματα, τα οποία έδωσε το ΠΑΣΟΚ, όταν κάηκε η Ηλεία.

Μαγιά υπάρχει. Αυτό λέω. Να αξιοποιήσουμε τη μαγιά που υπάρχει, να επικαιροποιήσουμε τις μελέτες, εφόσον προλαβαίνουμε και πάνω σε αυτές τις μελέτες, να δούμε αν μπορεί η «εμπειρία» αυτής της διαδρομής, να ενταχθεί μέσα σε μια χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του τουρισμού πια και να βοηθηθεί έτσι η διαδρομή και βεβαίως η Ηλεία.

Ευχαριστώ πολύ.