Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video

Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη, σχετικά με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού αρχαιοφυλάκων από το Νομό Λασιθίου σε αρχαιολογικό χώρο του Νομού Ηρακλείου

Κυρία Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, δεν μπορώ να σας αδικήσω για το ερώτημα, το οποίο κάνετε. Είναι εύλογο. Για να το εξηγήσω, πρέπει να σας εκθέσω το ιστορικό που οδήγησε σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλλίων μοιράζεται ανάμεσα στο Λασίθι και το Ηράκλειο. Έτσι, με βάση τον παλιό Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Οργανισμό δηλαδή που ίσχυε ως το 1993, ο αρχαιολογικός αυτός χώρος εποπτευόταν από την ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Όταν άλλαξε ο Οργανισμός το 1993, σε κάθε νομό δημιουργήθηκε μία Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και έτσι είχαμε το φαινόμενο ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλλίων να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εφορείες, την ΚΓ’ Εφορεία με έδρα το Ηράκλειο και την ΚΔ’ Εφορεία με έδρα τον Άγιο Νικόλα και αρμοδιότητα το Νομό Λασιθίου.

Υπήρξε μια συζήτηση για το πού υπάγεται ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλλίων και τελικά με έγγραφο του τότε Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων, τον Οκτώβριο του 2004, αποφασίστηκε ότι ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει στην ευθύνη της εφορείας που τον επόπτευε μέχρι τότε, δηλαδή της ΚΔ’ ώσπου να ρυθμιστεί θεσμικά το θέμα. Και παράλληλα ορίστηκε ότι για κάθε θέμα που αφορά τον αρχαιολογικό χώρο των Μαλλίων, η ΚΔ’ Εφορεία θα πρέπει να ενημερώνει την ΚΓ’ Εφορεία.

Σ’ αυτό ακριβώς το μοίρασμα δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Όταν έγινε ο διαγωνισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού για τις θέσεις που μιλάτε, δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με τους ανθρώπους που έκαναν αίτηση. Γιατί, με βάση το ν.2190 και το άρθρο 21, η εντοπιότητα παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Όταν, λοιπόν, ρωτήθηκαν οι δημότες των Μαλλίων αν βρίσκονται στο νομό για τον οποίο προκηρύσσονται οι θέσεις, η απάντησή τους ήταν «όχι», διότι ήταν στον γειτονικό νομό. Έτσι τα μόρια που εισέπρατταν γι’ αυτή την ερώτηση τους έριχναν στη δεύτερη κατηγορία εντοπιότητας, ενώ θα έπρεπε, όντες δημότες Μαλλίων, να είναι στην πρώτη. Αυτό οδήγησε στο να μην προσληφθούν κάτοικοι του Δήμου Μαλλίων την πρώτη φορά. Όπως είναι διατυπωμένο το ερώτημα, σε ρωτάει μόνο αν είσαι από το νομό. Ενώ ο δήμος ανήκει σε άλλο νομό, ο αρχαιολογικός χώρος ανήκει σε άλλη Εφορεία.

Έτσι δημιουργήθηκε το πρόβλημα και λύθηκε με τον τρόπο, τον οποίο γνωρίζετε.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη, σχετικά με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού αρχαιοφυλάκων από το Νομό Λασιθίου σε αρχαιολογικό χώρο του Νομού Ηρακλείου

Κύριε συνάδελφε, εκπροσωπείτε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έπρεπε να μιλάει για αξιοκρατία. Και το λέω αυτό γιατί η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν απολύτως απαράδεκτη και το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα. Όταν εμείς αναλάβαμε, το δικαίωμα να γίνονται οι προσλήψεις σε όλη την Ελλάδα το είχε ο Υπουργός. Και αυτό το δικαίωμα το είχαν χρησιμοποιήσει όλοι σας οι Υπουργοί για ρουσφετολογικές προσλήψεις.

Εμείς είπαμε κάτι άλλο. Αλλάξαμε τη διαδικασία από την αρχή και θεσπίσαμε διαδικασία η οποία αναρτά τις προκηρύξεις στο διαδίκτυο, αναρτά τα αποτελέσματα στο διαδίκτυο, δίνει τη δυνατότητα για ενστάσεις. Τα αποτελέσματα των ενστάσεων επίσης αναρτώνται στο διαδίκτυο και αν υπάρξουν κατηγορίες, κάνουμε και εσωτερικό έλεγχο και ζητούμε και έλεγχο από τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Κάντε το.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Είχατε εσείς τέτοιες διαδικασίες;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Κάντε το λοιπόν.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Είχατε την ελάχιστη από αυτές τις διαδικασίες; Δεν είχατε καμμία, απολύτως καμμία. Προσλαμβάνατε όσους ήταν φίλοι σας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Δεν έχετε πείσει κανέναν, ούτε τους εαυτούς σας δεν έχετε πείσει…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Αυγενάκη, σας παρακαλώ πολύ.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Εμείς θεσπίσαμε διαδικασίες και οι διαφανείς αυτές διαδικασίες αποδείχθηκαν μέσα απ’ αυτό το οποίο φέρνετε στη Βουλή, απλώς επειδή γράφτηκε ένα άρθρο. Να ξέρετε ότι το ελέγξαμε πάρα πολύ καλά το όλο πράγμα και σήμερα βρίσκεται στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης ακριβώς, για να σας επιβεβαιώσει αυτά τα οποία ξέρετε πάρα πολύ καλά.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: … (Δεν ακούστηκε)

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Σας παρακαλώ πάρα πολύ, μη μιλάτε για αξιοκρατία.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: … (Δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Εδώ αναφέρετε ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζω, το οποίο όμως χρησιμοποιείτε για να πείτε αυτά τα οποία θέλετε να πείτε, χωρίς να ακούσετε καν την απάντηση που σας έδωσα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Σας άκουσα.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Καθόλου. Ήρθατε να πείτε αυτά που ήσασταν έτοιμος να πείτε και αυτά είπατε. Δεν γίνεται έτσι συζήτηση στη Βουλή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ελάτε να μας μάθετε.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Ξέρετε, περί αξιοκρατίας νομίζουμε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία μπορείτε να μάθετε απ’ αυτά που κάνουμε εμείς στο Υπουργείο Πολιτισμού για τις προσλήψεις και θα σας πω και γιατί.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού, όταν ανακαλύψαμε με την πρώτη διαδικασία ότι υπήρχαν προβλήματα στον τρόπο που έγιναν οι προσλήψεις, σταματήσαμε τη διαδικασία και κλείσαμε τα μουσεία για τέσσερις μήνες με τεράστιο πολιτικό κόστος για να εξασφαλίσουμε ακριβώς ότι η αξιοκρατία θα τηρηθεί. Αυτό ήταν που κάναμε εμείς. Εσείς το έχετε κάνει ποτέ αυτό; Για πείτε μου. Η απάντηση είναι βεβαίως όχι. Γινόταν ακριβώς το αντίθετο. Έρχονταν λίστες από τα γραφεία των Υπουργών για το ποιος θα προσληφθεί και το ποιος δεν θα προσληφθεί. Εάν το αμφισβητείτε αυτό το πράγμα, ελάτε ξανά στη Βουλή και θα σας απαντήσω.

Δεν μπορείτε, λοιπόν, να μιλάτε για αξιοκρατία. Σήμερα για πρώτη φορά θεσπίστηκαν αξιοκρατικές διαδικασίες. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και όχι μόνο αυτό, δημιουργήσαμε ασφαλιστικές δικλίδες για να βεβαιωθούμε ότι αν υπάρξουν προβλήματα από υπαλλήλους του Υπουργείου αυτά θα φτάσουν στο γραφείο του Υπουργού και θα τιμωρηθούν οι υπάλληλοι που δημιούργησαν τα προβλήματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: …(Δεν ακούστηκε)

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Δεν είναι πρόβλημα αυτό. Αυτό το οποίο συνέβη εδώ είναι γραφειοκρατικό. Τα Μάλλια είναι σε άλλο δήμο και ο αρχαιολογικός χώρος είναι σε άλλο νομό.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Θα μας τρελάνετε; Μα, η εντοπιότητα είναι στο Νομό Λασιθίου.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τι θέλετε; Να τιμωρήσουμε τους ανθρώπους των Μαλλίων; Αυτό μου λέτε; Αυτή είναι η πρότασή σας; Μου λέτε ότι η εντοπιότητα πρέπει να παίρνει πόντους, αλλά οι δημότες Μαλλίων δεν έχουν το δικαίωμα να προσληφθούν;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Τι λέτε; Θα μας αλλάξετε αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Αυγενάκη, είναι διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Αυτό έρχεστε να μου πείτε; Κρητικός πολιτευτής έρχεται εδώ να μου πει ότι οι άνθρωποι από το Δήμο των Μαλλίων δεν έχουν το δικαίωμα να προσληφθούν; Είναι προφανές, κύριε συνάδελφε, ότι δεν έχετε παρακολουθήσει καλά τη διαδικασία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Δεν θα με προσβάλετε.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Η προσβολή είναι δική σας απέναντι στους δημότες των Μαλλίων.