«Η ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας αναδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά, τον τρόπο με τον οποίο την προστατεύουμε, την προβάλουμε και την κάνουμε γνωστή σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Τα κάστρα είναι σημαντικό κομμάτι αυτής της κληρονομιάς. Σύμβολα άμυνας και προστασίας δείχνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την στρατηγική σημασία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Χωρίς αμφιβολία, η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή τους, θα συμβάλουν καθοριστικά και στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος. Το έργο όμως είναι τιτάνιο. Το κόστος της συντήρησης και προβολής τους είναι τεράστιο. Γι’ αυτό χρειάζεται να κινητοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Και ένα σημαντικό εργαλείο είναι το ΕΣΠΑ.

Για να το θέσουμε σε λειτουργία εντατικοποιήσαμε τη δουλειά των υπηρεσιών μας και καταφέραμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ πλήθος κάστρων από ολόκληρη τη χώρα – από το κάστρο της Μονεμβασιάς μέχρι το Φρούριο του Ρίου και από το Παλαμήδι μέχρι το Κάστρο της Λάρισας στο Άργος.

Σε αυτή την προσπάθεια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολύτιμος σύμμαχος. Όμως δεν αρκούν οι φορείς. Αν θέλουμε τα κάστρα να αναδειχθούν όπως τους πρέπει και να ξαναζήσουν πρέπει να τα αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία. Κάθε κάστρο είναι τοπόσημο, δηλαδή σημείο αναφοράς, για μια ολόκληρη περιοχή. Η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή του, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος και να δώσει ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Όλοι θα κερδίσουμε από αυτό.
Έχουμε διαπιστώσει πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για σύγχρονες χρήσεις αυτών των υπέροχων μνημείων. Είναι αλήθεια πως αν θέλουμε τα κάστρα αυτά να μην ερειπώνουν στο πέρασμα του χρόνου αλλά να ενταχθούν στη ζωή των ανθρώπων πρέπει να οργανώσουμε και συστηματοποιήσουμε τις σύγχρονες χρήσεις τους. Εμείς ήδη προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Το παράδειγμα του Νιόκαστρου της Πύλου, το οποίο σιγά-σιγά ανοίγει για εκθέσεις, συναυλίες, κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών, μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος για κάθε μελλοντική πρωτοβουλία σ’ αυτό το θέμα.

Προσωπικά, θα έβλεπα πολύ θετικά και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια της Πολιτείας. Δείτε τι θαύματα κάνει το Διάζωμα, μια μη κυβερνητική οργάνωση, που χάρη στη δύναμη που της δίνει η συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων όχι απλά αναστηλώνει αρχαία θέατρα σε ολόκληρη τη χώρα αλλά τους ξαναδίνει ζωή. Θα ήταν ευχής έργο να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες και για τα κάστρα της χώρας.

Εννοείται ότι αν θέλουμε να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση και ανάδειξη των κάστρων της πατρίδας μας, θα πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και τη μελέτη. Κι η διοργάνωση αυτού του διεθνούς συνεδρίου αποτελεί μια τέτοια επένδυση.

Χαίρομαι λοιπόν ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω όσους δούλεψαν για την πραγματοποίησή του, να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση για τη μεγάλη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του.»