Η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί τρεις μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Πρώτον, μια διαφορετική σχέση της Έκθεσης με την πόλη.

Χάρη στις πρωτοβουλίες και την έμπρακτη στήριξη της νέας δημοτικής Αρχής, η Έκθεση είναι περισσότερο από ποτέ δεμένη με τη ζωή της Θεσσαλονίκης.

Κι αυτό αντανακλά μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία που είχε ανάγκη η πόλη, ώστε να αναδειχθεί ο πραγματικός της πλούτος και να πρωταγωνιστήσει ξανά στον Πολιτισμό, όπως της ταιριάζει.

Δεύτερη σημαντική αλλαγή, η έμφαση στον διεθνή χαρακτήρα της Έκθεσης.

Η Έκθεση εντάσσεται από φέτος στο νέο πρόγραμμα του Υπουργείου μας «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών», που φιλοδοξεί να ξαναδώσει στη Θεσσαλονίκη τον φυσικό διεθνή της ρόλο.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στη Μέση Ανατολή, η Έκθεση θα φιλοξενήσει προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας απ’ τον χώρο του βιβλίου και του Πολιτισμού αλλά και πλήθος εκδηλώσεων.

Η Δ.Ε.Β.Θ., ενταγμένη στο «Σταυροδρόμι Πολιτισμών», μπορεί λοιπόν να γίνει ένα όχημα ανάπτυξης και διεθνούς προβολής της Θεσσαλονίκης κι όλοι όσοι επισκέπτονται την Έκθεση να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της πόλης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τρίτη σημαντική αλλαγή, ότι για πρώτη ίσως φορά η Έκθεση, πέρα απ’ την αξία που έχει καθεαυτή ως πολιτιστικό γεγονός, αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής του Υπουργείου για το βιβλίο.

Από εδώ, πριν από ένα χρόνο, διακηρύξαμε τις προτεραιότητες αυτής της νέας πολιτικής: την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, την εξωστρέφεια, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τη στήριξη της νέας δημιουργίας.

Έχουν γίνει πολλά μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο, με σύμμαχο το Ε.ΚΕ.ΒΙ. και χάρη στη συνεργασία με όλους τους φορείς του χώρου.

Τώρα καλούμαστε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική για το ελληνικό βιβλίο, που κι αυτό αναπόφευκτα δοκιμάζεται απ’ τη γενικότερη κρίση.

Σοβαροί λόγοι επιβάλλουν τη ματαίωση της προγραμματισμένης παρουσίας μου στα εγκαίνια της Έκθεσης. Θέλω όμως να ευχαριστήσω από καρδιάς, έστω κι από μακριά, όλους αυτούς που δούλεψαν για το στήσιμό της –τους ανθρώπους του Ε.ΚΕ.ΒΙ., ιδίως την Κατρίν Βελισσάρη και τον Τάκη Θεοδωρόπουλο, πολύτιμους συνεργάτες, την ΠΟΕΒ, την HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Και φυσικά όλο τον κόσμο του βιβλίου που δίνει και φέτος ένα ηχηρό «παρών» στην Έκθεση.

Παύλος Γερουλάνος

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού