Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,

Η ποιητική φωνή του Καβάφη είναι ιδιότυπη και απόλυτα προσωπική. Η προσωπικότητά του ίδιου του ποιητή είναι χαμηλών τόνων και αινιγματική. Και η γλώσσα στην οποία έγραψε τα ποιήματά του μιλιέται από λιγοστούς ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Παρόλα αυτά η διεθνής απήχηση του έργου του είναι μεγάλη. Παρότι για πάρα πολλούς ανθρώπους σε όλη τη γη η γλώσσα του Καβάφη είναι ξένη, η ποίησή του είναι πολύ οικεία.

Πώς γίνεται αυτό; Πιστεύω ότι η απάντηση είναι σχετικά απλή. Σε ένα κόσμο όπου η πληροφορία μεταφέρεται με την ταχύτητα του φωτός, αυτό που μένει είναι κάθε τι το αυθεντικό. Ό,τι είναι αυθεντικό, δεν σταματάει ούτε σε σύνορα, ούτε σε περιορισμούς όπως η γλώσσα. Και αυτό είναι αρκετά αποκαλυπτικό. Δείχνει ότι αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τα σύνορα της γεωγραφίας και της γλώσσας και να επικοινωνήσουμε το πολιτιστικό μας προϊόν στον υπόλοιπο κόσμο, πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε τη δική μας φωνή. Να ανακαλύψουμε δηλαδή όλα αυτά που μας κάνουν μοναδικούς, που συγκροτούν τη δική μας ταυτότητα, και να δουλέψουμε για να τα αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και για τον οποίο δουλεύουμε ένα χρόνο τώρα. Και το Μουσείο Καβάφη, που από σήμερα μπαίνει στη ζωή μας, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια. Γιατί το Μουσείο Καβάφη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα φόρο τιμής σε ένα μεγάλο δημιουργό. Είναι άλλη μια ευκαιρία να πούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι περήφανη μόνο για τον τεράστιο αρχαιολογικό της πλούτο αλλά για το σύνολο του πολιτισμού της. Κι ότι είναι έτοιμη να τον προβάλει σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ως ισότιμος συνομιλητής στον παγκόσμιο διαπολιτισμικό διάλογο.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζετε όλοι ότι αυτό το Μουσείο δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς το πάθος του Μανώλη Σαββίδη, τη γενναία χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την απόφαση του Υπουργείου μας να παραχωρήσει ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά ιδιοκτησίας του για να στεγαστεί το Μουσείο. Αυτό αποδεικνύει πως όταν ιδιωτική πρωτοβουλία και Πολιτεία συντονίζουν τη δράση τους σε πολιτιστικά θέματα, όταν οι δρόμοι τους συναντιούνται αντί να βαίνουν παράλληλα, το όφελος για την κοινωνία είναι ανεκτίμητο. Επίσης διαψεύδει όσους πιστεύουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πολιτιστικές δράσεις παρά μόνο αν είναι κρατικοδίαιτες. Αργά αλλά σταθερά αρχίζει και στην χώρα μας να χτίζεται και πάλι η νοοτροπία της ιδιωτικής χορηγίας και μια φιλοσοφία προσανατολισμένη στην ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ του Υπουργείου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτιστικών φορέων, ιδιωτών.

Αυτή ακριβώς η πολυεπίπεδη συνεργασία είναι, εξάλλου, που θα κρατήσει το Μουσείο ζωντανό και θα το εντάξει στον ιστό της πόλης. Γιατί αυτό που κάνει σπουδαίο ένα Μουσείο τελικά δεν είναι κυρίως τα εκθέματά του. Είναι η μετεξέλιξή του σε ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο που πρωταγωνιστεί στην πολιτιστική, τουριστική, κοινωνική, πνευματική ζωή της πόλης που το φιλοξενεί. Το Μουσείο Καβάφη, με το υπέροχο κτίριο στο οποίο στεγάζεται, με τα μοναδικής αξίας εκθέματά του, με την πλούσια βιβλιοθήκη και το αρχειακό υλικό του, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα από τα πληρέστερα κέντρα έρευνας, μελέτης και προβολής της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας. Σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό εντός και εκτός συνόρων. Πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους εμπνεύστηκαν τη δημιουργία αυτού του Μουσείου και όλους εκείνους που δούλεψαν για την υλοποίησή του. Η ελληνική Πολιτεία βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα σε ανάλογες πρωτοβουλίες.

Σας ευχαριστώ.