Σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια, η Ελλάδα πέρασε σε μία νέα εποχή. Στις 18 Οκτωβρίου του 1981, ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και στον Ανδρέα Παπανδρέου να σχηματίσουν την Κυβέρνηση που θα πίστευε πραγματικά στις δυνατότητες της Ελληνίδας και του Έλληνα και θα άνοιγε τους κλειστούς αρμούς της εξουσίας.

Παραλαμβάνοντας ένα κράτος όπου η εξουσία ήταν προνόμιο των λίγων, το ΠΑΣΟΚ βασίστηκε στο τρίπτυχο εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση, για να εκφράσει το όραμα της απελευθέρωσης της Ελληνίδας και του Έλληνα σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Το ΠΑΣΟΚ, με την πολυεπίπεδη μεταρρύθμισή του, θα έδειχνε εμπιστοσύνη στην κοινωνία και θα περνούσε εξουσίες στο λαό.

Σήμερα, αυτό το όραμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Σε μία εποχή όπου όλη η εξουσία απορρέει από το Μαξίμου, πίσω από κλειστές πόρτες και με τις ανισότητες σε πλούτο, εισόδημα και πρόσβαση στην εξουσία συνεχώς να οξύνονται, η λύση βρίσκεται στην αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Δηλαδή, στη μεταφορά της εκεί όπου λογοδοτεί στον πολίτη.

Δείχνοντας την έμπρακτη εμπιστοσύνη μας σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, ο κόσμος θα μας αγκαλιάσει ξανά. Η νίκη του ’81 που έφερε την Αλλαγή παραμένει για πάντα χαραγμένη στην ιστορική μας μνήμη και αποτελεί για εμάς πυξίδα για το μέλλον.