Για τα κτήσματα που αφορούν τον Παύλο Μελά

Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλία Πολατίδη σχετικά με την κατάσταση των οικημάτων που αφορούν τον ήρωα Παύλο Μελά

 

Κυρία Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, τριγυρνώντας κάθε γωνιά της πατρίδας μας, είναι αδύνατο να μην πέσεις πάνω σε μνημεία, τα οποία έχουν ανεκτίμητη πολιτιστική, ιστορική ή ακόμη και συναισθηματική αξία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν ανεξάντλητο πλούτο μνημείων του αρχαίου, του βυζαντινού και του νεότερου πολιτισμού μας. Μνημεία που μας κάνουν περήφανους, μνημεία που μας διδάσκουν, που μας γεμίζουν αναμνήσεις και χαρές, αλλά και αρκετά μνημεία τα οποία μας προκαλούν θλίψη. Τις προάλλες, αναφέρθηκα σ’ αυτά, όταν μιλούσαμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μνημεία μας στη Γυάρο.

Και εδώ θα ήθελα να σταθώ μία στιγμή μόνο, για να πω ότι η φετινή εκδήλωση για τη μνήμη του Πολυτεχνείου, το μέγεθος και ο παλμός της, αλλά και η ειρηνική εκδήλωση μνήμης μάς έκαναν όλους υπερήφανους. Και γι’ αυτό εκτιμώ τόσο τη σημασία όσο και την ειλικρίνεια της επίκαιρης ερώτησής σας, όπως και όλα όσα σας οδηγούν να ζητήσετε συγκεκριμένες πληροφορίες γι’ αυτά τα μνημεία.

Η προστασία, η φύλαξη και η ανάδειξη των μνημείων του ελληνικού πολιτισμού, που αναδεικνύουν την πορεία και την ιστορία μας μέσα στο χρόνο και παρουσιάζουν τη διαφορετικότητά μας σαν λαού και τόπου, είναι ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα που αφορά την ταυτότητά μας. Είναι εθνικό ζήτημα που αφορά την πολιτεία, την κοινωνία, αφορά τους εργαζόμενους, αλλά και τους δημιουργούς στο χώρο του πολιτισμού, αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ιδρύματα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και ιδιώτες στη χώρα μας.

Ο πολιτισμός και η ιστορία μας έχουν ανεκτίμητη αξία και καθορίζουν την ατομική, αλλά και τη συλλογική μας πορεία. Είναι ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που μπορούν με σωστή στόχευση, με σωστό σχεδιασμό, με την ύπαρξη συλλογικής πολιτικής βούλησης να αποτελέσουν θεμέλια συλλογικής ευημερίας.

Σήμερα βρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης μάχης διατήρησης και ανάδειξης του χαρακτήρα της ταυτότητάς μας μέσα σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Και αυτή η μάχη θα χρειαστεί να δοθεί σε πολλά μέτωπα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σ’ αυτό το θέμα συλλογική πρέπει να είναι η προσπάθειά μας και ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε.

Αυτή η μάχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πρέπει απλώς να δοθεί, αλλά πρέπει να κερδηθεί, γιατί έχουμε πολλά να πούμε και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία, αλλά και στη διεθνή κοινωνία. Σ’ αυτήν την μάχη χρειαζόμαστε και ελεγκτές, αλλά και συνοδοιπόρους.

Δεν θα σας κουράσω με αυτά που ανέφερα στις προγραμματικές μου δηλώσεις, αλλά σας παραπέμπω σ’ αυτές για τα σπίτια του Παύλου Μελά, τα σπίτια που γεννήθηκε και πέθανε. Γνωρίζω την κατάσταση και ξέρω πόσο άσχημη είναι αυτή. Είναι κακή η κατάσταση και οι πρωτοβουλίες δεν ανήκουν και δεν πρέπει να ανήκουν μόνο στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Υπουργείο έχει βοηθήσει και θα ξαναβοηθήσει. Έχει βοηθήσει και στην περίπτωση της οικίας της Κηφισιάς, που ανήκει σε ιδιώτες, και στην περίπτωση του σπιτιού στη Σιάτιστα, όπου με πρωτοβουλία του τοπικού δήμου με κονδύλια, από προγράμματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού γίνονται ήδη εργασίες αποκατάστασης. Θα συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες, πάντα κάτω από το πρίσμα της ιεράρχησης των εθνικών μας στόχων, για την οποία έχω ζητήσει τη συμβολή όλων των κομμάτων.

Ευχαριστώ.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλία Πολατίδη σχετικά με την κατάσταση των οικημάτων που αφορούν τον ήρωα Παύλο Μελά

 

Κύριε συνάδελφε, αν κάνατε αυτή την ερώτηση απλώς για να σας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσετε για το τι είναι εθνικό και τι δεν είναι, θεωρώ ότι είναι ντροπή η κατηγορία που μόλις απευθύνατε στη σημερινή Κυβέρνηση. Είναι επίσης ντροπή να θεωρεί κάποιος ότι εθνικά είναι κάποια μνημεία και όχι κάποια άλλα, να θυμάται κάποια και να ξεχνάει κάποια άλλα.

Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να καθίσουμε κάτω και να παραδεχθούμε όλοι ότι αυτά είναι μνημεία της ιστορίας μας και απέναντι σε όλα αυτά τα μνημεία έχουμε συλλογική ευθύνη και όχι να αναφέρονται ως μνημεία αυτά που προτιμάει η μία ή η άλλη παράταξη.

Σας λέω ότι εσείς επιλέγετε ποια είναι μνημεία. Εγώ σας είπα ότι ο Μακεδονικός Αγώνας είναι ένδοξο κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας και οφείλει το σπίτι του Παύλου Μελά να είναι μνημείο αυτής της ιστορίας, όπως και τα άλλα μνημεία στα οποία προαναφέρθηκα.

Οι Μακεδονομάχοι έδωσαν τη ζωή τους και αν μη τι άλλο είναι ένα παράδειγμα εθελοντισμού και πατριωτισμού από την πλευρά πολλών ανώνυμων και αγνών αγωνιστών. Δεν είναι σωστό να προσπαθεί να τους οικειοποιείται κάποιος.

Γνωρίζω το ενδιαφέρον σας για την τύχη των σπιτιών καίτοι, όπως σας είπα, γνωρίζω την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Από την ημέρα που θέσατε το ζήτημα των σπιτιών με επίκαιρη ερώτηση στον κ. Λιάπη, αν θυμάστε πολύ καλά, πέρασαν δύο χρόνια, για να συζητηθεί και να κηρυχθεί ως μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Έγινε με σχετική απόφαση φέτος τον Αύγουστο και σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται σε σχετικές διατάξεις του νόμου 3028/2002, μετά από δύο χρόνια -το επαναλαμβάνω.

Η οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά έχει χαρακτηριστεί, όπως θα γνωρίζετε, διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και η νέα οικοδομή στον περιβάλλοντα χώρο ανεγέρθη πριν χαρακτηριστεί το κτήριο ως μνημείο. Το κτήριο ανήκει σε ιδιώτη και παρουσιάζει προβλήματα ετοιμορροπίας. Λόγω της κατάστασής του εξετάστηκε κατά προτεραιότητα και επείγουσες εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Πάντως, το κτήριο έχει ιδιοκτήτη και στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δεν έχει κατατεθεί μελέτη αποκατάστασης ή αξιοποίησης. Το κόστος απαλλοτρίωσης ακινήτου, όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να γίνει απαγορευτικό.

Όσον αφορά στην ίδρυση μουσείου, σας γνωρίζω το εξής: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία μουσείου είναι η ύπαρξη ενός φορέα, στο καταστατικό του οποίου μπορεί να αναφέρεται ρητά η ίδρυση και η λειτουργία μουσείου η ιδρυτική πράξη (ΦΕΚ), αν το μουσείο ανήκει σε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απαραίτητη θεωρείται η ύπαρξη συλλογής, η οποία πρέπει να είναι συγκεντρωμένη και καταγεγραμμένη. Για τη δημιουργία μουσείου πρέπει να προηγηθεί μουσειολογική μελέτη, τεκμηριωμένη και συντήρηση των αντικειμένων που αποτελούν τη μουσειακή συλλογή. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση από την οποία παραλάβαμε.

Όσον αφορά στο σπίτι στη Στάτιστα, το σπίτι που φιλοξενήθηκε και σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς, σας γνωρίζω τα εξής: Το σπίτι χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1987. Το 2007 εγκρίθηκε η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης της διατηρητέας οικίας του Παύλου Μελά. Ο τοπικός Δήμος Κορεστίων του Νομού Καστοριάς έχει αναθέσει εκτέλεση έργου για επισκευαστικές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο και στο σπίτι του Παύλου Μελά, του δημοτικού διαμερίσματος Μελά, μέσω προγραμμάτων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Αρχιτέκτονας της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας έχει πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία, έχει αποστείλει γραπτώς τις προτάσεις μας. Οι στερεωτικές εργασίες και η επισκευή της στέγης έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα και οι εργασίες στο εσωτερικό του κτηρίου.

Ευχαριστώ.