Για αθλητικά έργα των δήμων Γυθείου και Έλους

Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Δαβάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την αναστολή κατασκευής των αθλητικών έργων των Δήμων Γυθείου και Έλους

Με ρωτάτε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που διακόψαμε τη σύμβαση και χαιρετίζω την ερώτησή σας. Να σας πω κατ’ αρχάς ότι – δεν ξέρω αν το γνωρίζετε– ανάλογη ερώτηση για όλα αυτά τα έργα, τα οποία ήταν από τα ΣΔΙΤ, έχουν καταθέσει δεκαοκτώ συνάδελφοί σας της Νέας Δημοκρατίας και θα απαντήσει σε άμεσο χρονικό διάστημα η Υφυπουργός κ. Γκερέκου. Αλλά δέχομαι ότι θα θέλατε να εξειδικεύσουμε το θέμα στη δική σας εκλογική περιφέρεια και γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να απαντήσουμε σε αυτή την επίκαιρη ερώτηση.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα, είναι πάντως στο ίδιο πλαίσιο και νομίζω ότι θα κατανοήσετε το σκεπτικό μας.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω σε ποιο στάδιο διακόψαμε τη σύμβαση. Δεν διακόψαμε τη σύμβαση στο τελικό στάδιο της δημοπράτησης των έργων. Τη σταματήσαμε στο τελικό στάδιο σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων για τις ΣΔΙΤ. Δηλαδή, δεν είχαμε φτάσει στα έργα. Είχαμε φτάσει να λέμε ότι ψάχνουμε έναν σύμβουλο, ο οποίος θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουν τα έργα. Η δουλειά του συμβούλου, δηλαδή, θα ήταν η προετοιμασία της διαδικασίας από άποψη οικονομική, τεχνική ή νομική, για τη διαπραγμάτευση του έργου.

Η διακοπή έγινε απολύτως νόμιμα και χωρίς συνέπειες για το ελληνικό Δημόσιο και ουσιαστικά σταμάτησε μια εκταμίευση του ελληνικού Δημοσίου περίπου στο μισό εκατομμύριο. Δηλαδή, και μόνο η αμοιβή του συμβούλου ανερχόταν σε μισό εκατομμύριο, μόνο για να μας πει πως θα κάνουμε τη διαδικασία για τα έργα. Δηλαδή, ήταν μια εντελώς παράλογη αμοιβή για ένα τέτοιο έργο.

Σε ό,τι αφορά τα ίδια τα έργα και όλη τη δομή αυτού του σκεπτικού η επένδυση η οποία θα έπρεπε να γίνει για τις αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν περίπου 120.000.000, όταν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο πρόγραμμα επενδύσεων κάθε χρόνο έχει μόνο 40.000.000. Δηλαδή, θα ξοδεύαμε ουσιαστικά τρεις φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας, για να κάναμε αυτά τα έργα.

Και αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για μας, να αποφασίσουμε να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία, καθ’ ότι ήταν προφανές ότι αυτά τα 120.000.000 θα είχαν διατεθεί χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό. Δηλαδή, δεν βρήκαμε πουθενά καμμία ορθολογική καταγραφή γιατί κάναμε αυτά τα έργα και όχι άλλα. Δεν βρήκαμε καν μια καταγραφή ούτε των αναγκών τής κάθε περιοχής ανά την Ελλάδα, ούτε του κόστους της συντήρησης όλων αυτών των έργων.

Αυτό μας οδήγησε να καταλάβουμε ότι αυτή η καταγραφή των έργων είχε γίνει χωρίς σχεδιασμό και προφανώς χωρίς σχεδιασμό το να δώσουμε μισό εκατομμύριο, για να ξοδέψουμε 120.000.000, θεωρήσαμε ότι είναι ενάντια στα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Δαβάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την αναστολή κατασκευής των αθλητικών έργων των Δήμων Γυθείου και Έλους

Κυρία Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, να σας πω ότι ενδεχομένως να είχε ξεκινήσει η διαδικασία από τον Ιανουάριο, όμως η υπογραφή της σύμβασης είχε γίνει 14 Σεπτεμβρίου 2009, δηλαδή εντός της προεκλογικής εκστρατείας. Είναι σκανδαλώδης ακόμη και η ημερομηνία στην οποία υπογράφτηκε η σύμβαση. Δεν πάω να κάνω φθηνή αντιπολίτευση του τύπου γιατί υπογράφατε γρήγορα, τελευταία στιγμή συμβάσεις. Δεν θέλω να φτάσω σε αυτό το σημείο. Πάντως η πραγματικότητα είναι ότι μέσα στην προεκλογική περίοδο η υπογραφή έγινε για 120.000.000, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει ότι αυτά τα 120.000.000 υπάρχουν.

Λέτε  ότι δεν υπάρχει μεγάλο κόστος για έργα για τους νέους. Μα, βεβαίως, αυτή η φράση ηχεί σωστά σε όλους, αν και περίμενα περισσότερο να την ακούσω αυτή από τον Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, παρά από τη Νέα Δημοκρατία, διότι την ίδια ώρα που λέμε αυτή τη φράση έχουμε αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες καταρρέουν, έχουμε αθλητικές εγκαταστάσεις τις οποίες κτίσαμε με μεγάλο κόστος που σήμερα παραμένουν κλειδωμένες, όπως είναι στα Χανιά, που κανένας δεν θέλει να αναλάβει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας αυτών των έργων. Έχουμε κουφάρια σε όλη την Ελλάδα τα οποία μένουν αναξιοποίητα και έχουμε μπεί σε έναν αγώνα δρόμου να αρχίσουμε να αξιοποιούμε αυτά που υπάρχουν.

Την ίδια ώρα που καταρρέουν τα στάδια για τα οποία σας μιλάω, βρίσκονται σε κίνδυνο αθλητές και βρίσκονται σε κίνδυνο φίλαθλοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις εξέδρες κ.ο.κ.. Η προτεραιότητά μας, λοιπόν, εκ των πραγμάτων θα  πρέπει να είναι να καταγράψουμε το τι υπάρχει, να καταγράψουμε τα έργα υποδομών τα οποία ήδη έχουν γίνει, να δούμε ποιος τα λειτουργεί με τι αποτελεσματικότητα, να διορθώσουμε τα λάθη τα οποία έχουν γίνει και μετά να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως θα δουλέψουμε από εδώ και πέρα. Και γι’ αυτό, εμείς, αυτό το οποίο έχουμε πει και αυτό το οποίο έχουμε ξεκινήσει είναι έναν χάρτη, ουσιαστικά, αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι πλήρης η καταγραφή, να ξέρουμε ποιες περιοχές εξυπηρετούν και ποιες όχι και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις πάνω σε αυτό.

Και μάλιστα να σας δώσω ένα παράδειγμα, γιατί είναι απαραίτητο αυτό. Την ίδια ώρα που συζητάμε εμείς αυτό το πράγμα, υπάρχει το κολυμβητήριο της Σπάρτης που είναι επίσης στη Λακωνία, το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα σε πόσο κακή κατάσταση είναι. Και φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να είναι σε κακή κατάσταση αν συνεχίσουμε να κτίζουμε πράγματα, αντί να συντηρούμε τα πράγματα που ήδη έχουμε.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον για το άμεσο χρονικό διάστημα μπροστά μας να εξορθολογικοποιήσουμε την κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων όπως υφίσταται  σήμερα.

Σας ευχαριστώ  πολύ.