Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος βρέθηκε σήμερα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας όπου παρουσιάστηκαν  έξι (6) μεταβυζαντινές εικόνες, κλαπείσες από ελληνικά εκκλησιαστικά μνημεία, οι οποίες εντοπίστηκαν στην Temple Gallery στο Λονδίνο και επέστρεψαν στην Αθήνα χθες το βράδυ.

 Ταυτόχρονα ο κ. Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσε πως χθες το βράδυ κατασχέθηκαν  στο Άμστερνταμ άλλες έξι (6)  βυζαντινές εικόνες που είχαν επίσης κλαπεί από την περιοχή της Ηπείρου.

 Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στη σημασία της επιστροφής και μεταξύ άλλων ανέφερε:

 «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία απέναντι σε δυνάμεις που επιβουλεύονται την κληρονομιά της χώρας μας. Θα ήθελα να σταθώ στη συλλογικότητα με την οποία εργάστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Δούλεψαν αθόρυβα και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι κρατήσαμε μυστικές τις κινήσεις μας.

 Θα ήθελα να ανακοινώσω με αυτήν την ευκαιρία ότι έχουν κατασχεθεί και 6 εικόνες στην Ολλανδία κάτι που αποτελεί ακόμα μια μεγάλη επιτυχία των διωκτικών αρχών και είμαστε κοντά στον εντοπισμό των αρχαιοκαπήλων.

 Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και ως θεσμό αλλά και προσωπικά για τη συμβολή του διότι ο αγώνας που δίνει είναι προσωπικός και πηγάζει από την αγάπη του γι αυτό που κάνει.

 Επίσης τον Αρχηγό της Αστυνομίας και το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την πρεσβεία μας στο Λονδίνο και την κ. Σολομωνίδη η οποία δούλεψε ακούραστα για την επιστροφή.

 Και βεβαίως τις υπηρεσίες του Υπουργείου, τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης».

 Οι έξι εικόνες που παρουσιάστηκαν σήμερα είναι οι εξής:

 1. «Υπαπαντή», 19ος αι., είχε κλαπεί από τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Βισικό Καλουτά, Νομού Ιωαννίνων στο διάστημα 18-28.09.2005.

2. «Άγιος Γεώργιος», 18ος – 19ος αι., είχε κλαπεί από τον ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου, Νομού Μαγνησίας στο διάστημα 03 – 08.12.2009.

3. «Πέτρος και Παύλος», 18ος – 19ος αι., είχε κλαπεί από τον ναό Αγίου Τρύφωνα Βίκου, νομού Ιωαννίνων. Η κλοπή διαπιστώθηκε στις 25.10.2009.

4. «Παναγία Οδηγήτρια», 17ος αι., είχε κλαπεί από τον ναό Αγίου Νικολάου Ηλιοχωρίου, Δήμου Τύμφης, Νομού Ιωαννίνων το διάστημα 12 – 13.04.2009.

5. «Βάπτιση», 18ος αι., είχε κλαπεί από τον ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου, Νομού Μαγνησίας στο διάστημα 03 – 08.12.2009.

6. «Γέννηση του Χριστού», 18ος – 19ος αι., είχε κλαπεί από τον ναό Αγίου Τρύφωνα Βίκου, νομού Ιωαννίνων.  Η κλοπή διαπιστώθηκε στις 25.10.2009.

 Ο εντοπισμός και επιτυχής επαναπατρισμός τους επιτεύχθηκε λόγω της στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των ακόλουθων υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Τ, συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων: α) Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών,  8η και 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Τ    β) 4ο Τμήμα Διεθνών Οργανισμών INTERPOL και 2ο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας γ) Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο – Μορφωτική Ακόλουθος κ. Β. Σολομωνίδη δ) Περιφέρεια Ηπείρου.

 Οι εικόνες θα φυλαχθούν προσωρινά στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο μέχρι να παραδοθούν στους εκπροσώπους των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων (7η και 8η Ε.Β.Α.).

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video