– Όλες αυτές οι συζητήσεις για την ευρύτερη Κεντροαριστερά, βρίσκονται στη λάθος κατεύθυνση, διότι κανείς δεν διευκρινίζει το πώς θα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Το σημαντικότερο είναι να εστιάσουμε στα θέματα της ακρίβειας, της εξωτερικής πολιτικής, που είναι σε δύσκολη φάση, καθώς και στην υγεία και την παιδεία, που έχουν βγει εντελώς από την ατζέντα πια. Όχι να μένουμε προσκολλημένοι σε εσωκομματικές διαδικασίες, που δεν αφορούν τον κόσμο.

– Σήμερα, γίνεται μια διανομή πλούτου τεράστιων κεφαλαίων που έρχονται από το εξωτερικό και, δυστυχώς, παραμένει σε πολύ λίγα χέρια. Εκτός από τις μεγάλες ανισότητες που δημιουργούνται, ο πλούτος αυτός μεταφέρεται πολύ γρήγορα στο εξωτερικό, ενώ αν μεταφερθεί στις τοπικές κοινωνίες, θα πολλαπλασιάζεται και θα δημιουργεί τοπικό κεφάλαιο, που θα αμβλύνει τις ανισότητες.

– Στο γιατί το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να βελτιωθεί, αν ο κόσμος στηρίξει την υποψηφιότητά μου, η απάντηση κρύβεται στο ότι υπάρχει ατζέντα. Οι ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία διορθώνονται μόνο με ένα διαφορετικό διοικητικό μοντέλο που οδηγεί σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο. Αυτή την πρόταση την έχω καταθέσει στο ΠΑΣΟΚ και λέγεται «Αναγέννηση». Είναι η βασική πλατφόρμα, πάνω στην οποία, πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια. Το δεύτερο, είναι ότι έχω μία εμπειρία στο να ανοίγω το κόμμα σε δυνάμεις οι οποίες μπορούν να το βοηθήσουν. Υπάρχουν πολλές προοδευτικές δυνάμεις, που μια τέτοια ατζέντα μπορούν να την εφαρμόσουν. Επιπλέον, η πείρα μου από την αγορά, αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα, καθώς πολλοί πολιτικοί δεν ξέρουν τι σημαίνει, π.χ. μεταχρονολογημένη επιταγή και δεν μπορούν να κάνουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις στην οικονομία.

– Υπάρχει ένα ενδιαφέρον αυτήν τη στιγμή από τον κόσμο, αλλά την πραγματική εικόνα θα την έχουμε μετά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Οι πολίτες θα είναι ξεκούραστοι και έτοιμοι να εμπλακούν πάλι σε μια πολιτική διαδικασία, ελπίζοντας ότι μέσα από αυτήν, θα προκύψει μια εναλλακτική πρόταση στην τωρινή Κυβέρνηση.

– Εάν ο κος Ανδρουλάκης επανεκλεγεί, θα σημαίνει πως θα έχει πείσει την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ ότι τα ελαττώματα που αναδείξαμε στην κριτική που ασκήσαμε, εντός του Πολιτικού Συμβουλίου, μπορεί να τα αλλάξει. Αν το κάνει αυτό, έχει βεβαίως κάθε δικαίωμα να ξαναδιοικήσει το ΠΑΣΟΚ και προφανώς πρέπει να είμαστε εκεί, για να  το στηρίξουμε, όπως και την τελευταία τριετία.

– Για να δημιουργηθεί ο ισχυρός πόλος που θα αγωνιστεί επάξια στις επόμενες εκλογές πρέπει, πρώτα απ’ όλα, οποιοσδήποτε θέλει να είναι μέρος αυτού, να επιτελέσει εσωτερικές ολοκληρωμένες διαδικασίες. Δηλαδή, ξεκινώντας όλη αυτήν τη διαδικασία, πρέπει να εκθέσουμε στον κόσμο ποια είναι η ταυτότητά μας και τι πρεσβεύουμε και να οργανωθούμε αποτελεσματικότερα.

– Η στάση του ΠΑΣΟΚ για τα Πανεπιστήμια ήταν σωστή, διότι έχουμε μια αγορά, την οποία εκμεταλλεύονται κάποιοι, για να για να πουλάνε πτυχία. Το λάθος μας ήταν ότι μιλήσαμε για το Νομοσχέδιο πριν το δούμε και τελικά, δεν ήταν αυτό που είχε δεσμευτεί ο κος Πιερρακάκης να κάνει και εκεί μοιάζαμε να κάνουμε πισωγυρίσματα. Όμως, εμείς υποστηρίξαμε πως οποιοδήποτε άνοιγμα αγοράς, για να γίνει σε μια χώρα που υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα πτυχία, πρέπει να γίνει σταδιακά, ξεκινώντας από την αξιολόγηση. Κι έπειτα, αν αποδειχθεί πως τα μη κυβερνητικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια προσφέρουν καλύτερες σπουδές από τα δίδακτρά τους, να γίνει άνοιγμα της αγοράς.

– Ένα δυναμικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ατζέντα και είναι ανοιχτό στην κοινωνία, θα τραβήξει δυνάμεις που, τώρα, είναι αδρανείς. Ο κος Κασσελάκης λέει: «Ελάτε να συνεργαστούμε στη Βουλή». Μα είχε έρθει ποτέ να δει ότι πράγματι συνεργαζόμαστε, ήδη, στη Βουλή; Το ΠΑΣΟΚ, με τις προτάσεις που έχει, μπορεί να συζητήσει και με τη μία και με την άλλη  μεριά και να βρει αυτό που είναι καλύτερο για τη χώρα. Το κάνουμε ήδη αυτό. Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια άποψη με το ΠΑΣΟΚ, για τη δύναμη που πρέπει να αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στηρίζει την χειραφέτησή της; Πέρασε ένα Νομοσχέδιο για να χειραγωγήσει, κάτι που δεν συνάδει με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Και δεν αναφέρομαι σε αυτά για να πω «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να εξηγήσω ότι δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες, αν δεν βάλουμε τάξη στα κόμματά μας.

– Ο ΦΠΑ πρέπει να μειωθεί για τα είδη πρώτης ανάγκης, διότι είναι το πρώτο μέτρο ανακούφισης το οποίο μπορεί να χτυπήσει την ακρίβεια. Με το pass, έρχεται μια επιταγή, αλλά κάνει τον πολίτη να νιώθει ότι παίρνει ελεημοσύνη, ενώ η μείωση του ΦΠΑ σε κάνει να νιώθεις ότι στέκεσαι στα πόδια σου, δίνοντας τη σιγουριά να πας στην επόμενη μέρα και να δημιουργήσεις κάτι καινούριο. Αναφερθήκαμε, προεκλογικά, στη φορολογία στην κληρονομιά και στη φορολογία των μερισμάτων. Είναι σωστό μέτρο, γιατί ουσιαστικά αποτελεί ένα πάσο για αυτούς που ήδη έχουν. Αν δεν πληρώσουν αυτοί, πώς θα δημιουργήσουμε μια δίκαιη κοινωνία; Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έχει τέτοιες προτάσεις, ενώ οι φοροαπαλλαγές της ΝΔ ευνοούν αυτούς που ήδη έχουν.

– Υπάρχουν πολλές μειώσεις φορολογίας που μπορεί να γίνουν με κριτήριο το κατά πόσο τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία ή φεύγουν στο εξωτερικό. Αν υπάρχει η δέσμευση ότι τα χρήματα από μια φοροαπαλλαγή, μένουν και κινούν την οικονομία, τότε είναι αποδεκτή. Αν όμως, αυτά τα χρήματα μεταφέρονται σε ξένες τράπεζες, δεν έχει κανένα νόημα.

Παρακάτω, θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», στην εκπομπή «Σήμερα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video