– Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβήθηκε ποτέ δημοκρατικές διαδικασίες και δεν έχει λόγο να το κάνει τώρα. Oι πολλές υποψηφιότητες είναι ένα λογικό επακόλουθο, όταν ανοίγει μια τέτοια διαδικασία. Έτσι, όμως, πάντα βγαίνουμε πιο δυνατοί. Έχουν ακουστεί απόψεις, έχει γίνει πολιτική ζύμωση, ανοίγουν θέματα που αφορούν την κοινωνία. Θα μιλήσουμε για τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Το πόσες θα είναι οι υποψηφιότητες, δεν έχει σημασία.

– Δεν πετύχαμε τον στόχο μας στις Ευρωεκλογές, αυτόν της δεύτερης θέσης, την ώρα, μάλιστα, που διαλύονταν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, χάνοντας περίπου ενάμιση εκατομμύριο ψήφους το καθένα, ενώ από αυτές, ήρθαν σε εμάς 60.000. Άρα, ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Τονίσαμε από την αρχή, ότι δεν είναι θέμα ενός προσώπου, αλλά θέμα οργανωτικό, επικοινωνιακό και ηγετικό. Από εκεί και πέρα, από την ώρα που ανοίγει αυτή η συζήτηση, ο Πρόεδρος αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που θεωρεί απαραίτητες. Με τη σειρά μου, λοιπόν, ανταποκρίθηκα σε αυτό του το κάλεσμα.

– Υπήρχε μια σειρά από Νομοσχέδια, στα οποία το μήνυμά μας δεν ήταν ξεκάθαρο. Ένα κόμμα πρέπει να παρουσιάζει προς την κοινωνία μια ηγετική ομάδα, η οποία, να μπορεί να υλοποιήσει ό,τι λέει σε θεωρητικό επίπεδο. Αφήσαμε ανεκμετάλλευτους πολλούς πόρους που είχαμε στη διάθεσή μας. Τα όργανα του κόμματός μας, μπορούν να δυναμώσουν πολύ.

– Ένα πρόσωπο δεν μπορεί να κάνει ό,τι κι ένα κόμμα. Ένα πρόσωπο μπορεί να διατάξει δυνάμεις, για να βγει στην κοινωνία και να πείσει, για παράδειγμα, αυτά τα τρεισήμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας, που σήμερα έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Αυτό, Αυτή η αντίδραση είναι μια «κίτρινη κάρτα» προς το πολιτικό σύστημα. Είτε θα ανταποκριθούν τα κόμματα, είτε θα συνεχίσει να απομακρύνεται ο κόσμος από τις κάλπες. Άρα, εάν θέλουμε να εντοπίσουμε πού κάναμε λάθος, για να κάνουμε αυτόν τον κόσμο να επιστρέψει, πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε ένα κόμμα ανοιχτό, που συζητάει τα πράγματα, στο οποίο καθένας έχει φωνή και μπορεί οι ιδέες του να υιοθετηθούν. Τότε, θα δημιουργήσουμε τη δυναμική που χρειαζόμαστε.

– Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συνιστώσα κανενός κόμματος. Η κοινοβουλευτική ομάδα ανταποκρίνεται σε Νομοσχέδια, το κόμμα, το ίδιο, ανοίγει καινούργια θέματα στην κοινωνία. Θέματα τα οποία πρέπει να ακουστούν, ενώ η Κυβέρνηση δεν θέλει. Εμείς, πάντα πιστεύαμε ότι η εξουσία πρέπει να διαχέεται, όσο πιο κοντά στην κοινωνία γίνεται, και να λογοδοτεί σε αυτήν. Αυτό, μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους. Έχουμε πολύ καλύτερα εργαλεία, αλλά και θεσμούς, οι οποίοι στην Ελλάδα δεν έχουν τη δύναμη που θα έπρεπε να έχουν. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λύσει θέματα, γιατί λειτουργεί μόνο ως προέκταση της Κυβέρνησης. Τα Επιμελητήρια έχουν τεράστιες δυνατότητες να συμμετέχουν στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, διαχέοντας τον πλούτο κοντά στην κοινωνία.

– Δεν θα σχολιάσω συνυποψηφίους μου. Το μόνο που θα τονίσω είναι ότι όταν κατέβηκα στον Δήμο, δεσμεύτηκα ότι θα μείνω 4 χρόνια εκεί και αυτό έκανα.

– Στις εκλογές πρέπει να πάμε με έναν πόλο, ο οποίος θα πείσει τον ελληνικό λαό ότι έχει ένα σχέδιο για τη χώρα, που μπορεί να το υπηρετήσει. Πρέπει να δυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ, να κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει. Ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, θα μπορεί και πάλι να ενώσει όλες αυτές τις δυνάμεις που χρειάζεται, για να διεκδικήσει την Κυβέρνηση της χώρας.

– Οποιοσδήποτε εκλεγεί, πρέπει να μπορεί να ανασυντάξει το κόμμα, να δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε να διεκδικήσουμε την εξουσία. Αυτή είναι η δουλειά μας. Δεν είμαστε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, είμαστε ένα κόμμα το οποίο πιστεύει, βαθιά, ότι οι απόψεις του, μπορούν να γίνουν πράξη. Πρέπει να μιλήσουμε πραγματικά στην ψυχή και την καρδιά της Ελληνίδας και του Έλληνα.

Παρακάτω θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του OPEΝ, στη δημοσιογράφο Εύα Αντωνοπούλου:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video