Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, παρέστη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τον 1ο Ημιμαραθώνιο Ακρόπολις της Αθήνας και απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Φίλες και φίλοι,

Καταρχήν θέλω να σας πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ για να μιλήσουμε για τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Είναι ένας νέος θεσμός, που θέλουμε να μπει δυναμικά στην πολιτιστική και αθλητική ζωή της πόλης και να γίνει κομμάτι της ζωής των κατοίκων της και των επισκεπτών της. Ξέρετε πολύ καλά ότι όλη η δουλειά μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τα τελευταία δύο χρόνια επικεντρώνεται στο να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Να επενδύσουμε σε όσα έχουν πραγματικά αξία και να τα κάνουμε πηγή πλούτου.

Με τα δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα της Αθήνας, τον Κλασικό Μαραθώνιο και το Ράλλυ Ακρόπολις, μπορώ να πω ότι τα καταφέραμε. Είκοσι χιλιάδες συμμετέχοντες είχαμε το 2010 στον Κλασικό Μαραθώνιο, 18.000 πέρυσι και η συμβολή του στην τοπική οικονομία της Αττικής έφτασε τα 30.000.000 ευρώ. Φέτος έχουμε βάλει στόχο τους 30.000 συμμετέχοντες. Σας διαβεβαιώ πως οι άνθρωποι που έρχονται από κάθε γωνιά της γης για να συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο φεύγουν έχοντας ζήσει μια μοναδική εμπειρία και γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές για την Ελλάδα, σε μια εποχή που έχουμε μεγάλη ανάγκη τη θετική δημοσιότητα.

Το ίδιο ισχύει και για το Ράλλυ Ακρόπολις. Καταφέραμε να το βγάλουμε απ’ τη μιζέρια στην οποία είχε περιπέσει και να το ξαναβάλουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Εξασφαλίσαμε έτσι 100.000 θεατές πέρυσι και τεράστια δωρεάν προβολή για τη χώρα στο εξωτερικό. Κι ελπίζουμε να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

Οι αριθμοί αυτοί απλά αποτυπώνουν αυτό που όλοι ξέρουμε: πως όταν επενδύεις σε κάτι που έχει αξία, παίρνεις πίσω την επένδυσή σου στο πολλαπλάσιο. Κανείς δεν έρχεται σε μια πόλη για να δει ένα αξιοθέατο και να φύγει. Έρχεται για να ζήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία η οποία περιλαμβάνει σειρά από δραστηριότητες, αισθήσεις και εικόνες. Δική μας δουλειά λοιπόν είναι να εμπλουτίσουμε αυτή την εμπειρία.

Επενδύσαμε επίσης σε περιοχές της Αθήνας, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος και το Λύκειο του Αριστοτέλη, δύο περιουσιακά στοιχεία της πόλης μας, τα οποία έχουν τεράστια δυνατότητα ανάπτυξης και είχαν αφεθεί εντελώς στην τύχη τους. Και βέβαια στο ΟΑΚΑ. Ξέρετε πολύ καλά ότι στη Βαρκελώνη πηγαίνουν για να φωτογραφηθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης κι εδώ το ΟΑΚΑ ήταν κλειστό.

Οι επιλογές που κάναμε έγιναν με το εξής κριτήριο: Εάν κάτι έχει αξία την οποία δεν έχει αποκομίσει, αν κάπου βλέπουμε μια αξία και μπορούμε να επενδύσουμε, το κάνουμε όταν δίπλα σε αυτό το οποίο γίνεται υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται και το αγαπάνε. Ο συνδυασμός του να έχει κάτι αξία και να υπάρχουν άνθρωποι που να θέλουν να παλέψουν γι’ αυτό είναι το βασικό μας κριτήριο. Εκεί έρχεται το κράτος ως αρωγός, είτε βάζοντας κάτι υπό την αιγίδα του, είτε χρηματοδοτώντας το μέσα από το Υπουργείο, είτε συνεισφέροντας με φορείς που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Ο Ημιμαραθώνιος έχει μια αφοσιωμένη ομάδα υποστηρικτών και η καθιέρωσή του είναι η φυσική συνέχεια των προσπαθειών μας στον Κλασικό Μαραθώνιο. Κάναμε πριν από λίγους μήνες συζητήσεις για το θέμα αυτό με το ΣΕΓΑΣ και χαίρομαι που βρήκαν πρόσφορο έδαφος και στο δήμο Αθηναίων. Έτσι από φέτος ο Γύρος της Αθήνας αναβαθμίζεται στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στο καλεντάρι της παγκόσμιας ομοσπονδίας και να αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών την περίοδο της Άνοιξης.

Θέλω να ευχηθώ καλή αρχή στο νέο θεσμό και να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν γι’ αυτόν. Ελπίζω οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης να ανταποκριθούν μαζικά σε αυτή την πρωτοβουλία.

Σας ευχαριστώ».