-Ο κος Μητσοτάκης έχει προσπαθήσει να πείσει πολύ κόσμο, ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά μόνο με τη δική του πολιτική «σταθερότητα». Σε αυτήν, όμως, ανταποκρίνονται μόνο ορισμένοι επιχειρηματίες, που ήδη κατέχουν υψηλά κεφάλαια και έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν δάνεια για επενδύσεις στην Ελλάδα και έπειτα να μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Δεν είναι ίδια η εικόνα για την καθημερινότητα του πολίτη και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι παλεύουν διαρκώς, μην έχοντας ισότιμη αντιμετώπιση στη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες και με τις χρεώσεις αυτών να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Επομένως, η «σταθερότητα» της Κυβέρνησης μπορεί να είναι πολύ βολική μόνο για λίγους.

-Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας και με αυτούς τους όρους προσεγγίζουμε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Αυτήν τη στιγμή, η μάχη έχει δύο πτυχές: την εσωτερική και την εξωτερική. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, οι συμπολίτες μας νιώθουν ότι η Ευρώπη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια γραφειοκρατία, η οποία δεν τους αφορά και τους επηρεάζει μόνο αρνητικά, διότι οι δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις που υπάρχουν, απομυζούν την Ευρώπη για δικό τους όφελος.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι χρειαζόμαστε μια Ευρώπη η οποία αφορά τον πολίτη, αλλιώς δεν έχει νόημα να συμμετέχουμε σε αυτήν.  Μία Ένωση η οποία λειτουργεί, δανείζεται και χαράσσει πολιτική συλλογικά, βοηθώντας μέσω της καινοτομίας και του κοινωνικού κράτους, ώστε να σταθεί ο κάθε Ευρωπαίος στα πόδια του. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει ένα ψηφοδέλτιο το οποίο είναι εξαιρετικά δυνατό, με ανθρώπους που έχουν αυτήν την αντίληψη.

-Η δεύτερη θέση είναι ο στόχος που έχουμε βάλει για τις Ευρωεκλογές, θεωρώντας ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που μπορούμε να τον πετύχουμε. Το πιστεύαμε πάντα και συνεχίζουμε όλοι να παλεύουμε και να εργαζόμαστε με αυτό το σκεπτικό, να υποστηρίζουμε τους υποψηφίους και τις υποψήφιές μας, ώστε να πετύχουν στις εκλογές και μαζί να ανεβάσουμε όλο το κόμμα.

-Το ότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να λαμβάνει την τρίτη θέση προς το παρόν, έχει να κάνει με το ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, αποφασίζει τι θα ψηφίσει τις τελευταίες μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, κάτι που δεν γίνεται να αποτυπωθεί στις τωρινές δημοσκοπήσεις. Επίσης, πολλοί από τους συμπολίτες μας δεν θα πάνε στις κάλπες. Θα ήθελα να ενθαρρύνω κάθε καθεμία και καθέναν που το σκέφτεται αυτό να μην το κάνει. Να πάμε όλοι στις κάλπες, καθώς υπάρχουν πολλά κόμματα, καθένα εκ των οποίων, έχει τα συν και τα πλην του. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα υπάρξει το ένα κόμμα το οποίο είναι πιστό στο ευρωπαϊκό όραμα. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι για πρώτη φορά, η Ευρώπη ανοίγει τις πόρτες της σε μια καινούργια πολιτική. Οι δύο μεγάλες μελέτες που έχουν γίνει, του Ντράγκι και του Λέτα, εξηγούν πώς η Ευρώπη θα εμβαθύνει την Ένωση και πώς αύριο μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί μέσα σε αυτήν, με αποτέλεσμα να υποστηρίζουμε όσο καλύτερα γίνεται τα κράτη μέλη.

-Οι προοδευτικές δυνάμεις είναι αυτές που έχουν πιστέψει και παλέψει περισσότερο για μια ενιαία Ευρώπη, που να μην είναι μόνο μια γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες που μοιράζει χρήματα, αλλά να είναι μια πραγματική Ένωση των κρατών μελών, με τις δυνατότητές της συνεχώς να πολλαπλασιάζονται. Ένα απλό παράδειγμα, είναι αυτό της Αμερικής, που έχει γύρω στα 33 δισ. δάνεια. Η Ευρώπη έκανε το ταμείο στήριξης με 750 εκατομμύρια και, ακόμα, συζητάμε εάν θα δανειστούμε, ως Ευρώπη, για να στηρίξουμε την καινοτομία την οποία χρειαζόμαστε. Βρισκόμαστε πολύ πίσω, σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας και, ταυτόχρονα, δεν υποστηρίζουμε το κοινωνικό κράτος όπως θα έπρεπε. Όμως, τώρα, έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε.

-Το πιο σημαντικό είναι η ύπαρξη προσωπικοτήτων στην Ευρώπη που να μπορούν να παλέψουν, να μπορούν να δημιουργήσουν συμμαχίες. Εάν ανέβουν Έλληνες και Ελληνίδες ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες και ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις φωνές που πιστεύουν στα ίδια πράγματα που πιστεύουμε και εμείς, σε μια «Ευρώπη των Λαών», τότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια πολύ πιο σοβαρή και δυναμική Ένωση.

Παρακάτω θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», με τη δημοσιογράφο Θωμαή Παληού:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video