Αν από κάτι γίναμε σοφότεροι από τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού για τις πυρκαγιές είναι από το εκνευρισμένο και απίστευτα αλαζονικό ύφος του. Ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος απευθυνόταν στο Kοινοβούλιο σαν να μιλούσε σε σχολιαρόπαιδα, τα οποία έπρεπε να μάθουν τι είναι η πυρκαγιά. Ακούστηκαν πολλά στην ομιλία του, αναφορές από την κλιματική αλλαγή μέχρι τους μελισσοκόμους που μπορούν να βάλουν φωτιά, όταν καπνίζουν τα μελίσσια τους. Αν κάποιος ήθελε να βρει μια δικαιολογία για τον λόγο που είχαμε πυρκαγιές φέτος, μπορεί να τη βρει στην ομιλία του Πρωθυπουργού.

Αυτό που δεν ανέφερε ποτέ όμως, είναι γιατί κάηκαν τόσα στρέμματα στην εποπτεία του, αντίθετα είχε το θράσος να πει πως σήμερα υπάρχει κράτος, ενώ παλιά δεν υπήρχε. Δηλαδή, παλιά που δεν καιγόντουσαν δάση, δεν είχαμε κράτος και σήμερα που καίγονται, έχουμε. Το μεγάλο ατόπημά του όμως είναι πως ήρθε λέγοντας “Εμείς θέτουμε ως προτεραιότητά μας την ανθρώπινη ζωή”, δηλαδή τα υπόλοιπα κόμματα δεν την έθεταν. Άρα, υπήρξαν Κυβερνήσεις που έθεταν σε δεύτερη μοίρα την ανθρώπινη ζωή; Και για να το υπογραμμίσω αυτό, ο κ. Χρυσοχοϊδης ο οποίος είναι Υπουργός του, δεν ήταν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν είχε την πυροσβεστική υπό την εποπτεία του; Ας ρωτήσουμε τον κ. Χρυσοχοϊδη, πόσα στρέμματα κάηκαν στη δική του θητεία; Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης λέει πως ως Υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν νοιαζόταν για τις ανθρώπινες ζωές και τώρα ως Yπουργός της Νέας Δημοκρατίας νοιάζεται;

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του, κουνώντας το δάχτυλο υποδεικνύει πως δεν πρέπει να γίνεται άγονη κριτική, αλλά κριτική μόνο με προτάσεις. Εφόσον επιθυμεί μια τέτοια συζήτηση, θα πρέπει ο ίδιος να είναι ο πρώτος που θα έρθει σε αυτή με το κεφάλι λίγο κατεβασμένο, με τον σεβασμό που οφείλει να έρθει στη Βουλή, αφού είναι ο άνθρωπος που έκαψε τόσα στρέμματα στην Ελλάδα. Και οφείλει να ακούσει τα άλλα κόμματα και αν κάποιο από αυτά λαϊκίσει ή ασκήσει άδικη κριτική, να απαντήσει, αλλά όχι να ξεκινάει την ομιλία του κάνοντας επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης την ώρα που έχει καεί ο μισός Έβρος. Πρόκειται για μεγάλο ατόπημα, το οποίο προετοιμάζει ένα καυτό σκηνικό για τη ΔΕΘ που έρχεται.

-250.000 στρέμματα καμένα πέρυσι, δεν είναι μια καλή χρονιά όπως εξαγγέλουν, είναι μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με φέτος που είναι 1 εκ. καμένα στρέμματα. Βήματα συντονισμού δεν έχουν γίνει και αυτό ακούγεται πια και από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας. Ο ουσιαστικός λόγος που δημιουργήθηκε το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν η ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός, κάτι το οποίο καταγράφηκε από την πυρκαγιά στο Μάτι πως αποτελούσε πρόβλημα. Αυτό που τονίζουμε εμείς είναι, πως δεν υπάρχει σωστός συντονισμός και τότε ο κ. Μητσοτάκης έρχεται στη Βουλή και λέει, πως, ο τρόπος χειρισμού μας σε σχέση με τα δάση είναι καλύτερος από τον δικό σας. Εκ του αποτελέσματος, δεν υφίσταται αυτό. Αυτό που επισημαίνουμε εμείς είναι πού βρίσκονται όλα τα θέματα που μπήκαν τότε στη μελέτη μετά το Μάτι; Πού βρίσκεται ο συντονισμός, πού η κινητοποίηση της κοινωνίας; Αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν γίνεται πλέον να αγνοούνται. Δεν γίνεται να καίγονται τόσες χιλιάδες στρέμματα για να αρχίσει η συζήτηση. Ο Πρωθυπουργός είχε θέσει και ένα δίλημμα, πυροσβέστες ή εναέρια μέσα, σήμερα όμως, εξαγγέλλει και εναέρια μέσα και πυροσβέστες. Τέλος, είπε ακόμη πως η κριτική που του ασκούμε είναι κριτική προς τους πυροσβέστες, το οποίο δεν ισχύει.

-Όσον αφορά την ακρίβεια, πρόκειται για μια διαρκή μάχη στην οποία η Κυβέρνηση έχασε έναν χρόνο. Έναν χρόνο κατά τον οποίο πίστευε, ότι οι τιμές θα εναρμονιστούν μόνες τους και πως θα τα καλύψει η αγορά. Η κρίση ξεκίνησε Σεπτέμβριο και η Κυβέρνηση άρχισε να συζητά τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και παρόλα αυτά, τα πρώτα μέτρα ελήφθησαν τον Σεπτέμβρη. Ακόμα και σήμερα, οι έλεγχοι που γίνονται στην αγορά είναι επιφανειακοί, έλεγχοι οι οποίοι βοηθούν τις τιμές να ανεβαίνουν αργά και να πέφτουν γρήγορα. Άρα, το ένα εργαλείο που είχε δεν το έχει χρησιμοποιήσει ακόμη.

-Έχουμε 100 μέρες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πριν τη ΔΕΘ, αντίθετα από αυτό που είχατε παρουσιάσει κατά την πρώτη τετραετία, η ΝΔ αποδείχθηκε μια εξαιρετικά ανοργάνωτη και αναποτελεσματική Κυβέρνηση, φέρνει νομοσχέδια με επιφανειακή προσέγγιση όπως με το νομοσχέδιο με τους απόδημους. Και εφόσον ευσταθούν όσα ακούγονται για το εργασιακό νομοσχέδιο, μια Κυβέρνηση εξαιρετικά νεοφιλελεύθερη. Ένας εκρηκτικός συνδυασμός για την κοινωνία. Αν συνεχίσει έτσι, δεν θα μακροημερεύσει αυτή η Κυβέρνηση.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», με του δημοσιογράφους Γιώργο Γρηγοριάδη και Ηρώ Ράντου:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video