Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του 29ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας και της Αφής της Μαραθώνιας Φλόγας που διεξήχθησαν στον Τύμβο του Μαραθώνα, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Αγαπητοί φίλοι, που ήρθατε από μακριά, καλώς ορίσατε στο Μαραθώνα.

Σ’ αυτόν τον τύμβο τιμούμε 192 προγόνους μας που σκοτώθηκαν στη μάχη εκπροσωπώντας τις αξίες μας.

Ένας από αυτούς, ο στρατηγός Καλλίμαχος, δεν ήθελε να πολεμήσει τους Πέρσες μέχρι να έρθει βοήθεια από τη Σπάρτη. Και κρατούσε στο χέρι του μία αποφασιστική ψήφο. Όταν άκουσε τα επιχειρήματα του στρατηγού Μιλτιάδη, άλλαξε την ψήφο του και οι Αθηναίοι παρατάχθηκαν στο Μαραθώνα.

Η μία ψήφος του Καλλίμαχου άλλαξε την παγκόσμια ιστορία. Οι Αθηναίοι πολέμησαν και νίκησαν, αποδεικνύοντας ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο το πιο δίκαιο πολίτευμα αλλά και το πιο ισχυρό.

Ο Ηρόδοτος μας λέει πως ο στρατηγός Καλλίμαχος πολέμησε γενναία, αλλά σκοτώθηκε στη μάχη. Με το θάνατό του είπε: «Το δικαίωμά μου να επιλέγω ελεύθερα με δεσμεύει απέναντι στη συλλογική απόφαση». Εκεί εστιάζεται η δύναμη της δημοκρατίας.

Η ιστορία, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Κάθε λαός έχει προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό. Αυτό που έγινε όμως στην Αθήνα μετά τη μάχη του Μαραθώνα δεν έχει όμοιο. Η δύναμη της ελεύθερης σκέψης έγινε συνείδηση. Και από την ελεύθερη συνείδηση άνθισαν τα γράμματα, οι τέχνες, οι επιστήμες, η φιλοσοφία, αναδεικνύοντας ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δύναμη του ανθρώπου που συλλογάται ελεύθερα.

Για σας, λοιπόν, που έρχεστε από μακριά η Φλόγα του Μαραθωνίου εκπροσωπεί τις αξίες του στρατιώτη που έτρεξε από το Μαραθώνα να πει στους Αθηναίους ότι νίκησαν. Τις αξίες της προσωπικής υπέρβασης και της συλλογικότητας.

Για εμάς, όμως, αυτή η διαδρομή συμβολίζει και τις αξίες για τις οποίες πέθανε ο Καλλίμαχος, τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Και βλέπουμε σε καθέναν από εσάς, σε κάθε Μαραθωνοδρόμο έναν πρέσβη αυτών των αξιών.

Καλώς ήρθατε και καλή διαδρομή».