Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video

Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Καζάκου, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ)

Κύριε συνάδελφε, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε εδώ για τα θέματα της Λυρικής Σκηνής. Αν συνεχίσουμε έτσι, ελπίζω να ξαναβρεθούμε με καλύτερες προοπτικές, την επόμενη φορά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, και το συμφωνήσαμε την τελευταία φορά, ότι η κατάσταση στη Λυρική Σκηνή είναι κρίσιμη και ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, αν θέλουμε να δούμε τη  Λυρική Σκηνή να ξαναστέκεται στα πόδια της, να εξυγιαίνεται και να προσφέρει αυτό το οποίο έχει κληθεί να προσφέρει. Και πρέπει να σας πω ότι τα πρώτα αποτελέσματα έχουν κάποια θετικά σημάδια σε ό,τι αφορά την οικονομική εξυγίανση της Λυρικής. Έχουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι τα πράγματα βαίνουν καλύτερα από πριν, χωρίς να θιχτεί κανένα δικαίωμα του μόνιμου προσωπικού της  Λυρικής.

Αντιθέτως, θα έλεγα οι υπάλληλοι της Λυρικής Σκηνής είναι αυτοί που ίσως πόνεσαν λιγότερο από τα μέτρα τα οποία έπρεπε να εξαγγείλει η Κυβέρνηση, διότι είχαν εξασφαλίσει μία γενναία αύξηση στη συλλογική τους σύμβαση πριν ξεκινήσει η χρονιά, την οποία βεβαίως δεν πήραν, γιατί ήρθε η μείωση, αλλά άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι πήραν μια μείωση στο μισθό τους, χωρίς να έχουν πάρει μια τέτοιου είδους αύξηση.

Εδώ είναι νομίζω ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, διότι η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει κατανοήσει και συμπαραστέκεται στις προσπάθειες που γίνονται για να εξυγιανθεί η Λυρική Σκηνή. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της εξυγίανσης, του σταδίου της εξυγίανσης που βρίσκεται τώρα η Λυρική Σκηνή, οφείλεται στις δικές τους παρεμβάσεις. Θα σας πω μερικά παραδείγματα. Ας πούμε για τη «ΝΟΡΜΑ», που παίζεται τώρα, δεν απαίτησαν την πρόσληψη μπαντίνας, όπως προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός, αλλά καλύφθηκαν οι ανάγκες από την ίδια την ορχήστρα.

Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι καλλιτέχνες συμφώνησαν να παραιτηθούν από την προβλεπόμενη αμοιβή τους για την ηχογράφηση ή βιντεοσκόπηση των παραστάσεων της «ΝΟΡΜΑ», με εξαίρεση τα μέλη του σωματείου των χορωδών. Αρκετές ομάδες υπαλλήλων στη Λυρική έχουν παραιτηθεί από επιμίσθια και επιδόματα, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μία ανάσα στην πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μια τέτοια στάση είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να την κατανοήσει κανείς, να την εκτιμήσει και νομίζω ότι θα ήταν άδικο εκ μέρους μου να μην επαινέσω μια τέτοια στάση.

Τώρα σε ό,τι αφορά το δικαίωμα των εργαζομένων, η κατάκτηση του οποίου έχει επέλθει και λόγω του ΠΑΣΟΚ, να διαφωνούν με τις αποφάσεις της διοίκησης, να το εκφράζουν αυτό και να αντιδρούν προς αυτές τις αποφάσεις, θα πω ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Υπάρχει, όμως, συγκεκριμένο πλαίσιο, βάσει του Συντάγματος και των νόμων, μέσα στο οποίο αυτό μπορεί να εκφραστεί.

Τίποτε από αυτά τα οποία έχουν αποφασιστεί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει και δεν πρέπει να γίνεται αυθαίρετα. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Μέσα από αυτές τις συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες επιβάλλονται και από την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπήρξε μία αντιδικία για την οποία δόθηκαν και κάποιες ποινές.

Πρέπει να σας πω ότι οι υπάλληλοι της Λυρικής Σκηνής ήρθαν και με βρήκαν στο γραφείο μου, τους άκουσα και τους υποσχέθηκα ότι θα ξαναβλέπαμε αυτήν την υπόθεση από την αρχή, πράγμα το οποίο θα γίνει: η διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα επανεξετάσει το θέμα των ποινών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της διοίκησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, προφανώς θα πάρουν πίσω τις κυρώσεις αυτές.

Δεν τίθεται λοιπόν κανένα ζήτημα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.

Σας ευχαριστώ.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Καζάκου, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ)

Κύριε συνάδελφε, όπως σας είπα, δεν συμφωνούμε κατ’ αρχάς με τέτοιου είδους ποινές. Έχουμε ζητήσει από τη διοίκηση να τις επανεξετάσει. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι αυθαίρετες, προβλέπονται από τους κανονισμούς λειτουργίας, οι οποίοι ισχύουν στη Λυρική Σκηνή.

Πολύ συχνά, όταν γίνεται κουβέντα για ένα τέτοιο ζήτημα, αυτό το οποίο επαναλαμβάνεται είναι «μα, καλά βρε παιδιά, γιατί δεν βάζετε λίγα παραπάνω λεφτά,  να σώσουμε τη Λυρική Σκηνή και να ξεχάσουμε ό,τι έγινε στο παρελθόν».

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δεν μιλούμε για καμμία απόλυση προσωπικού. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν απολύθηκε προσωπικό της Λυρικής. Απλά προσπαθούν, στο πλαίσιο του συμμαζέματος να μην ξανοίγονται, τόσο πολύ σε ό,τι αφορά συμβάσεις έργου, έτσι ώστε να προστατευθούν οι μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει έναν προϋπολογισμό 17 εκατομμυρίων και αυτός δεν συμπεριλαμβάνει τα 4,5 εκατομμύρια τα οποία χρειάζεται η Λυρική Σκηνή για τους μισθούς της ορχήστρας, τους οποίους πληρώνει το Υπουργείο Πολιτισμού κατευθείαν. Μιλάμε, δηλαδή, για πάνω από 20 εκατομμύρια, τα οποία είναι κόστος λειτουργίας της Λυρικής, που είχε φτάσει να ξοδεύει 32 εκατομμύρια το χρόνο.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με 32 εκατομμύρια θα μπορούσε η Λυρική Σκηνή να έχει κάνει πολύ περισσότερα πράγματα απ’ αυτά που έχουμε δει τα δύο τελευταία χρόνια. Άρα, μπορεί κανείς να κάνει εξοικονομήσεις και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν έγιναν όλες οι προσλήψεις στη Λυρική Σκηνή με τον πιο διάφανο και αξιοκρατικό τρόπο.

Άρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται και να περικοπούν οι δαπάνες, έτσι ώστε να ενταχθούν στον προϋπολογισμό της Λυρικής και βεβαίως, να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που ξεπερνάει τα πάνω από 10 εκατομμύρια και τα οποία αυτήν τη στιγμή χρωστάει τη Λυρική Σκηνή είτε σε τράπεζες είτε σε προμηθευτές.

Είχαμε μία κουβέντα πολύ σοβαρή με τον Υπουργό Οικονομικών και νομίζω ότι αυτό το οποίο όλοι παραδέχονται είναι ότι η Λυρική Σκηνή έχει μπει προς τον σωστό δρόμο και συμφωνήσαμε, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών αυτή τη στιγμή, να διατεθούν κάποια ποσά άμεσα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την αποπληρωμή κάποιων προμηθευτών, έτσι ώστε να μην κινηθούν εναντίον της Λυρικής Σκηνής και να δώσουμε στη Λυρική Σκηνή μια δυνατότητα να προετοιμάσει την επόμενη χρονιά.

Εφόσον δούμε ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς και ότι πραγματικά η Λυρική Σκηνή έχει μπει σε μία ρότα όπου χρησιμοποιεί τον προϋπολογισμό της για να ζήσει, να παράγει το έργο της και αρχίζει και πουλάει εισιτήρια για τις παραστάσεις της, νομίζω ότι θα μπορούμε σε λίγο να μιλάμε για τη Λυρική Σκηνή με μία άλλη προοπτική.

Δεν θέλω να αισθάνεται κανένας υπάλληλος της Λυρικής Σκηνής ανασφάλεια γι’ αυτό το οποίο πρόκειται να γίνει και γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή η μόνη οδηγία που είχα δώσει είναι ότι ό,τι και να γίνει, θα πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων. Όμως, παρ’ όλα αυτά, πρέπει να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει.

Ευχαριστώ πολύ.