Μέσα σε ατμόσφαιρα γιορτής, με τους πολίτες να έχουν τον πρώτο λόγο, άνοιξε σήμερα το πρωί στο ευρύ κοινό το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, στο πλαίσιο της επιλογής Κυβέρνησης και ΥΠΠΟΤ να σταματήσουν τα Ολυμπιακά Ακίνητα να είναι κτήρια κουφάρια και να γεμίσουν ζωή, χάρη στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Στις εκδηλώσεις για το άνοιγμα του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου παραβρέθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο Υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Γιώργος Πουσσαίος και ο Γενικός  Γραμματέας  Ολυμπιακής Αξιοποίησης κ. Γιάννης Πυργιώτης. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή  των κατοίκων της περιοχής με τις οικογένειές τους καθώς και αθλητών και πρωταθλητών της κωπηλασίας, του κανόε-καγιάκ και του Μαραθωνίου.

Ο κος Παύλος Γερουλάνος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του κωπηλατοδρομίου, και να συζητήσει με κατοίκους και αθλητές.

Το κωπηλατοδρόμιο άνοιξε τις πύλες του ως οργανωμένος χώρος αναψυχής και άθλησης με σκοπό να γίνει πιλότος της προσπάθειας για απόδοση των ολυμπιακών ακινήτων προς χρήση από τους Έλληνες πολίτες. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, μιλώντας στους παρευρισκομένους απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό.

«Φίλες και φίλοι

Είχαμε πει ότι σκοπός της κυβέρνησης και προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού, είναι η αξιοποίηση του ελληνικού πλούτου.

Πλούτο μπορεί να προσφέρει ο ελληνικός πολιτισμός, η ελληνική φύση αλλά και η υποδομή στην οποία έχουμε επενδύσει – και η αθλητική υποδομή είναι μέρος αυτής. Επίσης όταν μιλούμε για αξιοποίηση δεν εννοούμε ξεπούλημα, εννοούμε την καλύτερη δυνατή χρήση για το συμφέρον του Έλληνα πολίτη.

Σε άλλες περιπτώσεις αυτό σημαίνει πώληση σε άλλες όμως σημαίνει αξιοποίηση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Το άνοιγμα του κωπηλατοδρομίου του Σχινιά στο κοινό είναι μόνο η αρχή μιας σειράς ενεργειών που προετοιμάζουμε και πραγματοποιούμε στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με στόχο τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των ολυμπιακών Ακινήτων.

Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον Άγιο Κοσμά, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού, στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, στον Ολυμπιακό Πόλο του Φαλήρου, στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ.

Στόχος μας είναι να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» στον αστικό ιστό που δημιουργήθηκαν από την εγκατάλειψη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Να επιστρέψουν με διάφορους τρόπους οι χώροι αυτοί στους πολίτες και να αποτελέσουν πηγές ανάπτυξης για την πόλη.

Θυμίζω ότι παρά τις αντιδράσεις αυτό το έργο προχώρησε. Δυστυχώς όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος, περίπου έξι χρόνια, ώστε να αρχίσει η προσπάθεια η οποία σε άλλες χώρες μεταμόρφωσε πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, σε σύγχρονα μητροπολιτικά κέντρα. Μπορούμε όμως ακόμα να αναστρέψουμε την κατάσταση.

Πριν κλείσω θα ήθελα να σημειώσω ένα ακόμη πράγμα. Ο χώρος αυτός ανήκει τώρα σε κάθε Έλληνα πολίτη, είναι περιουσιακό στοιχείο όλων μας. Αν το αγκαλιάσουμε και το περιποιηθούμε, αν δουλέψουμε μαζί, κράτος, αυτοδιοίκηση, ομάδες πολιτών, αυτός ο τόπος θα γίνει ένας παράδεισος. Αν τον εγκαταλείψουμε θα έχουμε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία.

Σας καλωσορίζω λοιπόν όλους σε αυτήν την υπέροχη ολυμπιακή εγκατάσταση και σας εύχομαι πολλές όμορφες στιγμές εδώ με σεβασμό προς το χώρο και το περιβάλλον»