Η σημερινή παράδοση των «διδύμων» κούρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου έχει ιδιαίτερη σημασία.

Κυρίως για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των Υπηρεσιών του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των Διωκτικών Αρχών αποδίδονται ξανά σε όλους τους Έλληνες δύο αριστουργήματα της αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, που έπεσαν «θύματα» λαθραίας ανασκαφής.

Στέλνουμε, λοιπόν, σήμερα ένα ηχηρό μήνυμα κατά της αρχαιοκαπηλίας και, συγχρόνως, υπενθυμίζουμε ότι η διαφύλαξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι υπόθεση όλων μας. Είναι μία υπόθεση που μας θέλει όλους συμμέτοχους και απαιτεί την συνεχή επαγρύπνησή μας.

Ο δεύτερος λόγος που κάνει τη σημερινή μέρα ξεχωριστή, είναι ότι αυτά τα δύο σπουδαία ευρήματα δεν κρατήθηκαν για να εκτεθούν κάπου αλλού, αποκομμένα από τον φυσικό τους χώρο, αλλά επιστρέφουν εδώ, στη «γενέθλια» γη τους.

Εδώ είναι ο φυσικός τους χώρος όπου θα αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διότι, έτσι, εμπλουτίζεται με δύο πολύ σημαντικά εκθέματα η ήδη σημαντική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κορίνθου, στο οποίο επενδύουμε και στο πλαίσιο αυτό έχουμε αποφασίσει την επανέκθεση της συλλογής ώστε να την αναδείξουμε. Επίσης, με τους κούρους, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο ο αρχαιολογικός πολιτιστικός πλούτος της Κορινθίας.

Είμαι βέβαιος πως στο άμεσο μέλλον πολλοί Έλληνες και ξένοι επισκέπτες θα σπεύσουν να τους θαυμάσουν κι από κοντά, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του Αρχαιολογικού Μουσείου και της Κορινθίας γενικότερα.

Τέλος, και από αυτήν εδώ τη θέση, θέλω να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην μεγάλη αυτή επιτυχία και στην οργάνωση και εκτέλεση της μεταφοράς και της παράδοσης αυτής.