Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video

Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι θέτετε μια πλειάδα θεμάτων και δεν νομίζω ότι περιμένετε να μπορώ μέσα σε 3 λεπτά να σας απαντήσω από το τι στοίχημα παίχτηκε στο Λεβαδειακό, μέχρι ποια είναι η στρατηγική του ΟΠΑΠ και γιατί συναντηθήκαμε με απόλυτη διαφάνεια στο Ισραήλ με δυο εταιρείες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον ΟΠΑΠ σε διάφορες δραστηριότητες στις οποίες σήμερα ο ΟΠΑΠ δεν υπάρχει.

Παρ’ όλα αυτά θα ξεκινήσω από το γεγονός ότι θα συμφωνήσουμε κατ’ αρχήν ότι το πρόβλημα που υπάρχει δεν είναι μόνο στο ποδόσφαιρο. Είναι ένα πρόβλημα στον αθλητισμό γενικότερα, σε διάφορα σημεία του αθλητισμού και δεν μπορεί αυτό να το αντιμετωπίσει κανείς  μεμονωμένα. Είναι κάτι το οποίο  θέλει μια συστηματική στρατηγική.

Λέτε ότι κλείνει η στρόφιγγα για τις χρηματοδοτήσεις κ.λ.π. Βεβαίως. Αυτό κάναμε ακριβώς και στο θέμα του ποδοσφαίρου. Κλείνουμε τη στρόφιγγα. Είναι η πρώτη φορά που τα χρήματα που έδινε η πολιτεία  με τον οποιονδήποτε τρόπο στις ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν χρησιμοποιηθεί ακριβώς για να πετύχουμε αυτά τα οποία θέλουμε να πετύχουμε στο ποδόσφαιρο.

Υπάρχει απλή λύση. Τα κόβουμε όλα. Και έτσι θάβουμε το ποδόσφαιρο και του βάζουμε την ταφόπλακά του. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της πολιτείας. Αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε για λόγους εντυπωσιασμού για να μαζέψουμε και 2-3 ψήφους παραπάνω από τους ανθρώπους που έχουν βαρεθεί να βλέπουν αυτά τα πράγματα. Και δικαίως έχουν βαρεθεί να βλέπουν αυτά τα πράγματα. Αλλά ο σκοπός της πολιτείας δεν είναι να σκοτώσει  μια δραστηριότητα αλλά να την εξυγιάνει. Γι’ αυτό η δική μας επιλογή ήταν σταδιακά και με πολύ σαφή μηνύματα προς όλους τους ενδιαφερόμενους, να πούμε ότι τελείωσαν τα ψέματα.

Ξεκινήσαμε με το πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα ήταν να πούμε ότι αν η ΕΠΟ δεν αυστηροποιήσει τις δικές της τις ποινές γι’ αυτά τα οποία γίνονται στο ποδόσφαιρο δεν θα πάρει λεφτά την επόμενη χρονιά. Τις αυστηροποίησε. Ενδεχομένως θα έπρεπε να τις αυστηροποιήσει περισσότερο. Τώρα ξαναερχόμαστε σε διαπραγματεύσεις. Θα πούμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Περιμένουμε πολύ πιο αποτελεσματικές κινήσεις από την ΕΠΟ. Ένα είναι αυτό.

Το δεύτερο είναι ότι βάλαμε ρήτρες βίας σε κάθε σύμβαση που κάνει ο ΟΠΑΠ με ομάδες. Αυτό έγινε για πρώτη φορά. Και εισπράξαμε ήδη πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Θα μου πείτε δεν είναι πολλά λεφτά. Όχι, δεν είναι πολλά. Πρέπει να το κάνουμε ακόμα πιο αυστηρό. Και θα το κάνουμε ακόμα πιο αυστηρό την επόμενη χρονιά. Μόνο έτσι όμως μπορούμε να στείλουμε προς όλους τους παράγοντες τους οποίους απαριθμείτε ότι εννοούμε αυτό που λέμε. Και αυτό είναι αυτό που κάνουμε τώρα.

Όσον αφορά στα στημένα παιχνίδια, με το που παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού από την ΟΥΕΦΑ την αναφορά της για τα στημένα παιχνίδια την πέρασε στον Εισαγγελέα. Εγώ θέλω να πω που βρίσκεται αυτή η εισαγγελική έρευνα γιατί έχουμε στείλει πάρα πολλές τέτοιες έρευνες προς τη δικαιοσύνη και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα έλλειμμα εκεί. Πρέπει να δούμε ποιοι ευθύνονται. Δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα επειδή κάποιος μας είπε κάτι για κάποιον. Εδώ πρέπει να δούμε ποιος ευθύνεται γι’ αυτό που γίνεται. Και σας διαβεβαιώ ότι θα είμαστε καταπέλτης απέναντι σ’ αυτούς που έχουν κάνει αυτά που λέτε.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους η ΣΔΟΕ έχει αρχίσει να κάνει ελέγχους. Οι έλεγχοι έχουν αρχίσει να έχουν αποτελέσματα. Περιμένουμε και από εκεί πολύ περισσότερα στοιχεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα οι ενέργειες που κάνουμε, τώρα που έχουμε αποφασίσει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα αποτελεσματικά εργαλεία, να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές.

Δευτερολογία

Κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, είναι πάρα πολύ εύκολο να προσπαθεί κανείς να δημιουργήσει εντυπώσεις λέγοντας παχιά λόγια. Στην πραγματικότητα, όμως, κάποιος πρέπει να κάνει πράξεις. Και οι μόνες πράξεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτές που κάναμε εμείς.

Πείτε μου εσείς ένα παράδειγμα για κάτι το οποίο είχε γίνει παλαιότερα, όπου χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα τα οποία δίνει ο Έλληνας πολίτης -όχι απαραιτήτως ο Έλληνας φορολογούμενος, γιατί είναι και χρήματα του ΟΠΑΠ- για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο το οποίο βλέπουμε. Πείτε μου ένα παράδειγμα –ένα!- για κάτι που έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Λέτε ότι θέλετε έργα, δεν θέλετε μόνο εικόνες. Δηλαδή, οι πίνακες είναι έργα, αλλά αυτό το οποίο σας λέω, το οποίο θέλει πολύ μεγαλύτερο κουράγιο από το να δίνει κανείς πίνακες, δεν σας αρκεί. Μα, μπορείτε να μου εξηγήσετε ποιες είναι οι προτεραιότητες οι δικές σας; Να πάρετε στατιστικά στοιχεία ή να δείτε ότι κάτι αλλάζει επιτέλους στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε;

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να κάνει κάποιος κάτι. Και το «κάτι» έγινε φέτος. Κι έγινε πρώτη φορά. Και θα γίνει ακόμα πιο αυστηρό τώρα, μέχρι να καταλάβουν όλοι αυτοί οι παράγοντες, για τους οποίους μιλάμε, ότι εννοούμε αυτό το οποίο λέμε. Διότι το να λες τα ονόματα των παραγόντων είναι πάρα πολύ εύκολο και για να τους υπερασπιστείς και για να τους χτυπήσεις. Αν θέλεις, όμως, να κάνεις πραγματική διαφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο μόνος τρόπος που μπορείς να το κάνεις είναι να αποπροσωποποιήσεις όλα αυτά τα πράγματα και να αρχίσεις να μιλάς σοβαρά.

Μου λέτε εσείς τώρα ότι πετάμε το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη. Δηλαδή, τι θέλετε; Να το αναλάβουμε εμείς; Εσείς, από ένα αριστερό Κόμμα, μου το λέτε αυτό; Περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να δούμε πότε θα φέρει τα αποτελέσματα. Τι άλλο θέλουν; Τα στοιχεία τους τα δώσαμε όλα. Τα έχουν. Για τα στημένα παιχνίδια; Τα πάντα. Δεν κρατήσαμε τίποτα. Δεν προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε κανέναν. Ό,τι είχαμε και δεν είχαμε, το δώσαμε.

Το ίδιο γίνεται με τη ΣΔΟΕ, με τους ελέγχους. Ξέρετε τα προβλήματα με τους ελέγχους στην Ελλάδα. Δεν είναι προβλήματα αυτής της Κυβέρνησης. Είναι πολύ πιο διαχρονικά προβλήματα. Βεβαίως, υπάρχουν καθυστερήσεις. Είμαι, όμως, σίγουρος –και αυτό σας το υπογράφω- ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αυτά τα θέματα τα έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα.

Αυτό, όμως, το οποίο είναι σημαντικό και αυτό το οποίο πρέπει να μείνει είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει αυτό το καθεστώς, το οποίο υπήρχε μέχρι τώρα και να μην καθόμαστε να συζητάμε μέσα στη Βουλή και να ρίχνουμε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο.

Για πρώτη φορά μαζέψαμε όλα τα Υπουργεία μαζί και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αντιμετωπίσαμε αυτά τα φαινόμενα ως ένα, όχι όπως μέχρι τώρα που ο ένας τα έριχνε στον άλλον και τελικά δεν γινόταν τίποτα.

Με τα μηνύματα, τα οποία έχει πάρει το ποδόσφαιρο αυτόν τον καιρό -το ξέρετε πάρα πολύ καλά και θα σας το λένε, αν πηγαίνετε στο γήπεδο, όσοι πηγαίνουν εκεί- έχουν καταλάβει ότι για πρώτη φορά δεν αστειευόμαστε. Αυτό το μήνυμα είναι το πιο σημαντικό να περάσει στο ποδόσφαιρο.

Ευχαριστώ.