Η συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΞ και ΥΠΠΟΤ ήδη από πέρυσι δρομολόγησε σημαντική αλλαγή στη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα (visa) πολιτών από τη Ρωσία, την Ουκρανία αλλά και την Κίνα προς την Ελλάδα, δημιουργώντας συνθήκες για σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης από τις συγκεκριμένες αγορές προς την Ελλάδα. Η κίνηση αυτή έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και για το λόγο αυτό κατά τη σημερινή συνάντηση διερευνήθηκαν νέοι τρόποι επιτάχυνσης και διευκόλυνσης της διαδικασίας έκδοσης visa προς την Ελλάδα.  Πρόκειται για ευέλικτες λύσεις  στο πλαίσιο πάντα των διατάξεων της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας ΥΠΕΞ – ΥΠΠΟΤ για την περαιτέρω αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τόσο στην ταχύτερη και ευκολότερη έκδοση visa από τις ελληνικές προξενικές αρχές, όσο και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη διείσδυση στις νέες τουριστικές αγορές που μας ενδιαφέρουν.

Στη συνάντηση, όπου παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης και ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νικόλας Κανελλόπουλος, διαπιστώθηκε ότι παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν πέρυσι, οι αφίξεις τουριστών  στη χώρα μας συγκρατήθηκαν ουσιαστικά στα επίπεδα του 2009. Σε αυτό συνέβαλλαν καθοριστικά οι νέες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση διαδικασίας έκδοσης visa, όπως η έκδοση εντός 48 ωρών, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία και η χορήγηση μακράς διαρκείας θεωρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τη Μόσχα εκδόθηκαν 328.000 θεωρήσεις εισόδου το 2010 έναντι 216.000 το 2009, ενώ μόνο από το Κίεβο ανήλθαν στις 33.000 από 15.000 το 2009.

Η στενή συνεργασία ΥΠΕΞ, ΥΠΠΟΤ θα συνεχιστεί προκειμένου να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την προσέλκυση επισκεπτών από 5 μεγάλες αγορές στόχους (Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Τουρκία, Ινδία) τόσο μέσω της έκδοσης visa όσο και μέσω των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων με την Ελλάδα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού:

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Θέλω πρώτα απ’ όλα να πω ότι ο τουρισμός είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και το Υπουργείο Εξωτερικών συνδράμει τις προσπάθειες για να ενισχύσουμε τον ελληνικό τουρισμό. Η συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού είναι αυτονόητη, είναι πολύ στενή. Ήδη από πέρυσι είχαμε ξεκινήσει αυτή την πολύ στενή συνεργασία και νομίζω ότι τα πρώτα αποτελέσματα δικαιώνουν αυτές τις προσπάθειες. Σήμερα αποφασίσαμε και τη σύσταση μίας κοινής ομάδας εργασίας των δύο Υπουργείων μας, ώστε να μπορέσουμε ακόμα και μικρά θέματα, μικρά προβλήματα να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, να βρούμε λύσεις για όλα, ώστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον τομέα του τουρισμού.

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Σε μια δύσκολη χρονιά που ήταν πέρυσι για τον τουρισμό καταφέραμε με τη στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων να κρατήσουμε τις αφίξεις στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Φέτος ο στόχος μας είναι να αυξηθούν οι αφίξεις στην Ελλάδα και για να γίνει αυτό, κομβική είναι η πρόσβαση στη χώρα μας. Έτσι, λοιπόν, η πρόσβαση αυτή μπορεί να διευκολυνθεί και με τις θεωρήσεις, αλλά και με απευθείας αεροπορικές γραμμές και έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για να πετύχουμε αυτούς τους δύο στόχους. Ειδικά για το θέμα των θεωρήσεων, η συνεργασία μας με το Υπουργείο Εξωτερικών είναι πάρα πολύ σημαντική και όπου έχουμε καταφέρει να προωθήσουμε θέματα θεωρήσεων, έχουμε δει θεαματικές αλλαγές στις αφίξεις στην Ελλάδα. Πέρυσι, ας πούμε, από τη Ρωσία είχαμε μία αύξηση που ξεπερνούσε το 50%, το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, ήταν πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία.  Σε αυτό το δρόμο θέλουμε να συνεχίσουμε και τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποιες χώρες στις οποίες αποφασίστηκε κάποια διευκόλυνση βίζας και συζητήθηκε και το θέμα με τις ημερήσιες βίζες στην Τουρκία;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όλα αυτά τα θέματα τα συζητήσαμε. Νομίζω οι νέες αγορές είναι αυτές που ξέρουμε, είναι η Ρωσία, είναι η Κίνα, είναι η Ινδία, όλες αυτές οι περιοχές – και η Τουρκία βεβαίως και νομίζω και πέρυσι είχαμε μία σημαντική αύξηση επισκέψεων από Τούρκους πολίτες. Προσπαθούμε να βρούμε εδώ λύσεις και στο θέμα της «μονοήμερης επίσκεψης», όπως την αποκαλούμε, και εδώ θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι.

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διευρύνουμε τις αγορές από τις οποίες δέχεται επισκέπτες η Ελλάδα. Υπήρχε ένας υπέρμετρος εθισμός σε συγκεκριμένες αγορές και αυτή τη στιγμή οι ανερχόμενες αγορές είναι πολύ διαφορετικές. Όπως είπε ο Υπουργός, η Ρωσία, η Κίνα, οι Ινδίες, η Ουκρανία είναι αγορές τις οποίες πρέπει να παρακολουθούμε, διότι από εκεί έρχεται η μεγάλη αύξηση του τουρισμού και η Ελλάδα θέλει μερίδιο αυτής της αγοράς.