Για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Έξαρχου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών συντήρησης και αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας

 

Κύριε  Πρόεδρε, θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω για την ερώτηση, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για όσα έχουν συμβεί στον πολιτισμό και στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

Από το 2003 έως το 2004, το τομεακό πρόγραμμα για τον πολιτισμό ήταν το πρώτο σε απορροφητικότητα πρόγραμμα στην Ελλάδα. Είχε βαθμολογηθεί με 9,85 στα 10, άριστα δηλαδή. Μέσα από αυτό, υπήρχε ένας κεντρικός σχεδιασμός, υπήρχαν συγκροτημένες προτεραιότητες, υπήρχε ένα σχέδιο για τον πολιτισμό. Μέσα από αυτά τα προγράμματα σώθηκαν έργα απίστευτου πλούτου για τη χώρα μας, πράγματα τα οποία είχαν και πολιτιστική αξία και βεβαίως, αναπτυξιακή αξία.

Σήμερα ούτε 1 ευρώ δεν υπάρχει για το τομεακό πρόγραμμα για τον πολιτισμό. Αυτό σημαίνει τα εξής δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Πρώτον, σημαίνει ότι οτιδήποτε είναι να γίνει για τον πολιτισμό θα γίνει από τις περιφέρειες και, δεύτερον, ότι η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει κεντρικό σχεδιασμό για τον πολιτισμό.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την οικονομία, θα έπρεπε να επενδύουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα -και ο πολιτισμός είναι ένα από αυτά- και αντ’ αυτού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και το ΕΣΠΑ. Είναι προφανές ότι κανείς δεν νοιάστηκε και αυτή την αδιαφορία θα την πληρώσουμε πάρα πολύ σύντομα.

Για να διορθώσουμε αυτήν την κατάσταση, αυτό που κάναμε μόλις αναλάβαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού, είναι μια καταγραφή και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας ως Υπουργείο. Καταγράφουμε επίσης, τα διάφορα έργα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί μέσω των περιφερειών και συγκροτούμε ένα καινούργιο σύνολο έργων, τα οποία, σε συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών, Ανταγωνισμού και Ναυτιλίας, προσπαθούμε να εντάξουμε σε ένα νέο, ολοκληρωμένο, τομεακό πρόγραμμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το θέμα του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας, το οποίο είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας και το οποίο έχει ειδική σημασία γιατί συνδέεται άμεσα με τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα επανεξετάσουμε τι μπορεί να γίνει, ώστε το έργο αυτό να προχωρήσει.

Ευχαριστώ πολύ.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Έξαρχου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών συντήρησης και αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας

Κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να δεσμευτώ ότι θα έλθω σύντομα στη Λάρισα, διότι από τότε που ανέλαβα έχουν συμβεί διάφορα πολύ ενδιαφέροντα πολιτιστικά γεγονότα εκεί και έχω λυπηθεί ιδιαίτερα που δεν είχα την ευκαιρία λόγω του φόρτου εργασίας να έλθω. Αλλά θα το διορθώσω αυτό στο άμεσο μέλλον!

Συμμερίζομαι απολύτως την ευαισθησία που έχετε για το συγκεκριμένο έργο και επαναλαμβάνω ότι η αδιαφορία για τον πολιτισμό που έχει υπάρξει είναι εγκληματική, τόσο σε οικονομικούς πόρους –αυτά που λέμε μέσω των προγραμμάτων στήριξης- αλλά όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Σας υπενθυμίζω ότι περίπου το μισό υπαλληλικό προσωπικό στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι συμβασιούχοι, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και μέσα σε αυτό είναι και εργαζόμενοι σε διάφορα μνημεία όπως είναι το αρχαίο θέατρο της Λάρισας.

Μου δίνει όμως την ευκαιρία στη δευτερολογία να αναφερθώ σε δύο άλλα θέματα, τα οποία είναι νομίζω πολύ σημαντικά. Το γεγονός ότι ο πολιτισμός έχει λιγότερα χρήματα πλέον να ξοδέψει απ’ ό,τι είχε στο παρελθόν, δεν σημαίνει και λιγότερα έργα. Βρήκαμε, αντιμετωπίσαμε μία απίστευτη σπατάλη, αδιαφάνεια και αναξιοκρατία στον τρόπο με τον οποίο διατίθενται τα χρήματα και η κατάσταση αυτή είναι πραγματικά απαράδεκτη.

Τόσο ο χώρος του πολιτισμού όσο και ο χώρος του αθλητισμού, του τουρισμού και της κρατικής τηλεόρασης, είχαν εθιστεί στην ευκολία των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου. Αυτό θα θέλαμε εμείς να σταματήσει και να αρχίσουν να πιάνουν τόπο τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Για να το κάνουμε αυτό, εδραιώνουμε Μητρώο Χρηματοδοτούμενων Φορέων. Θα υπάρχουν κριτήρια και για να ενταχθεί κάποιος στο Μητρώο και για να παραμείνει, αλλά και για να χρηματοδοτηθεί από το Μητρώο και ανάλογα με τη διαχείριση αυτών των χρημάτων την επόμενη χρονιά θα αποφασίζεται αν θα επαναχρηματοδοτηθεί. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, για να εξασφαλίσουμε την αξιοκρατία που θέλουμε και για να χρηματοδοτούμε προγράμματα που έχουν πραγματική αξία.

Επίσης, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά απ’ αυτό το Βήμα ότι ο πολιτισμός στην Ελλάδα δεν είναι υπόθεση ενός μόνο Υπουργείου. Είναι υπόθεση του κάθε Έλληνα. Γι’ αυτό ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό, η νοοτροπία που έχουμε απέναντι στον πολιτισμό, μας χαρακτηρίζει και σαν άτομα και σαν κοινωνία. Γι’ αυτό θα ήθελα απ’ αυτό το Βήμα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον κ. Σταύρο Μπένο και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», για μια προσπάθεια που ξεκίνησε και αναδείξαμε χθες. Να ευχαριστήσω, επίσης, και το Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό, που μαζί με το «ΔΙΑΖΩΜΑ» εξασφάλισαν 6.000.000 ευρώ για την αναστήλωση και την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου του Διονύσου. Καλωσορίζουμε αυτήν την προσπάθεια, γιατί αποδεικνύει ότι η κοινωνία των πολιτών σε άμεση συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπαίνει δυναμικά στο χώρο του πολιτισμού και μπαίνει προσφέροντας και όχι ζητώντας.

Καλωσορίζουμε αυτήν την προσπάθεια, γιατί δείχνει ότι κάτι αλλάζει. Αλλάζει η νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό και αυτή η νοοτροπία, η νοοτροπία της προσφοράς, έχει για εμάς ανεκτίμητη αξία.

Ευχαριστώ πολύ.